1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Toplantısı yapıldı
Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Toplantısı yapıldı

Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Toplantısı yapıldı

Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Toplantısı bugün gerçekleştirildi.Armatörlere zorlu kriz ortamında birlik ve beraberlik çağrısı yapan Erol Yücel "Farkındalık yaratabilirsek sorunlarımız çözülebilir.Türk armatörü can çekişiyor" dedi.

A+A-

Sektörün yoğun katılım gösterdiği toplantıya Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı temsilcileri, Türk Armatörler Birliği’ne üye olan ve olmayan armatörler ve sektör temsilcileri katıldı.

Toplantıda 2008 krizinin sektöre etkisi üzerinde durulurken Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın özellikle Türk tersanelerinin ihraç amaçlı gemi inşa projelerinin teminat sorununa çözüm getirilmesi ile koster armatörlerini  ilgilendiren Türk Koster Filosu’nun  yenilenmesi ve hurda teşviği verilmesi konuları  sektör temsilcilerine anlatıldı.

Türk Armatörler Birliği, Başbakanların,siyasi parti liderlerinin sıklıkla ziyaret ettikleri, destek istedikleri, görüş alış verişinde bulundukları çok önemli bir kurum olduğunu belirten Türk Armatörler Birliği Başkan Vekili Erol Yücel “İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın faaliyete başlamasından sonra maalesef Armatörler Birliği frene basmak zorunda kaldı. Son iki yıldır Armatörler Birliği’nin ön plana çıkabilmesi için çok yoğun çaba sarf ettik. Bir kurumu yeniden ayağa kaldırmak, yeniden kurmaktan çok daha zordur diye düşünüyorum. Armatörler Birliği’nin yeni bir kurumsal kimlikle ortaya çıkmasını sağladık. Buna göre düzenlemelerimizi yaptık. Web sitemizi yeniledik. Sosyal medyanın tüm olanaklarını kullandık. Birliğimizin tüzüğünü, düzenlediğimiz olağanüstü genel kurulla güncelleyerek günün koşullarına uygun hale getirdik. Üye aidatını düşürdük. Armatörlerimiz ve sahip olduğu gemilerle ilgili bir veri tabanı oluşturmaya başladık.” şeklinde konuştu.

ARMATÖRLERİMİZ KAN KAYBEDİYOR

Bu kürsüde çok fazla siyasi ağırladık. Birçoğu deniz ticaret filomuzun giderek büyüdüğünü ifade etti. Bu doğru değil. Filomuz 27.5 milyon DWT’e düştü. Kimse hayal görmesin. Türk armatörü kan kaybediyor. 2015’in de daha kötü olacağını herkes adı gibi bilsin. Onun için yumruk gibi kenetlenmemiz lazım. Sorunlarımızı bizi yönetenlerle paylaşmamız gerekiyor. Deniz Ticaret Odası’nın sınırları bellidir. Ama Armatörler Birliği bir sivil toplum örgütüdür ve hakkımız olanı söyleyebiliriz ve söyleyeceğiz de. Krizde yedi yılı devirdik ve sürekli dayandık. Geldiğimiz nokta ortada. Herkes sıkıntı çekiyor. Teminat verebilecek durumunuz olsa dahi bankalar denizcilik sektöründe çalışan kişilerden veba mikrobu gibi kaçıyorlar. Sayın Başbakanın devletin bin derdi arasında armatörün sıkıntılarından haberdar bile değildir. Eğer biz gidip derdimizi anlatırsak, farkındalık yaratırsak sorunlarımıza çözüm aranabilir. Ağlamayana meme vermezler. Türk armatörü can çekişiyor.

2015 SEKTÖR İÇİN ZOR GEÇECEK

Bugün Türk armatörü 27 milyon DWT’lik filosunu 32 ayrı bayrakta çalıştırmaktadır. Adet olarak ilk tercih Türk bayrağı daha sonra Malta bayrağı. DWT olarak baktığımızda ise ilk sırada Malta bayrağı, ikinci sırada Türk bayrağı geliyor. Bu analizler çok önemli. 2014, dünyada taşınan yükler bakımından rekor kırıldığı bir yıl oldu. Gelin görün ki yeni gemi arzı her şeyi götürmüş durumda. Mevcut filonun yüzde 29’u kadar yeni gemi siparişi var. Yeni gemilerin bu kadar hızla gelmesiyle bu piyasanın düzelmesi mümkün olmayacak. Kısacası 2015 için daha sıkı çalışmamız gerekiyor. Daha tedbirli olmamız gerekiyor. Biz kendi içimizde bilgiyi paylaşamıyoruz. Yenilenen web sitemizde şikayetlerinizi yazın. Tüm sektörün son gelişmelerden haberi olsun.

SORUNLARIMIZI ANKARA'YA ANLATMAMIZ GEREKİYOR

Ankara’ya son zamanlarda yaptığımız ziyaretlerde Armatörler Birliği’nin yeniden yapılanmasının Bakanlık ve diğer kurumların çok ilgisini çektiğini sizlerle paylaşmak istiyorum. Sayın Lütfi Elvan, Devlet Planlama Genel Müdürlüğü tabanlı olması vesilesiyle devletin işleyişini çok iyi bilen bir bakanımız. Önceki görevinde TBMM’de Bütçe ve Plan Komisyon Başkanlığı yaptı. Çok önemli bir çalışma grubuna sahip. Kendisini ziyaret ettik. Çok verimli toplantılar gerçekleştirdik. 407 milyar dolar olan dış ticaretimizin parasal olarak yüzde 57’si deniz yoluyla gerçekleştirilmiş. Bunun navluna denk gelen kısmı 12 milyar dolar. Bu rakamın 7.9 milyar doları da yabancı bayraklı gemiye taşıtılmış. Sayın Bakanımızın çıkış noktası da yabancı bayraklı gemilerin taşıdığı 7.9 milyar doları Türk armatörünün taşıyabilmesi. 2023’te 30 milyar dolar navlun açığı hesaplanıyor. Elvan, ülke ticareti için deniz ticaret filomuzun öneminin farkında. Uzun yıllardır yılan hikayesine dönen Türk koster filosunun yenilenme projesi bulunuyor. Herkes bunun üzerinde çalışıyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı içinde kurulmuş olan bir döner sermaye bulunuyor. Burada çok ciddi kaynak toplanıyor. Buradan hurda teşviği verilecek.  Projeyle ilgili son rütuşlar yapılıyor. İhracata yönelik gemi inşada bir teminat sorunumuz vardı. Kredi Garanti Fonu devreye sokulmuştu. Bu fona 1 milyar TL ilave yapılarak imkanların arttırıldığı ifade ediliyor. Ayrıca sayın Bakan kimsenin tersanelere doğrudan desteğin sağlanmasını beklememesi gerektiğini söylüyor. Navlun primi konusunda kimsenin de bir beklenti içinde olmaması gerektiğini bildiriyor. Armatörler olarak tüm sorunlarımızı Ankara’ya anlatabilmemiz gerekiyor.

ARMATÖRLER BELİRSİZLİK İÇİNDE

Bugün bizi en çok rahatlatan gelişme petrol fiyatlarındaki düşüş. Dünyada 23 tane ülkenin ana geliri ham petrol. Türkiye’nin bu 23 ülkeye yaptığı ihracat rakamı 60 milyar dolar. Bu düşüşten bizim de ihracatımız düşecek. Turizm gelirlerimizde de düşüş olabilir. IMF, 3.8 olan büyüme oranını revize ederek 3.5’e çekti. 2016 için yüzde 4 olan büyüme oranını yüzde 3.7’ye çekti. Bir belirsizlik içinde devam ediyoruz. 

Türk Koster Filosu’nun  yenilenmesi ve hurda teşviği verilmesi konusunda gelinen aşama ve yapılması gerekenlerle üyeler istişarede bulundu.

Konuyla ilgili İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu “Ankara’da yapılan bütün çalışmalarda ben bulundum. Koster filosunun yenilenmesi konusunda yüzde yüz teşvik verilecek. Bu projenin en cazip noktası da Bakanlığın döner sermayesinden karşılanacak olması. Türk bayrağı şartı ve yüzde 30 öz sermaye şartları da projeyi öne çıkartıyor. Tonaj ve tarih konusunda önünün açık bırakılması konusunda görüş de var. Norveç’ten de destek olacağı ortada. Teşviğin daha önce balıkçılara verildi, arabalara da verildi. Şimdi de gemilere verilecek. Bizi rahatlatan nokta bu.” dedi.

TERSANELERE İŞ SAHASI AÇILACAK

Türk Armatörler Birliği üyesi Nevzat Kalkavan "Aramızda nice armatör arkadaşımız var. Artık elinde gemisi yok. Dolayısıyla sistemi daha fazla canlandırabilmek için yeni bir oluşum var. Bana göre bu çok önemli. Ne kadar fazla gemi yapılırsa tersanelere de o kadar iş sahası açılacak. Ayrıca hurdaya verdiğiniz tonajdan az gemi yaptıramayacaksınız. Bu madde olmazsa olmaz. Daha fazla tonajda gemi yaptırabilirsiniz. Bunun aksi durumunda devlet olan mekanizma bozulabilir. Önemli bir başlangıç gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.

SÜRECİ İYİ YÖNETMELİYİZ

Koster filosunun yenilenmesinin Türk denizciliği açısından tarihi bir fırsat olduğunu belirten İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis üyesi ve Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) Başkanı Salih Zeki Çakır ”Şuan oluşan idareyle Türk denizciliğinin kazanımları geleceğe taşınacaktır. Bu çok önemli bir fırsat. Herkes bunun kıymetini bilmeli ve sorumlu hareket etmesi gerekir. Yapılan çalışmalar var. Doğru giden bir işi yanlışa döndürmek çok kolaydır. Ama yanlışa giden işi doğruya döndürmek çok zordur. Kanun ve yönetmelik çıkarsa geçmiş olsun. Çıkan kanunun doğru ve ihtiyaca yönelik bir şekilde çıkması lazım. İhtiyacımız, yaşlı filonun yenilenmesi.  Olması gereken de hurda teşviği. Türk bayrağı şartı var. Şuan hurdaya gitme aşamasında olan tonaj sınırlı. Önemli olan ortak akıl çıkarmak. Bir çalışma ortamı oluşturup süreci iyi bir şekilde yönetmemiz gerekiyor. Şahsım olarak her türlü fedakarlığı yapmaya hazırım. Amacımız, fazla sayıda üyemizi bu teşvikten istifade etmesini sağlamak olmalı. Sektörümüze hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.

SEKTÖR İDAREYLE BİRLİKTE HAREKET ETMELİ

2008 krizini etkileri ve navlun fiyatları üzerine sunum gerçekleştiren Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü’nde görevli Deniz Uzmanı Bülent Sönmez konuşmasında “2014-2015 arasında Türk ticaret filomuzda 2.3 milyon DWT’lik düşüş yaşandı. Bunun nedeni 275 geminin Türk sahibinden çıkması. Bu düşüşün nedenleri arasında, bankaların teminat baskısı ve navlun fiyatlarını gösterebiliriz.Yeni kredi imkanları ciddi maliyetleri beraberinde getiriyor. Hurda teşviği konusunda da idaremiz armatörlerin düşündüğü tüm hususları düşünmekte. Sağlam bir kanun ve yönetmelikle, hurda teşviğinin neticeye bağlanacağını söylemek istiyorum. Sektörün bir nebze rahatlayacağını düşünüyoruz. Gemi sahibi olmak gibi bu işin idare ve teknik kısmı da çok önemli. Sektörün çalışma yaparak idareyle birlikte hareket etmesi gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.

Genç koster filosunu Türk denizciliğinin olmaz olmazı olarak niteleyen İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis üyesi Bahri Turan “Sayın Bakanımız Lütfi Elvan, arkasında duramayacağı projeleri gündeme getirmez. Koster filosunun yenilenmesi için verilecek hurda teşviği çok önemli ve hassas bir konu. Eğer koster filomuz canlanmazsa Türk denizciliği hiçbir şekilde ilerleyemez. Denizciliğimiz için koster filosu olmazsa olmaz. Filomuzu yenileyemediğimiz taktirde uluslar arası arenada ana sürücü olamayız.” dedi.

2009’dan bu yana koster filosunun yenilenmesi üzerine önemli çalışmalar yapıldığının altını çizen İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi Alev Tunç toplantıda “Özellikle ülkemizde kostercilikte eksik olan yönetim anlayışını sağlamlaştırmak ve ekonomik işletme modelini yaratmak açısından ölçek ekonomisine geçilmeli. Eğer bir destek söz konusu olacaksa kesinlikli tek bir şirket üzerinde işletmeye bağlanmalı.” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1544 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.