Türk gemilerin istikrarlı yükselişi
Türk bayraklı gemilerin tutulma oranı 11 yılda yüzde 25'ten yüzde 4.3'e geriledi.
Türk bayraklı gemilerin tutulma oranı 11 yılda yüzde 25'ten yüzde 4.3'e geriledi.
Kara Liste'de iken 2006 yılında Gri Liste'ye, 2008'de ise Beyaz Liste'ye alınan Türk bandıralı gemilere yönelik denetimlerdeki tutulma oranları son on bir yılın en düşük değerine ulaştı. Türk bayraklı gemilerin tutulma oranı 11 yılda yüzde 25'ten yüzde 4.3'e geriledi.
Paris Memorandumunca (Paris MoU) gerçekleştirilen liman devleti denetimlerinde 2003 yılından bu yana giderek iyileşen bir performans gösteren Türk bayraklı gemiler, 2006'da Kara Liste'den Gri Liste'ye, 2008 yılında ise Beyaz Liste'ye geçti.
Yürütülen kararlı ve yoğun çalışma süreci sonucunda 2009 ve 2010 yılları itibariyle Paris Memorandumu'nun Beyaz Listesi'ndeki yerini ilerleme kaydederek koruyan Türk bayraklı gemilerden geçen yıl 782'si liman devleti denetimine girdi. Bunlardan sadece 34'ü limanlarda tutuldu.
1999 yılında denetime giren 665 gemiden 163'ünün tutulduğu dikkate alındığında Türk bayraklı gemilerin tutulma oranında ciddi bir düşüş yaşandı. Türk bayraklı gemilerin tutulma oranı 11 yılda yüzde 25'ten yüzde 4,3'e geriledi.
TUTULMA SAYISI 163'TEN 34'E DÜŞTÜ
Beyaz, gri veya kara listeler, çoğunluğunu Avrupa Birliği ülkelerinin oluşturduğu Paris Memorandumu'na üye ülke limanlarında son 3 yıl içerisinde denetlenen ve tutulan (geminin eksikleri giderilinceye kadar denetlendiği limandan sefer yapmasına izin verilmemesi) toplam gemi sayısı ve yüzdesi göz önüne alınarak yapılan hesaplama ve değerlendirme sonucunda oluşturuluyor.
Paris Memorandumu'nun geçen ayda yayımlanan raporuna göre, 2010 yılı sonu itibariyle Türk bayrağının Beyaz Liste'deki başarısı artmaya devam ediyor. Bu durum da Türkiye'nin Beyaz Liste'deki başarısını ve prestijini arttırarak gemilere ticari açıdan avantaj sağlıyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.