1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Türkiye orkinos ihracatında Avrupa’nın en büyüğü
Türkiye orkinos ihracatında Avrupa’nın en büyüğü

Türkiye orkinos ihracatında Avrupa’nın en büyüğü

Balıkçılar orkinos avı sezonu için denize açılıyor. Avrupa’nın en büyük orkinos ihracatçısı olan Türkiye, hedeflerini büyütüyor.

A+A-

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, “Ülkemizin kurallara uymasıyla bu yıl Libya ve Mısır’ın av kotalarının bize verilmesini öngörüyoruz ve ‘vira bismillah’ diyoruz” dedi.  

En değerli su ürünleri arasında yer alan orkinosun avlanmasında Libya ve Mısır’ın kotalarını alarak Avrupa’nın en büyük orkinos ihracatçısı ülkeleri arasına girmeyi başaran Türk balıkçıları, dün ‘Vira bismillah’ dedi. Türk balıkçıları orkinos avı sezonu 13 gemi ile açacak ve bir ay boyunca avlanabilecek.

Orkinos avı sezonu için tüm hazırlıkların tamamlandığını aktaran Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, Türk balıkçıların bu sezondan umutlu olduğunu söyledi. Atlantik Okyanusu ve komşu denizlerdeki orkinos (tuna) balıklarını ve tuna çeşitlerini korumaktan sorumlu hükümetler arası balıkçılık kuruluşu ‘Uluslararası Atlantik Tunalarını Koruma Komisyonu’ (ICCAT) ile bu kurumun genel sekreterliğini yürüten İspanyol yetkilileri ve bu konuda etkin Japon Tarım Bakanlığıyla  temasları sonucu orkinos avlanma kotasını artırdığını belirten Sagun, sözlerini şöyle sürdürdü:

Orkinos avında kurallara uyuluyor

“ICCAT tarafından avlanma sahalarındaki balık stokları ve üye ülkelerin yıllar itibarıyla ortalama orkinos yakalama miktarları takip ediliyor. Her yıl belirlenen orkinos avlanma kotalarını değerlendiren bu kurum, ülkemizin kurallara tam uyum sağlamasıyla 2014 yılında Libya ve Mısır’ın av kotalarının da bize verilmesi öngörülmektedir. Dünyada toplam 13.500 ton olan orkinos avlanma kotasından 556,5 ton pay almamıza rağmen Avrupa’nın en büyük orkinos ihracatçılarından biri olarak ön plana çıkıyoruz.”

Türkiye’nin orkinos ihracatının tümünü Japonya’ya direkt olarak gerçekleştirdiğini belirten Sagun, Mısır ve Libya gibi Akdeniz ülkelerinin de kotalarını kullanarak orkinos balıkçılarının son iki yılda ihracatını 35 milyon dolardan 45 milyon dolara yükselttiğine dikkat çekti. 

Sagun, Türk balıkçıların diğer tüm balık çeşitlerinde de Akdeniz’in tamamını avlanma alanı haline getirmek istediklerini ve “açık denizlerde” avlanmak için önlerinde engel teşkil eden mevzuatın bir an önce değiştirilmesinin önemine değindi. Sagun, balıkçılık sektörünün ileriye hızlı bir şekilde ancak bu yönde gidebileceğinin altını çizdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1575 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.