‘Türkiye Norveç İşbirliği Forumu’
Türkiye-Norveç İşbirliği Forumu'nun açılışı, Norveç Kralı 5. Harald ve Kraliçe Sonja ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Norveç Ticaret ve Sanayi Bakanı Monica Maeland'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Norveç Kraliyet Büyükelçiliği ve Innovation Norway tarafından, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı işbirliği ile 7 Kasım’da Çırağan Sarayı’nda düzenlenen Türkiye-Norveç İşbirliği Forumu'nu, İMEAK Deniz Ticaret Odası, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği ve DEİK-Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Norveç Gemi Ürünleri İhracatçıları Birliği ve Norveç Uzmanlık Merkezi - Denizcilik destekledi.
Norveç Kralı 5. Harald, İstanbul’da olmaktan büyük onur duyduğunu belirterek, ‘’Bu şehir bize kendi tarihimizi hatırlatıyor. Bazı Vikingli atalarımız servet peşinde buralara kadar gelmişlerdi. Norveçlilerin ilk kez İstanbul'un sunduğu fırsatları keşfetmesinin üzerinden neredeyse bin yıl geçti. Norveç heyeti ve iş dünyası temsilcileri yalnız İstanbul'un değil bir anlamda Türkiye'nin tamamının taşıdığı önemin farkındadır" dedi. Türkiye’nin küresel ekonomi ve ticarette oynadığı önemli rolün farkında olduklarını belirten Kral 5. Harald, Türkiye'nin hak ettiği bir şekilde G20'de önemli bir pozisyona ulaştığını ifade etti.
Norveç’te ilk kez bir Türk firması yol-tünel ihalesine katıldı
Kral 5. Harald, forumda denizcilik sektörünün odaklanılacak konularında başında geldiğine işaret ederek, Türkiye denizcilik sektörünün Norveç'teki denizcilik endüstrisinden faydalandığını ve ilk kez Norveç'te bir alt yüklenici olarak bir Türk firmasının yol-tünel ihalesine katıldığını söyledi. Zorlu bir iklimin olduğu ülkeden geldiklerini ve bunun çevresel sorumluluğu beraberinde getirdiğini ifade eden Kral 5. Harald, bu iş forumunun sağladığı fırsatı takdirle karşıladığını da sözlerine ekledi.
Kral 5. Harald, ‘’ İstanbul ve Türkiye'de de yoğun tüketilen 'balık ekmek', Norveç menşeli uskumrudan hazırlanmaktadır. Norveç menşeli somon da burada yoğun bir şekilde tüketiliyor. Bunlardan memnuniyet duyuyorum. Balıkçılık alanında da Türkiye ve Norveç daha çok kazan kazan durumunu yaşayabilir. Deneyim ve uzmanlığın paylaşımı sayesinde deniz ürünleriyle nüfusun sağlıklı bir şekilde beslenmesi temin edilebilir. Vikingler İstanbul’a gelirken beraberlerinde kurutulmuş balık getirmişlerdi. Bundan bin yıl sonra ticari ilişkilerimizin daha da ileri taşınmasını diliyorum. Bugün Kraliçe ile İstanbul'da muhteşem tarihin keyfini çıkaracağız" dedi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Norveç Kralı 5. Harald'ın Türkiye ziyaretinin ilk kez gerçekleşmesinin tarihi önemine vurgu yaparak, bu ziyaretin ikili ilişkilere büyük bir ivme kazandırdığını ve ilişkilerde önemli roller oynayacağını ifade etti. Babacan, Norveç iş dünyası temsilcilerinin de Türkiye'de bulunmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.
Türkiye ve Norveç arasında daha fazla iş imkanı
Babacan, Türkiye ile Norveç arasındaki diplomatik ilişkilerin 1926 yılında tesis edildiğini hatırlatarak, Norveç'te 20 bin Türk'ün yaşadığını, 5 binden fazla Norveçlinin de Türkiye'ye yerleştiğini ve her yıl 400 bin Norveçlinin Türkiye'ye turistik ziyaret gerçekleştirdiği bilgisini aktardı.
Geçen yıl iki ülke arasında 1,4 milyar dolar değerinde ticaret yapıldığını, bu yılın 9 ayında ise bu rakamın 1,9 milyar dolara ulaştığını bildiren Babacan, potansiyelin ise bu rakamların çok daha ötesinde olduğunu, Türkiye ile Norveç arasında etkileşim ilerledikçe daha fazla ticaret ve yatırım gerçekleştirileceğini kaydetti.
Türkiye ekonomisinin son 10 yıldaki gelişimini anlatan Babacan, "Birçok uluslararası şirket bölgesel işleri için merkez olarak İstanbul'u seçiyor. Türkiye, Avrupa, Asya ve Afrika'nın geçiş noktasına yer alıyor. İnanıyoruz ki bu Forum çok iyi sonuçlar verecek; Türkiye ile Norveç arasında daha fazla iş imkanı olacaktır. " dedi.
Türkiye Norveçli iş insanları için cazip
Norveç Ticaret ve Sanayi Bakanı Monica Maeland ise Türkiye-Norveç İşbirliği Forumu aracılığıyla ticari alanda da birçok iş birliği gerçekleştirileceğini söyledi. Türkiye'nin verimlilik düzeyi, düşük maliyetleri ve genç nüfusunun Norveçli iş insanları açısından Türkiye'yi daha çekici kıldığını belirten Maeland, hidroelektrik, deniz ürünleri, mimari gibi alanlarda Türkiye ve Norveç arasındaki ikili ilişkilerin daha da ileriye taşınabileceğini anlattı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, yaptığı konuşmada ortak değerleri savunan Türkiye ve Norveç'in siyasal anlamda çok ileri taşınan ilişkilerinin ekonomik alanda da geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından Başbakan Yardımcısı Babacan ile Norveç Ticaret ve Sanayi Bakanı Maeland himayelerinde, TOBB Başkan Yardımcısı Yorgancılar ve Innovation Norway Başkanı Gunn Ovesen tarafından Türkiye-Norveç İş Konseyi Kuruluş Anlaşması imzalandı.
Denizcilikte işbirliği
Türkiye – Norveç İşbirliği Forumu – Denizcilik – 2013” seminerinde her iki ülkeden üst düzey temsilciler ve yatırımcılar, yeni işbirliği olanaklarını ele aldılar.
Çırağan’daki toplantıda, İMEAK Deniz Ticaret Odası ve Kaptanoğlu Holding’ten Şadan Kaptanoğlu, Jotun Boyaları yöneticisi Şükrü Ergün, Norveçli Girişimçiler Konfedarasyonu’ndan Petter Haas Brubakk, TOBB Türkiye Denizcilik Meclisi Başkanı Erol Yücel ve Det Norske Veritas CEO’su Henrik Madsen’in açılış konuşmalarının ardından, “Norveç ile Türkiye arasında Denizcilik konusunda devam ettirilebilir bir işbirliği nasıl geliştirilebilir, güçlendirilebilir” başlıklı toplantı gerçekleştirildi.
Seminerde Norveç tarafından, gemi tasarımı ve gemi inşası gibi sektörlerin yanı sıra hizmet odaklı şirketlerden de katılımcılarla 30 temsilci yer alırken, evsahipliğini yapan Türkiye tarafında, gemi sahipleri, gemi inşacıları ve gemicilikle ilgili kuruluşlardan 180 kişilik geniş bir katılım gerçekleşti.
Türkiye konumu ve istikrarlı yönetimiyle dikkat çekiyor
Norveç’ten Türkiye’ye devlet başkanı seviyesinde gerçekleşen ilk ziyarette, iş dünyasının katılımının gerçekleştiği seminerleri organize eden kuruluşlardan Innovation Norway’in ülke yöneticisi Kristianne Storehaug, tüm katılımcılara hitaben şunları söyledi:
“Bugün Türkiye, yabancı yatırımcılar için en cazip ülkelerden biri konumunda. Birçok sektörde rekabetçi iş gücü, büyüyen ve gelişen pazarıyla öne çıkıyor. Ortadoğu coğrafyasındaki merkezi konumu ve istikrarlı yönetimiyle dikkat çekiyor. Yeni ortaklık ve işbirliklerinde, pazarlama faaliyetlerinde, stratejilerin belirlenmesi ve pazar fırsatlarının analiz edilmesinde her iki ülkedeki iş kültürünü tanıyan Innovation Norway ekibi olarak sizlere destek olmak isteriz.”
Norveç İktisadi ve Sanayi İşler İcra Direktörü Petter Haas Brubakk, ‘’Uluslararası pazarlara girmek bizim için çok önemli. Bu organizasyon için Türkiye’ye teşekkür ederim. AB dışındaki ülkelerin nasıl çalıştığına dikkat etmeliyiz. Bu ülkeler de bu büyük pazarın bir parçası olmalı’’ dedi. Türkiye’deki tersanelere çok sayıda ekipman sefkettiklerini aktaran Brubakk, ekipman imalatının Türkiye ve Norveç için önemli bir pazar olduğunu ve ticari bankaların katılımının da gerekli olduğunu belirtti.
Norveç’ten Offshore birimleri alanında destek bekliyoruz
TOBB Türkiye Denizcilik Meclisi Başkanı Erol Yücel, Türkiye’de deniz ulaşımının ithalat ve ihracatta % 85 oranında kullanıldığını, bu nedenle tersane ve gemi endüstrisinin ülke için önemli olduğunu vurguladı. Yücel, ‘’ Türkiyede’ki tersaneler alan ve donanım açısından hazır. Offshore birimler ve donanma gemileri için inşa kapasitesine sahibiz. Türk tersaneleri Avrupa’dan daha ucuz, Çin’den daha pahalı ama kalite olarak Avrupa tersaneleri ile eşdeğerde. Norveç’ten Offshore birimleri alanında destek bekliyoruz’’ dedi.
Det Norske Veritas (DNV) CEO’su Henrik Madsen, EKO teknelerin artık moda bir terim olduğunu ve LNG sıvı doğal gaz kullanımının ömeli olduğunun altını çizerek, ‘’denizcilik sektöründe karada olanları da takip etmeliyiz. Çevresel etkiler açısından emisyonu azaltmalıyız’’ dedi.
Seminerde konuşmacı olarak yer alan Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Dr. Başak Akdemir ise Türkiye’nin dünya ticaretinde önemli bir ülke olduğunu ve dünya ekonomisinde ilk 10 sıraya yerleşme hedefini taşıdığını belirtti. Akdemir, ’’ Enerji verimliliği ve çevrenin korunması bizim için çok önemli. Yeşil gemi inşasında Türkiye önemli bir role sahip. Genç, çağdaş EKO tasarımlı yeşil bir Türk filosu istiyoruz. Norveç bu alanda lider bir ülke ve bizim partnerimiz olabilir. Norveç ekipman ve tasarımlarından yararlanmak istiyoruz’’ dedi.
Köklü geçmiş, yeni olanaklar
Son yıllarda endüstride Doğu ülkelerinden gelen yoğun bir rekabetle karşılaşan Türk ve Norveçli yatırımcılar her iki tarafın lehine yeni işbirliği sahaları ve ortaklıklar geliştirmenin yollarını arıyor. Firmalar, küçük deniz yolculuğu ve balıkçılık teknelerinin yanı sıra, yeni bir alan olarak offshore tedarik gemilerine dönük olarak da deneyimlerini paylaşıyor, işbirliği imkanlarını masaya yatırıyorlar.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.