1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 'Türk Tanker ve Akaryakıt Taşımacılığı Zirvesi' gerçekleştirildi
'Türk Tanker  ve Akaryakıt Taşımacılığı Zirvesi' gerçekleştirildi

'Türk Tanker ve Akaryakıt Taşımacılığı Zirvesi' gerçekleştirildi

Türk Tanker ve Akaryakıt Taşımacılığı Zirvesi dün Deniz Ticaret Odası toplantı salonunda gerçekleştirildi.İlk kez düzenlenen ve yoğun katılımının olduğu zirveye sektör temsilcileri büyük ilgi gösterdi.

A+A-

Türk Tanker ve Akaryakıt Taşımacılığı Zirvesi dün Deniz Ticaret Odası toplantı salonunda gerçekleştirildi.İlk kez düzenlenen ve yoğun katılımının olduğu zirveye sektör temsilcileri büyük ilgi gösterdi.


“FARKLI UFUKLAR GÖREBİLECEĞİMİZ BİR ZİRVE”


Türk Tanker ve Akaryakıt Taşımacılığı Zirvesi’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Şadan Kaptanoğlu “Tankercilik sektörüyle direk veya dolaylı olarak ilgilenen tüm arkadaşlarımızın bir araya gelmesi amacıyla böyle bir zirve gerçekleştiriyoruz. Sektörle ilgili sorunlarımızı dile getirmek amacıyla bu toplantıyı yapıyoruz. Bir insan belli bir zamanını ayırıp bu toplantıya geliyorsa, her zaman edinemeyeceği bilgileri burada edinmeli. Aynı zamanda farklı ufuklar,farklı fikirleri görebileceğimiz bir zirve yapmak istedik. Bu ilk toplantımız. Bu zirveyi daha kapsamlı ve sıklıkla yapmak istiyoruz. Herkes fikir ve düşüncelerini açıklıkla dile getirebilmeli. Temennim Türk Tanker ve Akaryakıt Taşımacılığı Zirvesi’nin başarılı olması.” dedi.


“KAZANÇLI BİR GELECEK İNŞA ETMEMİZ GEREKİYOR”


Gemi yakıt ikmal ticaretiyle uğraşan şirketlerin faaliyet gösterdiği 13 ve 28 nolu meslek komitelerinin çalışmaları hakkında bilgi veren Deniz Eraydın “Biz uluslar arası deniz ticaretinde bilinen adıyla bunkerciyiz.Dünyada yılda 350 milyon ton bunker ürünü satılmakta. Hala yaygın bunker ürünü gaz oil ve fuel oil. Bizim limanlarımızda da gaz oil ve fuel oil ikmali yapılıyor. İstanbul’da Türkiye’deki bunker faaliyetinin yüzde 80’i yapılmakta.Yılda ortalama 50 bin gemi Boğazlarımızdan geçiyor. Bunların 16 binine bunker ikmali yapıyoruz. 1.7 milyon ton bunker ürünü ikmal ediliyor. Dünyada satılan bunker ürünlerine baktığınız zaman yüzde 0,5 civarında. Olması gereken yüzde 2. 2014’te meslek komitemiz için en önemli ve konuşulan konu klas zorunluluğu ve modifikasyonların hangi kıstaslara göre yapılacağı. Dünyada 7 tane dar boğaz var ve bunların ikisi Türkiye’de.Bu durum bize ciddi bir jeopolitik avantaj sağlıyor. Sektördeki en önemli konu, kalite artırımı. Yapacağımız yatırımı kime hizmet verdiğimize göre şekillendirmek en doğru çıkış noktası. Belirli bir gemiden ziyade her türden gemiye hizmet veriyoruz. Mevcut emisyon kontrol bölgelerine her geçen gün yenileri ekleniyor. Devreye giren kural ve yaptırımlar işleri biraz daha zorlaştırıyor. Artık kimse bu manzarayı görmek ve bu manzaraya sebep olan yakıtı da kullanmak istemiyor. Bir çok armatör çareyi yüksek teknolojili, ekonomik gemilere geçmekte buldu. Dünyada 350 milyon ton bunker ürünü satılmakta. Bizim limanlarımızın payı yüzde 1 bile değil. Pazar payımızı yükseltmezsek kazancımızı yükseltemeyiz. Kazancımızı yükseltmezsek yatırım yapamayız. Kısır döngülü bir girdaba doğru gidiyoruz. Bu durumu bir şekilde kırmamız gerekiyor. En iyi seçenek bunker filosunun yenilenmesi gözüküyor. Sonuç olarak piyasayı iyi okuyup gelişmeleri takip etmemiz gerekiyor. Bunu da devlet ve finans kurumlarına iyi aktarmamız gerekiyor. Sektörel bir uzlaşmayla karlı bir gelecek inşa etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
 

“TANKER SEKTÖRÜNÜN EN ÖNEMLİ SORUNU İŞ GÜCÜ”


Tanker piyasasındaki sorunları dile getiren Gönç Beyli konuşmasında “Biz üç komite olarak bu zirveyi sektörle bir araya gelip, fikirleri paylaşmak ve dert ortağı olmak için planladık. Önümüzde çeşitli sıkıntılar var. Sektörle ilgili yapmamız gereken çok şey var. Türk bayrağı için yeni bir gemi sicil tüzüğü çalışılıyor. Biz de bununla ilgili DTO olarak görüş verdik. Bayrak Şahadetnamesi’nin değişmesi gerekiyor. Türk bayrağı belli bir seviyeye çıkarmak için bu düzenlemeleri yapmamız gerekiyor. Uzun zamanlı bir planlamamız yok maalesef. İş sağlığı ve iş güvenliği zorunluluğu getirildi iş yerlerine. Gemilere kadar dayatıldı bu konu. Limanlarda istenen ek ücretler var. Giriş çıkışlar oldukça problemli. Gümrük genelgesi yenilendi. Transitten kabotaja, kabotajdan transite geçişte sıkıntılarımız var. Tanker piyasasının önündeki en önemli engel iş gücü. Teknik sorunlar bir şekilde çözülse de personelimizin çoğu kuruyükten gelme. Personeli belirli bir seviyeye getirecek politikamız yok. “ ifadelerine yer verdi.

3.20140115114736.jpg

1.20140115114753.jpg

4.20140115114808.jpg

5.20140115114820.jpg


 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 2636 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.