Türk Loydu'ndan mektup var
Türk Loydu tarafından "Can Filikası Serbest Bırakma ve Geri Alma Sistemleri için Değerlendirme ve Değiştirme Süreci" hakkında bilgiler verildi.
Türk Loydu Merkez Ofisi tarafından hazırlanarak, denizcilik sektöründe yer alan kuruluşların yürürlüğe giren kurallar ve sektördeki gelişmeler hakkında bilgilendirilmeleri ve bu çerçevede emniyet ve çevre bilincinin geliştirilmesi amacıyla Türk Loydu tarafından yayınlanan mektupta şu bilgilere yer verildi.
Can Filikası Serbest Bırakma ve Geri Alma Sistemleri için Değerlendirme ve Değiştirme Süreci
Resolution MSC 317(89) ile SOLAS’a yeni eklenen kural III/1.5’e göre “Resolution MSC 320(89) ile değiştirilen LSA Code”’un gereklerine uymayan serbest bırakma sistemlerinin modifiye edilmesi veya değiştirilmesi gerekecektir. MSC.1/Circ.1392 ile yayınlanan sirküler ise serbest bırakma sistemlerinin değerlendirilmesi ve değiştirilmesi konusundaki gereklilikleri açıklamaktadır. Uygun bulunmayan/modifiye edilmeyen sistemler 01.07.2014’ten sonraki ilk kuru havuzda değiştirilecek olup 01.07.2019 tarihine kadar geçen beş yıllık periyotta uygun olmayan sistemlerin tamamının değiştirilmesi gerekmektedir.
Tüm gemilerin uyması gereken LSA Code can filikası serbest bırakma ve geri alma sistemi gereklilikleri (paragraf 4.4.7.6.4 - 4.4.7.6.6):
Kancanın dengesini sağlamak için; serbest bırakma mekanizması, kanca kapalı durumda iken, can filikası ağırlığının çalıştırma mekanizmasına kuvvet iletmeyecek şekilde dizayn edilmelidir.
Kilit mekanizmaları, Kanca yükü dolayısıyla kancanın açık duruma gelmesine engel olacak şekilde dizayn edilmelidir.
Hidrostatik kilitleme var ise, bu kilit filika sudan çıkarıldığı anda otomatik olarak resetlenmelidir.
Gemilerde mevcut olan serbest bırakma ve geri alma sistemlerinin MSC.1/Circ.1392 (Guidelines For Evaluation and Replacment of Lifeboat Release and Retrieval Systems )gereklerine göre değerlendirilmesi
Kılavuza göre üreticilerin gemilere satmış oldukları her tip serbest bırakma ve geri alma sistemi için dizayn incelemesi yapması gerekmektedir. Dizayn incelemesi sonuçları İdarelere/yetkili kuruluşlara iletilmelidir. Sonrasında kılavuzun appendix 1’inde belirtilen performans testleri üretici tarafından İdareler/yetkili kuruluşlar gözetiminde yapılmalıdır. İdareler test raporu ve değerlendirme neticesine uygun olarak IMO’ya uygun bulunan sistemleri, modifikasyon şartı ile kabul edilen sistemleri veya uygun olmayan sistemleri (kılavuzun appendix 3’ünde yer alan formata uygun şekilde) bildirmekle yükümlüdür.
Appendix 1’e göre üreticinin değerlendirme için yapacağı testler:
Can filikası Serbest Bırakma ve Geri Alma Sistemine bağlanan en uzun bağlantı teli ile üreticinin talimatlarına uygun olarak sistem bağlanıp, ayarlandıktan sonra emniyetli çalışma yükünün %100’ü ile yüklenip serbest bırakılacaktır. Yükleme ve serbest bırakma işlemi 50 defa tekrarlanmalıdır. 50 defa serbest bırakma esnasında, filikanın serbest bırakma ve geri alma sistemi bağlı oldukları her telden eş zamanlı olarak bırakılarak Can filikası Serbest Bırakma ve Geri Alma Sisteminde herhangi bir takılma ya da hasara yol açmamalıdır. Sistemin durumunda bir hata oluşması ya da beklenmedik serbest bırakma olması halinde sistem “başarısız” olarak değerlendirilir.
50 defa indirmenin ardından serbest bırakma ve geri alma sistemi sökülmeli ve parçaları incelenerek deformasyon/aşınma kayıt edilmelidir. Sonra sistem tekrar kurulmalıdır.
"Türk Loydu Newsletter" daha önceki sayılarına ulaşmak için www.turkloydu.org web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Virahaber
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.