1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türk Şirketinden Türkmenistan'a Yeni Yatırımlar
Türk Şirketinden Türkmenistan'a Yeni Yatırımlar

Türk Şirketinden Türkmenistan'a Yeni Yatırımlar

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un 10-11 Ağustos tarihlerinde Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaret, Türk şirketi açısından verimli oldu.

A+A-

Türk Cotam Enterprises şirketi, Türkmen lider Berdimuhamedov'a İzmir'de sunduğu projeleri ile ilgili Aşkabat'ta bir tanıtım töreni düzenledi. Türk şirketi, başkan yardımcıları, bakanlar ve çeşitli kurum yöneticilerin katıldığı törende, Türkmenistan'da yapacakları yeni projelerini tanıttı.

Türk firması, tersane inşaatı, sağlık sektörü için elektronik bilgi paylaşımı, ticaret merkezi inşaatı ve elektrik enerji projesini Türkmen yetkililerine sundu.

Türkmenistan'da 1993 yılından bu yana faaliyet gösteren Cotam şirketi, sağlık sektöründeki bilgi paylaşımını elektronik ortamda yapılmasını sağlayacak. Yeni proje kapsamında başkent Aşkabat ile diğer 5 vilayet arasında tek veri tabanı ve iletişim ağı kurulacak.

Daha önce tekstil ve sağlık sektöründe projelere imza atam Türk şirketi, yeni projesiyle enerji sektörüne de adım atacak. Türk şirketi, Aşkabat-Balkanabat-Türkmenbaşı aralığında yaklaşık 620 kilometre uzunluğunda yüksek elektrik hattı inşa edecek ve bu güzergahta elektrik sisteminin kesintisiz çalışması için 2 tane trafo kuracak. Cotam firması, ayrıca Ahal vilayetinde yeni doğalgaz elektrik santralleri projelerini de sundu. Türkmenistan'daki şu an kurulu olan santraller Çalık Enerji ile Lotus Enerji Türk şirketleri tarafından inşa edildi.

Türk şirketi, Aşkabat'ta yeni bir iş merkezi de kurmayı hedefliyor. 2 hektar alanda 4 katşı ticaret merkezi, 22 katlı ve 24 katlı iş merkezleri yükselecek. Bu merkezlerde uluslararası düzeyde çeşitli organizasyonların da yapılması için bütün imkanların oluşturulacağı belirtildi.

Türkmen lider Berdimuhamedov, Hazar Denizi kıyısında yapacaği liman yatırımları öncesinde İstanbul ve İzmir'deki limanları gezmişti. Berdimuhamedov, İzmir ziyaretinde Cotam'ın tersane inşaatı projesini de incelemişti. Türk firmasının hazırladığı projede, yük, konteynır, yolcu terminalleri ve tersane yer alıyor.

Türkmenistan'ın ilk tekstil yatırımcılarından olan Cotam şirket, halihazırda Daşoguz vilayeti S.A.Niyazov ilçesinde hayvan yetiştirme kompleksinin ve Daşoguz vilayeti Gurbansoltan Ece ilçesinde bulunan "Daşoguz" sanatoryumu yeni binasının inşaatına başladı.

Geçtiğimiz günlerde Türk şirketi 80 milyon dolara Abadan şehrinde İplik Fabrikasının ikinci ünitesinin açılışını gerçekleştirmişti. Bu açılışa, Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile konuğu Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman da katılmıştı.

virahaber.com

Bu haber toplam 852 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.