1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkiye'den Geri Kabul Anlaşması için "idari tedbir" kararı
Türkiye'den Geri Kabul Anlaşması için "idari tedbir" kararı

Türkiye'den Geri Kabul Anlaşması için "idari tedbir" kararı

Türkiye, 1 Haziran’da yürürlüğe girdiği açıklanan Geri Kabul Anlaşması’nı, "Vize Serbestisi Diyalogu sonuca ulaşmadığı" gerekçesiyle, "idari tedbir" koyarak uygulamaya almadı.

A+A-

Türkiye ile AB arasında son günlerde terörün tanımı nedeniyle yaşanan krizde, Almanya Parlamentosu’nun 1915 olaylarını soykırım olarak kabul etmesi bardağı taşıran son damla oldu. Türkiye, misilleme yaparak Geri Kabul Anlaşması’nı askıya aldı.

Almanya Parlamentosu’nun 1915 olaylarını “soykırım’’ olarak tanımasına Türkiye’den misilleme yapıldı ve Geri Kabul Anlaşması askıya alındı. Karar’a konuşan Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması’nın iç onay sürecinin tamamlanması için Resmi Gazete’de yayınlanan kararın uygulanmasının uygun bulunduğuna dair bir Bakanlar Kurulu kararının çıkması gerektiğini, konuyla ilgili henüz bir Bakanlar Kurulu kararının olmadığını söyledi. Dışişleri kaynakları, daha detaylı açıklama ihtiyacı olduğunda açıklamayı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşğlu’nun yapacağını belirttiler.

İlk kriz terör tanımı

AB ile yapılan anlaşma gereği temmuz ayı itibarıyla Türkiye’den AB ülkelerine vizesi seyahat başlayacaktı. Türkiye bunun için AB’nin istediği 72 kriterin 3’ü dışındakilerini yerine getirdi. Avrupa Komisyonu, vize serbestisi için yeşil ışık yaktı. Ancak AB ile Türkiye arasında kriterler arasında yer alan terörün tanımı nedeniyle anlaşmazlık çıktı.  AB terör yasasındaki terör tanımının istedikleri şekilde olmadığını ve daraltılması gerektiğini ifade etti. Terörle yoğun mücadele veren Türkiye, bu talebi reddetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili sert çıkarak terörle mücadeleden taviz verilmeyeceğini söyledi. Karşılıklı açıklamalardan sonra Almanya Parlamentosu’nun 1915 olaylarını “soykırım’’ olarak tanıması  üzerine Geri Kabul Anlaşması’nı askıya aldı.

Fesih hakkı var mı?

Türkiye’nin anlaşmayı 6 aylık pilot uygulamadan sonra fesih hakkı bulunuyor. Vize serbestisi gerçekleşmediği için de Türkiye, anlaşmayı askıya aldı. Terörün tanımı ile başlayan krizden sonra Geri Kabul Anlaşması’nın askıya alınması ile AB ülkelerine vizesiz sehayat da şimdilik hayal kaldı. Temmuz ayından itibaren AB ülkelerine vize muafiyeti bekleyen vatandaşların hayali bir başka bahara kaldı.

18 Mart’ta AB-Türkiye Zirvesi’nde yapılan ‘’mülteci’’ anlaşmasının ardından mülteci akınını bitirme noktasına getirmişti. Zirve öncesinde Türkiye üzerinden Avrupa’ya günlük 6 bin civarında mülteci geçişi yaparken, anlaşmadan sonra bu sayı 200’e kadar düşmüştü. Anlaşma sağlanana kadar Ege ve Akdeniz’de boğulan mülteci sayısı 5 bini geçmişti.

Anlaşmanın tarihi

16 Aralık 2013’te Ankara’da imzalanan Geri Kabul Anlaşması, 25 Haziran 2014’te TBMM’de kabul edildi, ardından  1 Ekim 2014’te yürürlüğe girdi. Yürürlüğe girmesinin ardından 3 yıllık bir geçiş dönemi öngörülüyordu. Ancak Suriyeli mültecilerin Avrupa’ya akını önlenemeyince 18 Mart’ta Türkiye ile AB arasında yeni bir anlaşma yapıldı. 2016 Ekimi’nde devreye girmesi gereken vize serbestisinin, Geri Kabul Anlaşması ile beraber Haziran 2016’da uygulanmaya başlamasına karar verildi. 

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2504 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.