Türk Loydu'ndan IMDG kod eğitimi
Türk Loydu Vakfı “Denizyoluyla Taşınan Tehlikeli Yüklere İlişkin Uluslararası Kod (IMDG Kod) Kapsamında Eğitim ve Yetkilendirme Yönetmeliği” uyarınca zorunlu eğitim seminerleri verecek.
Türk Loydu Vakfı “Denizyoluyla Taşınan Tehlikeli Yüklere İlişkin Uluslararası Kod (IMDG Kod) Kapsamında Eğitim ve Yetkilendirme Yönetmeliği” uyarınca zorunlu eğitim seminerleri verecek.
Bilindiği üzere; Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Deniz Emniyet Komitesi’nin (MSC) 7–16 Mayıs 2008 tarihlerinde Londra’da yapılan 84’üncü toplantısında IMDG Kod için kabul edilen 34–08 sayılı değişiklikle, IMDG Kod’da bulunan bazı hükümlerle birlikte IMDG Kod Bölüm 1.3.’deki eğitim hükümleri de 01.01.2010 tarihi itibariyle zorunlu kılındı. Buna bağlı olarak, 4 Şubat 2011 tarihinde 27836 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla yürürlüğe giren “Denizyoluyla Taşınan Tehlikeli Yüklere İlişkin Uluslararası Kod (IMDG Kod) Kapsamında Eğitim ve YetkilendirmeYönetmeliği” ile Türkiye’de de IMDG Kod kapsamındaki eğitimler yasal düzenlemeye tabi tutuldu.
Bu Yönetmelikle, IMDG Kod kapsamında belirtilen faaliyetlerde bulunan kurum ve kuruluşlar, Yönetmeliğin yayımlanmasından itibaren en geç bir yıl içerisinde (4 Şubat 2012 tarihine kadar) çalıştırdıkları personelin gerekli eğitim seminerlerine katılımını sağlamak zorunda. Sadece yetkilendirilmiş kuruluşların İdare’den onaylı IMDG Kod kapsamında eğitim programlarına bağlı olarak verecekleri eğitimlerde başarılı olan katılımcılar sertifikalandırılacaktır.
IMDG Kod Kapsamında Zorunlu Eğitimler
Yönetmelikle; IMDG Kod kapsamındaki tehlikeli maddeleri elleçleyen kıyı tesisi personeli ile bu yüklerin ulaştırma zincirinde görev alan ilgili diğer kurum/kuruluşların personeli başta olmak üzere kıyı personeli için zorunlu olan eğitim seminerleri üç ana başlık altında toplanıyor.
1) Genel farkındalık eğitim semineri (1 gün): Bu eğitim semineri; deniz yoluyla taşınan tehlikeli maddeler ile ilgili olarak; tehlikeli maddelerin sınıflarının belirlenmesi, etiketleme, markalama, plakalama, paketleme, istif ve ayırma hükümleri ile tehlikeli madde taşıma belgelerinin açıklanması ve mevcut acil müdahale belgelerinin tanımlanmasını içerir.
2) Göreve yönelik eğitim semineri (3 gün): Kişilerin icra ettiği göreve ve tehlikeli yüklerin emniyetli elleçlenmesine ilişkin detaylandırılmış eğitimi içerir.
3) Yenileme eğitim semineri (1 gün): IMDG Kod’da yapılan değişiklikler ile genel bilgilendirmeyi içerir.
IMDG Kod kapsamındaki yükler ile ilgili faaliyetlerde bulunan kişilerin genel farkındalık eğitim semineri ile göreve yönelik eğitim seminerlerine katılımları zorunludur. Ayrıca bu kişiler iki yılda bir kez yenileme eğitim seminerine katılmak zorundadır.
IMDG Kod Eğitimlerini Kimler Verebilir?
IMDG Kod Kapsamında verilecek eğitim seminerleri, İdare (ülkemizde TC Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı) tarafından yukarıda anılan Yönetmelik çerçevesinde yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından verilebilir.
IMDG Kod kapsamında eğitim seminerleri vermek üzere gerekli çalışmaları yürüten Türk Loydu, yukarıda anılan Yönetmelik hükümleri gereği eğitim seminerleri sunabilmek için zorunlu olan, T.C. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı adına eğitim seminerleri vermek üzere Yetkilendirilmiş Kuruluş” olma şartlarını yerine getirdi.
Bu çerçevede Türk Loydu tarafından Eylül 2011’de başlamak üzere eğitim seminerleri programlanmış olup, ilk grup eğitim tarihleri aşağıda belirtilmektedir;
Genel Farkındalık Eğitim Semineri (1 gün) 17 Eylül 2011 tarihinde,
Göreve Yönelik Eğitim Semineri (3 gün) ise 22–23–24 Eylül 2011 tarihlerinde.
Söz konusu eğitim seminerleri kuruluşların talepleri doğrultusunda Kuruluşlar bünyesinde de ayrıca düzenlenebilecektir.
IMDG Kod Kapsamındaki Eğitimlere Kimler Katılmalı?
IMDG Kod kapsamında eğitim alması gereken kıyı ve liman tesisleri personeli, IMDG Kod 1-3 de yaptıkları işlere/görevlere göre aşağıdaki gibi sıralanmış
Tehlikeli yükleri sınıflandıran ve Uygun Taşıma Adlarının belirlenmesinde görev alanlar,
Tehlikeli yükleri paketleyenler,
Tehlikeli yükleri etiketleyen ve işaretleyenler,
Tehlikeli yükleri konteyner ve benzeri taşıma ünitelerine yükleyen boşaltanlar,
Tehlikeli yükler için taşıma dokümanlarını hazırlayanlar,
Tehlikeli yükleri taşınmak üzere taşıyıcıya teslim edenler,
Tehlikeli yükleri taşınmak üzere teslim alanlar,
Tehlikeli yüklerin taşınması sırasında elleçleyenler,
Tehlikeli yüklerin yükleme, tahliye ve istif planlarını yapanlar,
Tehlikeli yükleri gemilere yükleyen ve tahliye edenler,
Tehlikeli yükleri taşıyanlar,
Tehlikeli yüklerin mevzuata göre taşınıp taşınmadığını kontrol eden ve uygulattıranlar
Uygun idari birimlerce tehlikeli yüklerin taşınmasında herhangi bir şekilde görevlendirilmiş tüm birimler.
Virahaber
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.