Türkiye'deki limanların durumu masaya yatırıldı
Tepebaşı'ndaki İngiliz konsolosluğunda Port of Antwerp ana sponsorluğunda düzenlenen Port Finance İnternational'da Türk limanlarının son durumu ve gelecekteki öngörüler masaya yatırıldı.
Vira Dergisi ve Deniz Ticareti Dergisi’nin de medya sponsorları arasında yer aldığı konferansa çok sayıda üst düzey yerli ve yabancı yönetici katıldı. Sonuç almaya odaklı bir şekilde liman sektöründeki sorunlar gündeme getirildi.
Konferansın ilk konuşmasını Deniz Ticaret Odası adına Harun Şişmanyazıcı yaptı. Şişmanyazıcı, Türk denizciliğinin geleceğinin ekonomiye paralel olarak pek parlak görülmediğini ve 2023 hedefinin uzağında olduğumuzu belirtti. Liman tanımının değiştirilmesi gerektiğini de söyleyen Şişmanyazıcı, Türk denizciliğinin komşu ülkelerle olan gerilimden had safhada etkilendiğini belirtti.
Harun Şişmanyazıcı’dan sonra söz alan Akfen Holding CEO’su Süha Güçsav, Türk limancılığında özellikle konsolidasyona ihtiyaç olduğunu limanların arz talep dengesi gözetilmeden yapıldığını belirtti. Konsolidasyonunun verimlilikle ve kapasite artışıyla desteklenerek başarılı olacağını ileten Süha Güçsav Akfen Holding’in liman işletmeciliğini sevdiğini önüne uygun ve cazip bir fırsat çıkarsa bu alandaki yatırımlara devam edeceğini belirtti.
“Konsolidasyona ihtiyaç yok”
Toplantıda Süha Güçsav’ın liman işletmeciliğinde konsolidasyonla ilgili söylediklerine Poliport CEO’su Fırat Yemenciler’den itiraz geldi. Yemenciler konsolidasyonun rekabeti öldüreceğini ve tekelciliği tetikleyeceğini söyleyerek. Asıl ihtiyacın var olan limanların güçlendirilmesi olduğunu söyledi.
“LNG tehdit haline gelmemeli”
Toplantıda söz alan Denizcilik Federasyonu Başkan Yardımcısı Bülend Temur, LNG ve güvenlik konusuyla ilgili bir sunum yaptı. Sunumda İstanbul Boğazı’ndan geçecek LNG tankerlerinin boğaz için bir tehlike yaratmaması için çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Boğazın bazı noktalarda 700 metreye kadar darlaştığını ve infilak eden bir tankerinse büyüklüğüne göre 1000 ve 2000 metrekare civarında hasara yol açabildiğini belirtti. Bülend Temur LNG tankerine karşı olmadığını ama konunun iyi etüd edilerek aktarma terminallerinin kurulması gerektiğini belirtti.
3 büyük denizde 3 büyük liman
Toplantıya ikinci gün katılan UDH Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz, Türkiye’nin denizcilikte mevcut durumundan ve bu konuda planlanan alt yapı yatırımlarından bahsetti. Özkan Poyraz Türkiye’nin siyasi olarak bir 2023 hedefi olduğunu ve bunun bir şekilde altının doldurulması gerektiğini bildirdi.
Liman yatırımları konusunda da konuşan Özkan Poyraz, açılan bir limanın hemen çevresine başka bir liman açılması gibi durumların girişimciyi ürküttüğünü belirtten Özkan Poyraz, bundan sonra kolay kolay liman açma izni verilmesi gibi bir durumun olmadığını söyledi. Liman konusunda Bakanlığın asıl hedefinin 3 bölgede 3 büyük liman olduğu söyleyen Poyraz, bunlardan Mersin Limanı güçlendirme projesinin uzun vadeli olduğunu belirtti.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.