1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu 27-28 Mayıs'ta yapılacak
Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu 27-28 Mayıs'ta yapılacak

Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu 27-28 Mayıs'ta yapılacak

Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu, arkeologlardan tarihçilere Türkiye deniz ticaret tarihi ile ilgilenen akademisyenlerin bir araya geleceği toplantıda Montrö Antlaşması’na özel yer verilecek.

A+A-

Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu 27-28 Mayıs'ta İstanbul'da yapılıyor. Montrö Antlaşması'nın 80. yıldönümünden dolayı bu konu özel oturumlarda ele alınıyor. Yine aynı şekilde özel oturumlarda ele alınacak konulardan bir diğeri ise, Marmaray ve Metro kazıları ile İstanbul’un yazılı tarihinin değişmesi olacak.

Sempozyum’un bir diğer yönü deniz tarihinin yanı sıra, deniz temasının edebiyat ve resim gibi sanatlarda işlenişine dair bildirilerin sunulacak olması. Amatör denizcilik konusunun da ele alınacağı sempozyumda deniz konulu bir müzik dinletisi de gerçekleştirilecek.

Son yıllarda Türkiye’nin deniz ticaret tarihi ile ilgili akademik çalışmalar hız kazandı. Bir yandan akademisyenlerin büyük gayretle yürüttükleri araştırma çalışmaları, üretilen yüksek lisans ve doktora tez çalışmaları çoğalmakta, diğer yandan ise bu akademik ve bilimsel faaliyetlerin tartışmaya açıldığı bilimsel toplantılar sıklaşmaktadır. Bu toplantıların başında, 2009 yılından bu yana her yıl yapılan ve 2016’da sekizincisini yapmaya Marmara Üniversitesi’nin talip olduğu “Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu” geliyor. 

Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu, arkeologlardan tarihçilere Türkiye deniz ticaret tarihi ile ilgilenen akademisyenlerin senede bir kez dahi olsa bir araya geldikleri önemli bir akademik toplantı olarak tanımlanıyor.

Kurulduğundan bugüne, bilimsel faaliyetlere artarak katkı sağlamayı sürdüren ve adını Marmara Denizi’nden alan üniversitemizin VIII. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu’nu düzenlemesiyle bu faaliyetlerine kalıcı bir yenisini ekleyeceğine kuşku yoktur. Türkiye’de iktisat ve iktisadi bilimler eğitiminin öncüsü olan üniversitemiz ve sektördeki birikimiyle İMEAK Deniz Ticaret Odası Türkiye denizcilik sektörünün bugünü ve geleceğine bilgi ve nitelikli işgücü katkısı yaptığı gibi denizcilik tarihini aydınlatmaya da katkı yapacak.

VIII. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu’nda daha önce gerçekleştirilen sempozyumlardan farklı olarak, deniz ticaret tarihinin çeşitli yönleriyle ele alındığı bir bilimsel faaliyet olmasının yanında, düzenlenecek panellerde Türkiye denizcilik sektörünün bugününün ve geleceğinin tartışılacağı, amatör ve sportif denizciliğin geliştirilmesi için düşünce alışverişin yapılacağı bir forum niteliği de kazanacaktır. Böylece sempozyum kapsamında hem alanının yetkin akademisyenleri hem de denizcilik sektörü temsilcileri Marmara Üniversitesi çatısı altında bir araya gelmiş olacak.
Sempozyumun teması Montrö Antlaşması’nın 80. Yılında Türk Boğazları, Marmara Denizi ve İstanbul olarak belirlendi. Boğazların ve Marmara Denizi’nin tarih boyunca iktisadi önemi, bir deniz kenti olarak İstanbul, sempozyumun konusu olarak işlenecek. Bu bağlamda geçmişte deniz ticareti, gemi inşa sanayi, balıkçılık, deniz kültürü gibi konular sempozyumda ele alınacağı gibi Boğazlar ve İstanbul’un denizcilik ekonomisi bağlamında geleceğine dair bildirilerin sunulacağı oturumlara da yer verilecek.

Sempozyum Konuları

- Türk Denizcilik Tarihinde: Boğazlar, İstanbul ve Marmara
- 80. Yılında Montrö ve Türk Boğazları’nın geleceği
- Marmaray Kazıları ve İstanbul Arkeoloji Tarihine Etkileri
- Türkiye Denizcilik Sektörünün Analizi ve Bu Sektörde İstanbul’un Yeri
- Denizciliğin Geleceği Açısından Amatör ve Sportif Denizcilik
- Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Deniz Taşımacılığının Dünü ve Bugünü
- İstanbul’da Deniz Ulaşımının Bugünü ve Geleceği
- Denizcilik Eğitimi ve Denizciler
- Kentiçi Ulaşımında Deniz
- Türk Gemi İnşaa Sanayi

ViraHaber.com

Bu haber toplam 3394 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.