1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Türkiye-Rusya ilişkilerinde altın yıl: 2017
Türkiye-Rusya ilişkilerinde altın yıl: 2017

Türkiye-Rusya ilişkilerinde altın yıl: 2017

İHKİB Başkanı Tanrıverdi "2017 itibarıyla canlanmanın başlayacağını umuyorum. Bu genişlemeye paralel olarak 2017’nin Türkiye-Rusya ilişkilerinde altın yıl olmasını bekliyorum" dedi.

A+A-

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon  İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, 2017'nin Türkiye-Rusya  ilişkilerinde "altın yıl" olmasını beklediğini bildirdi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Tanrıverdi, Türk hazır giyim  sektörü için Rusya'nın en önemli pazarlar arasında yer aldığını ve 2013 yılında  bu ülkeye 413 milyon dolarlık hazır giyim ihracatının bulunduğunu söyledi.

Tanrıverdi, Rusya’daki ekonomik problemler ve rubledeki değer kaybı  nedeniyle 2014 ve 2015’te bu pazarda ciddi bir kan kaybı olduğuna dikkati  çekerek, "Geçen yıl Rusya’ya ihracatımız 204 milyon dolara kadar geriledi. Kasım  ayındaki uçak krizi nedeniyle kaybımız bu yılın ilk 6 ayında da artarak sürdü.  Son iki yılda zaten büyük ölçüde daralan Rusya pazarında 2016’nın ilk 6 ayında  yüzde 50’ye yakın gerileme yaşadık.  Rusya’da birçok firmamız kapandı, bazı  şirketlerimiz devredildi, yani tam bir psikolojik geri çekilme oldu." şeklinde  konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir  Putin arasında 9 Ağustos Salı günü gerçekleştirilen zirveyle bu psikolojik geri  çekilme döneminin kapandığını belirten Tanrıverdi, şunları kaydetti:

"İki büyük komşu olan Türkiye ve Rusya’nın birbirlerine ihtiyacı var.  Yaşanan sancılı süreçte iki ülkenin de bu gerçeği gördüğünü düşünüyorum. Yılın  son çeyreğinden itibaren Rusya pazarında yeniden yükselişe geçeceğimizi  öngörüyorum. Türk hazır giyim sektörünün adaptasyon gücü çok yüksek. İlişkilerde  yaşanan olumlu atmosferle birlikte hızlı bir şekilde daha önceki yıllardaki  kaybımızı telafi edebiliriz. Ancak eski günlere dönebilmemiz için Rusya  ekonomisinin canlanması gerekiyor. Ben 2017 itibarıyla bu canlanmanın  başlayacağını umuyorum. Bu genişlemeye paralel olarak 2017’nin Türkiye-Rusya  ilişkilerinde altın yıl olmasını bekliyorum."

Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin  Eyyüpkoca da Rusya ve Türkiye arasındaki siyasi gerginliğin bitmesinin  sevindirici olduğunu ifade ederek, "Beklentileri gerçekçi tutmakta fayda var.  Rusya ekonomisinin kendi sıkıntıları var. Petrol fiyatlarının 40-50 dolarlarda  olması Rusya ekonomisini bertaraf ediyor." dedi.

Rusya ekonomisinin düzelmesi için petrol fiyatlarının 80 dolar  civarında olması gerektiğine işaret eden Eyyüpkoca,"Rusya ile ilişkilerin  düzelmesinin bize katkısı 2016'nın son çeyreğinde yüzde 20 civarında olacak. Bu  katkı eylül itibarıyla başlar, yıl sonuna kadar devam eder. 2017'nin ilk  çeyreğinde ise bu artışın üzerine yüzde 20 civarında bir artış daha gelir. Ondan  sonraki süreçte 2017'nin ikinci yarısından itibaren ivmenin ciddi anlamda  yukarıya döneceğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Eyyüpkoca, charter uçuşlarının hemen başlaması halinde işlerinin  kolaylaşacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü tarifeli seferlerin maliyetinin yüksek olması nedeniyle  gidiş-gelişlerini aralıklı tutuyorlardı. Charter uçuşları olduğunda sık  aralıklarla gidip geliyorlar. Charter, uçak maliyetlerini ciddi şekilde  düşürüyor. En önemli iki unsur, ilk etapta charter uçuşlarının başlaması,  ardından da vizelerin kaldırılması. Rusya bizim için gerçekten çok önemli bir  pazar. Sadece bizim için değil, dünya için de önemli bir pazar. Çünkü Rusya  dünyanın en büyük tüketicilerinden bir tanesi. Böyle bir tüketicinin bizim  komşumuz olması, aramızdaki ilişkilerin üst seviyede olması bizi son derece  sevindiren unsurlardan biridir."

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2137 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.