Türkiye mermer ihracatının ana kapısı: Antalya Limanı
Türkiye’nin en önemli ihracat kalemlerinden biri olan mermer ihracatı, 8 yılda %51 oranında artarak, 2018 yılında 7.3 milyon ton olarak gerçekleşti.
Antalya Limanı ise blok mermer ihracatını 8 yılda %143 arttırarak, 2018 yılında 1.623.320 tona ulaştı. Türkiye’den, en büyük blok mermer alıcısı konumundaki Çin’e 2018 yılında yapılan ihracatın %41.6’sı, Antalya Limanı tarafından gerçekleştirildi.
Akdeniz Bölgesi’nin mermer ihracatını geliştirmeye yönelik çalışmalar kapsamında Antalya Limanı yetkilileri, en fazla mermer ihracatı yapan firmalar ile bir araya geldi. Antalya Limanı – Port Akdeniz Genel Müdürü Özgür Sert’in ev sahipliğinde Akra Barut Otel’de gerçekleştirilen toplantıya, İmsa Mermer, İltaş Madencilik, Onur Mermer, Antalya Mermer, Sekamar, Dali Madencilik, Taş Kütüphanesi, Tema Mermer, Dünya Taş, Varollar Nakliyat, Olimar Maden temsilcileri katıldı. Antalya Limanı’ndan birim yöneticilerinin de yer aldığı toplantıda, mermer ihracatına yönelik detayların yanı sıra süreci geliştirmek üzere firma yöneticilerinin görüşleri alındı.
Antalya Limanı %89’luk oranla bir ihracat limanıdır
Global Ports Holding ile ilgili genel bilgi veren Port Akdeniz Genel Müdürü Özgür Sert, toplantıda yaptığı konuşmada, Antalya Limanı’nın, ana hatları ile bir ihracat limanı olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Limanımızdan konteyner ile gerçekleştirilen ihracat, ithalat oranlarına baktığımızda; 2017’de limanımızdan gerçekleştirilen hizmetlerin %87’si ihracatken, ithalatın oranı ise %13’tü. 2018 ise bu oranlar daha da gelişti ve %89 ihracat, %11 ithalat olarak gerçekleşti.
Limandan gerçekleştirilen konteyner ihracatının %85’i mermer
Antalya Limanı’ndan 2018 yılında gerçekleştirilen konteyner ihracat yüklerinin (Teu) oranına baktığımızda; %80 blok ve %5 kasalı olmak üzere toplamda %85 gibi büyük bir çoğunluğunun mermer olduğu görülüyor. Kalan bölüm ise %3 panel, %3 barit, %2 çimento, %1 profil, %1 ferrokrom, %1 gübre ve toplamda %4 de diğer çeşitlerden oluşuyor.
Limandan yapılan konteyner ihracatınının %74’ü Çin’e gerçekleştiriliyor
Antalya Limanı’ndan 2018 yılında gerçekleştirilen konteyner ihracat ülkelerine baktığımızda ise %74 gibi yüksek bir oranla Çin’in öne çıktığını görüyoruz. Kalan bölümün ise %5 Hindistan, %3 ABD, %3 Kanada, %1 Panama, %1 Birleşik Arap Emirlikleri, %1 Suudi Arabistan, %1 Brezilya, % 1 Cezayir, %1 Endonezya ve toplamda %9 paya ulaşan %1’in altındaki diğer ülkelere gerçekleştirildiğini görüyoruz.”
Türkiye’nin mermer ihracatı 8 yılda %51 arttı, 2018 yılında 7.3 milyon tona ulaştı
Blok mermerde %78 ile Çin, kasalı mermerde ise %29 ile ABD ihracatta ilk sırayı aldı
Türkiye’nin 2010 yılında 4.8 milyon ton olan toplam mermer ihracatının, 8 yılda 2.5 milyon ton ile %51 oranında artarak, 2018 yılında 7.3 milyon ton (5 milyon ton blok + 2.3 milyon ton kasalı) olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Özgür Sert, sözlerine şöyle devam etti:
“Türkiye’den gerçekleştirilen 5 milyon tonluk blok mermer ihracatının yapıldığı ülkeler ise; %78 Çin (3.9 milyon ton), %9 Hindistan (450 bin ton), %3 Mısır (160 bin ton), %2 Suriye (85 bin ton), %1 Ürdün (55 bin ton), %1 Tayvan (42 bin ton) ve diğer ülkeler de %6’lık pay ve toplamda 302 bin ton ile sıralandı.
Türkiye’den gerçekleştirilen 2.3 milyon tonluk kasalı mermer ihracatında ise ülke sıralaması; % 29 ABD (650 bin ton), %12 Suudi Arabistan (273 bin ton), %11 Irak (248 bin ton), %10 İsrail (240 bin ton), %6 Fransa (146 bin ton), %4 BAE (90 bin ton), toplamda %24’lük paya ve 630 bin tona ulaşan diğer ülkelerden oluştu.
Antalya Limanı, Çin’e yapılan blok mermer ihracatını
8 yılda %143 arttırarak, 2018’de 1.6 milyon tona ulaştı
Türkiye’nin en çok mermer ihracatı gerçekleştirdiği ülke sıralamasında ise blok mermerdeki 3.9 milyonluk ton ve %78’lik pay ile Çin’in açık ara ilk sırayı aldığı görülüyor. Çin’e yapılan blok mermer ihracatında ise Antalya Limanı, 2010 yılında 667.501 tonluk rakamını 8 yılda %143 geliştirerek, 2018 yılında 1.623.320 tona ulaştı. Bu gelişim ile birlikte Çin’e yapılan blok mermer ihracatından 2010 yılında %22.36 pay alan Antalya Limanı, 2018 yılında bu oranı %41.26’ya taşıdı.
Çin’e ihraç edilen blok mermer üretiminde Burdur, Antalya ve Isparta öne çıkıyor
Çin’e yapılan blok mermer ihracatında üretim ise iki ana bölgede gerçekleştiriliyor. Bu bölgelerden ilki, toplam 523 işletme izinli sahaya sahip, aynı zamanda Antalya Limanı’nın yakın hinterlandında yer alan Burdur, Antalya ve Isparta’dan oluşuyor. İkinci bölgede ise toplam 462 işletme izinli saha ile Afyonkarahisar, Muğla, Denizli, Konya ve Karaman yer alıyor.
Antalya Limanı, kapasitesi, hizmet çeşitliliği, hızı ve kalitesi ile öne çıkıyor
Antalya Limanı, küçük bir alan üzerine kurulu, kısıtlı terminal sahasına karşın yıllık 5 milyon ton toplam kargo ile 500.000 Teu konteyner kapasitesi ile hizmet veriyor. Hizmet çeşitliliği, hızı ve kalitesi ile öne çıkan Antalya Limanı’nda, MSC, CMA CGM ve ZIM gibi dünyanın en önemli konteyner hatları ile tüm coğrafyalara doğrudan ulaşım da sağlanıyor.
Antalya Limanı’ı mermer ihracatına yönelik hizmetlerinde 3 Tondan 150 tona kadar çeşitli kapasite ve özelliklerde kaldırma ekipmanları kullanmakta ve çok çeşitli özel aparatlarına, kesintisiz kaliteli hizmetlerine güç katarak, yenilerini eklemeye devam etmektedir.
Sunulan ayrıcalıklar ve avantajlarla mermer ihracatı destekleniyor
Antalya Limanı’nda mermer ihracatına yönelik; ‘Dolum – Boşaltım’, ‘Depolama’, ‘Takozlama’, ‘Çelik Halat Sabitleme’, ‘Mermer Kesimi’, ‘Blok Mermer Markalama’, ‘Tekli Tartım’, ‘Yıkama’, ‘Fotoğraflama’ ve ‘DBA’ hizmetleri sunuyor. Antalya Limanı, mermer ihracatına yönelik sunduğu önemli avantajlarla da öne çıkıyor. ‘Liman içerisinde 45 gün ücretsiz depolama’ olanağı sağlanan limanda, ‘Payload aşımı nedeni ile oluşan ek iç dolum ve iç boşaltmalar için kolaylıklar da sağlanıyor. Ebatlı mermer dolumları için özel olarak tasarlanmış aparatlar bulunan ve taş kesme hizmeti de verilen Antalya Limanı’nda, Blok dikme/çevirme aparatı da yer alıyor. Limanda, Otomatik Mermer Boyut Ölçüm Sistemi ile her ebat ve şekildeki mermerin hızlı ve hassas bir şekilde 3 boyutlu ölçümü yapılıyor. Limanın gelişmiş IT altyapısı ve yazılımları ile depolanan mermer yüklerinin tonajlarını online olarak takip etme imkanı, konteynerlerin doğrulanmış brüt ağırlıklarının (DBA) online olarak websitesi üzerinden öğrenebilmesi gibi çeşitli ayrıcalıklar da sunuluyor.
Vira Haber
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.