1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Türk enerji gemilerine mahkeme engeli
Türk enerji gemilerine mahkeme engeli

Türk enerji gemilerine mahkeme engeli

Karaçi limanında alıkonulan Karedeniz Enerji Grubu'na ait Kaya Bey ve Ali Can Bey gemilerinin hükümete olan borçlarından Pakistan Mali Sorumluluk Bürosu'nun (NAB) sorumlu olduğuna hükmetti.

A+A-

Pakistan'da Yüksek Mahkeme, Karaçi limanında alıkonulan Karedeniz Enerji Grubu'na ait Kaya Bey ve Ali Can Bey gemilerinin hükümete olan borçlarından Pakistan Mali Sorumluluk Bürosu'nun (NAB) sorumlu olduğuna hükmetti. Yüksek Mahkeme kararına göre, Türk enerji gemilerinin ülkeden ayrılması durumunda hükümetin alacakları NAB tarafından karşılanacak.

Pakistan Yüksek Mahkemesi Başyargıcı İftihar Muhammed Chaudhry başkanlığında toplanan mahkeme, Karadeniz Grubu'nun hükümete borcunun faiziyle birlikte 120 milyon dolar olduğunu, söz konusu alacağın karşılanmadan gemilerin gönderilmesi durumunda hükümetin zararın NAB tarafından tazmin edileceğine hükmetti.

NAB tarafından geçen ay sonuçlanan soruşturmaya göre, Karadeniz Grubu'nun hükümete borcu 17,2 milyon dolar olarak belirlenmiş, bu borcun ödemesi durumunda enerji gemilerinin Karaçi limanından ayrılabileceğine karar verilmişti.

Yüksek Mahkeme'nin son kararıyla Kaya Bey ve Ali Can Bey gemilerin Pakistan'dan ayrılması hükümetin alacağını tahsil edene kadar durdurulmuş oldu. Mahkemenin gerekçeli kararı önümüzdeki günlerde açıklanacak.

NAB yetkililerinin Yüksek Mahkeme'ye verdikleri raporlarda Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişkilerin önemi vurgulanırken, Türkiye'nin İslamabad Büyükelçiliği'nin tüm gelişmelerden haberdar edildiği belirtildi.

2010 yılının Kasım ayında Pakistan'a gelen Kaya Bey ve Ali Can Bey gemileri, enerji dar boğazındaki Pakistan'a 250 megavatt enerji sağlamayı amaçlıyordu.

Pakistan Yüksek Mahkemesi'nin "ülkedeki tüm enerji kiralama ihalelerini usulüne uygun yapılmadığı gerekçesiyle iptal etmesi" kararı üzerine Türk enerji gemilerinin sözleşmesi askıya alınmıştı.

Karadeniz Enerji Grubu yetkilileri geçen ay Pakistan hükümeti ve NAB ile anlaşarak platformların sökülmesine başlamıştı. Bu aşamada, muhalefet partisinden bir milletvekili şirketin faiziyle birlikte ödemesi gereken miktarın 220 milyar rupi yani 229 milyon dolar olduğunu iddia ederek itirazda bulunmuş, konu yargıya taşınınca Yüksek Mahkeme iki geminin ülkeden ayrılmasına yasak getirmişti.

Bu arada, daha önce uluslararası tahkime gitmeyeceğini açıklayan Karkey şirketinin, Yüksek Mahkeme'nin aleyhte kararı sonrası konuyu uluslararası tahkime taşıyacağı ifade ediliyor.

Türk enerji gemilerinin Pakistan'daki yatırımları, Türkiye-Pakistan ticari ilişkilerindeki en büyük yatırım olma özelliği taşıyordu.

ERDOĞAN DA UYARMIŞTI

Geçen hafta D-8 Zirvesi için bu ülkede bulunan Başbakan Erdoğan da konuyla ilgili bu ülkenin makamlarına uyarıda bulunmuştu. Erdoğan, Türkiye'nin konuyla ilgili endişelerini dile getirerek ve kısa zamanda çözüme ulaşmaması durumunda ülkeye gelmek isteyen yatırımcıların bundan olumsuz şekilde etkilenebileceğine işaret etmişti.

BU NOKTAYA NASIL GELDİ?

Kaya Bey ve Ali Can Bey gemileri elektrik enerjisi sağlamak amacıyla Kasım 2010’da Pakistan’a gitmiş, ancak hükümetin kendilerine söz verdiği şartları yerine getirmemesi üzerine geçen Mart ayında sözleşmesini fesh etmişti.

Bunun hemen ardından ise Yüksek Mahkeme, 2006 ile 2008 yılları arasındaki tüm enerji ihalelerinin iptalini ve soruşturulması kararını almıştı. Bu süreçte Pakistan Mali Sorumluluk Bürosu (NAB) Karkey'in anlaşmasını da incelenmiş ve Ekim ayında ilk ödenen avanstan kalan 17 milyon dolarlık kısmın iadesi şartıyla gemilerin ülkeden ayrılabileceği kararını almıştı.

Ancak, Çalışma Eski Bakanı Faysal Salih Hayat'ın Yüksek Mahkeme'ye, şirketin ödemesi gereken miktarın faiziyle birlikte 243 milyon doları olduğu yönündeki itirazı yeni bir süreci başlattı ve gemiler Karaçi'de alıkondu.

virahaber.com

Bu haber toplam 862 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.