1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Türk bilimadamları, iklim değişiminin hızını bulacaklar
Türk bilimadamları, iklim değişiminin hızını bulacaklar

Türk bilimadamları, iklim değişiminin hızını bulacaklar

Antarktika’dan dönen 13 Türk bilim insanı, küresel iklim değişikliği başta olmak üzere önemli araştırmalar yaptı. Ekip, sonuçları uluslararası dergilerde yayınlamaya hazırlanıyor

A+A-

Dünyanın en güneyindeki buzul kıta Antarktika’dan dönen 13 Türk bilim insanı, dünya bilimine katkı sağlayacak çalışmalarını Milliyet’e anlattı. Elde ettikleri sonuçları uluslararası dergilerde yayınlamaya hazırlanan ekipten İTÜ Kutup Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoyçiçek, küresel iklim değişikliğiyle doğrudan ilgili olan Antarktika deniz buzlarının kalınlık ve dağılımını incelediğini söyledi. Çiçek, “Deniz buzlarının altına tutunan algler bu bölgede besin zincirinin ilk basamağı olan krillleri beslemekte. Deniz canlılarının beslenmesi kadar dünyaya gelen güneş ışınlarının en iyi şekilde atmosfer tabakasına yansımasını da deniz buzları yapar. Analizlerimizi en yakın zamanda bilimsel yayın olarak sunacağız” dedi. Kaptan Özgün Oktar ise deniz buz dağılımının gemi rotalarına etkisini araştırdı. Doç. Dr. Halim Ergül ise, Galindez Adası açıklarında çamur ve kum karışımı ve balık örnekleri alarak kirleticilerin analizleri yapıyor.

Buzulun vücuda etkisi

İdil Öz, Antarktika’da eksi 2 derecede yaşayabilen balıkları incelerken Doç. Dr. Akif Sarıkaya da, önceden buzullarla kaplı yerlerde açığa çıkan kayaç parçalarının izini sürdü. Jeolog Sarıkaya, örnek aldığı kayaçlardan buzulların ne zaman gerilemeye başladığını ve iklim değişimin hızını tespit edecek.  Doç. Dr. Gökhan Halıcı dünyanın en zorlu koşullarında yaşayabilen likenlerden örnek alırken, Antarktika Kıtası’nda daha önce bilinmeyen ve bilim dünyası için yeni türleri belirlemeyi hedefliyor. Prof. Dr. Şamil Aktaş ve Prof. Dr. Birol Çotuk ise buzul ortamın insan vücuduna etkisini araştırdı. Doç. Dr. Noyan Yılmaz ve Dr. Sinan Mavruk; plankton dağılımına yönelik örnekler toplarken, besin zincirinin bu önemli halkası hakkında bilgi verecek. Yrd. Doç. Dr. Arda Tonay, deniz memelilerini incelerken kıtanın zenginliğini ortaya çıkaracak. Aynı zamanda bilim iletişimini de sağlayan TÜBİTAK’tan Dr. Bülent Gözcelioğlu, buzul kıtadaki deniz canlılarının üzerinde yaşayan bakteri ve mantarlardan örnekler aldı.

Sahibi olmayan kıta

Antarktika, Güney Kutbu’nda yer alan ve Güney Kutbu’nu kaplayan tek kıta. 14 milyon kilometrekare büyüklüğündeki kıta dünyanın beşinci büyük kara parçası. Dünyanın en soğuk, en kuru, en rüzgarlı ve en yüksek kıtası Antarktika, yerkürenin en önemli su rezervi. Kıtanın egemenlik hakları halen tartışmalı ve tamamen iddia statüsünde devam ediyor. Hükümran bir devletin olmadığı kıtada, Antarktika Antlaşması gereğince kimsenin toprağı bulunmuyor.  ABD, kıtadaki en güçlü ülke ve en fazla harcamayı yapıyor. Ülkemizin üs kurma girişimleri 2012’den beri sürüyor. Türk üssünün Piri Reis’in haritasının da kullanılarak hizmete girmesi planlanıyor.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 3270 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.