1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Turizme olta darbesi
Turizme olta darbesi

Turizme olta darbesi

Caretta Caretta kaplumbağaları ve kaya mezarlarıyla ünlü Dalyan'da amatör ve sportif olta balıkçığının yasaklanması, turizmin bir kolunu kesti

A+A-

Turizmciler ve vatandaşlar yasağa tepki gösterdi, sportif olta balıkçılığı için Dalyan'a gelen yerli ve yabancı turistler beldeden ayrılmaya başladı

Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesinde amatör ve sportif olta balıkçığının yasaklanması turizmin önemli bir gelir kapısını kapattı. Muğla İl Genel Meclisi'nin onayı ile İl Özel İdare Genel Sekreterliği tarafından Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi'ne (DALKO) kiralanan Dalyan kanalında oltayla balık avlamak isteyenler, DALKO ve Jandarma ekipleri tarafından engellendi. Oltayla balık tutan bazı vatandaşlara para cezası kesildi, belde halkı duruma isyan etti. Sportif olta balıkçılığı için beldeye gelen birçok yerli ve yabancı turist de beldeden ayrıldı. Türkiye Sportif Olta Balıkçılığı ve Su Hayatını Koruma Derneği, yasağın kaldırılmaması halinde kiralamalarla ilgili olarak yürütmeyi durdurma davası açacaklarını belirtirken, yerel yöneticiler de yasağın turizme büyük zarar vereceğini söylediler.

"Olumsuz etkiler"
Dalyan Belediye Başkanı Arif Sarı, 12 aylık av yasağının Dalyan turizmini olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. Sarı, şöyle konuştu: "Yılın belirli dönemlerinde Dalyan kanalı ve Köyceğiz Gölünde balık akınları ve geçişleri olur. Bu dönemlerde balık neslenin korunması için uygulanan bir aylık av yasağını biz de destekliyoruz. Ancak 12 aylık yasak turizmi olumsuz yönde etkiler. Yasaklayan Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi(DALKO) 1971'de kuruldu ve 8 başkan görev aldı. Bu zamana kadar sadece balık akın döneminde bir aylık av yasağı konurdu. Şimdi 12 ay av yasağı var. Dalyan'a tatile gelip kanal kenarında oltayla balık avlayanlar, ceza uygulanınca beldemizden ayrılıyor. İsteyenlere amatör olta balıkçılığı sertifikası verilip yıllık 120 lira bedel ödeyerek kurallar çerçevesinde balık avlayabilmeli. Bu yönde mücadelemiz sürecek."

DALKO'nun eski başkanlarından Arif Yalılı, kooperatifin amacından çıktığını önesürdü. Su ürünleri kooperatifinin balıkçılara balıkçılığı yasaklamasının mantık dışı olduğunu savunan Yalılı, "Dalyan'da resmi plakalı 3 balıkçı teknesi var. Kooperatifin 75 ortağı var. Bunlar Dalyan'ın hatırı sayılır insanları. Kayığa bile binmeyen, yüzme bilmeyen insanlar kooperatife ortak yapıldı. 16 yıl DALKO'da başkanlık yaptım. 100 balıkçı vardı. Şu anda hiç kalmadı. Olta balıkçılığının kooperatife zararı yok. Bu yasağın altına imza atan yetkililer neye göre imza attı? Baskı mı yoksa yasak doğru olduğu için mi? Yasak, Dalyan'a büyük zarar veriyor. Kanal kenarında balık avlayamayan turistler buradan gidiyor" diye konuştu.

Dalyan'ı Korumalı
Deniz Temiz TURMEPA Derneği'nin Dalyan Bölge Koordinatörü Yücel Okutur da Dalyan kanalının öncelikle ana sorunlarının çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi. DALKO'ya ait 6 adet denetim teknesinin kanal üzerinde yarış yapar gibi kullanıldığını ve kanaldaki yüzey balıklarını parçaladığını anlatan Okutur şöyle konuştu: "Kanalda 600 mazotlu tekne var, yağlı sintine ve deterjanlı suları kanala akıyor. Derelerden gelen tarımsal ilaçlı sular kanala karışıyor, çöpler atılıyor. Bunlar balık sayısını azaltıyor. Günde 30 kişi kanal kenarında 30 kilo balık tutsa maliyeti nedir? Kanalda tonlarca balık var. Kanalın ana sorunları varken, spor haline gelen amatör olta balıkçılığının önüne geçiliyor. Bir kişi çıkıp da 'denizleri kiralıyorum, kimseyi buraya almam' diyemez."

Kısmi Yasak
Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi (DALKO) Başkanı Muhammet Aktaş, amatör ve sportif olta balıkçılığın belirli bölgelerde yasak olduğunu söyledi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan tebliğde 'Projeli olarak kiraya verilmiş göletlerde amatör avcılık yapılması yasaktır' denildiğini belirten Aktaş, aynı tebliğde Köyceğiz gölünün kanal girişi olan boğaz ağzı mevkii ile Dışbük dalyanı arasındaki kanal sahasında avlanmanın kısmen yasak olduğunun ifade edildiğini kaydetti. Aktaş, "Kooperatifimizin geleneksel Dalyan balıkçılığına engel olmayacak şekilde Tarım ve Köyişleri İl Müdürlüğü'nce de tespit edilip ticari ve amatör avcılıkları düzenleyen sirkülere konularak ilan edilmiş alanlar amatör ve sportif avcılığa açılmıştır" dedi.

ABD, 124 milyar dolar kazanıyor
Türkiye Sportif Olta Balıkçılığı ve Su Hayatını Koruma Derneği Başkanı İsmail Atalay, DALKO'nun aldığı yasak kararının bir hükmünün olmadığını söyledi.

Türkiye'de hiç kimsenin bir denizi, bir kanalı sahiplenip olta balıkçılığını yasaklamak gibi bir hakkının olamayacağını belirten Atalay, "Vatandaş amatör balıkçılık kuralları içerisinde her yerde avlanabilir. Bu yasağın bir hükmü yok. Amatör balıkçılığın nasıl yapılacağı kanunlarla belirtilir. Balıkçılık Bakanlığının olmaması bu sorunları ortaya çıkarıyor. Muğla gibi bir turizm merkezinde yasak koyamazsınız. Bu sorun ile ilgili ortak bir çözüm yolu bulunmazsa anayasal hakkımızı kullanıp, söz konusu kiralamalara yürütmeyi durdurma davası açarız" dedi. Atalay, olta balıkçılığının dünyada çok yaygın bir turizm şekli kabul edildiğini belirterek, "ABD'de sportif olta balıkçılığından yıllık 124 milyar dolar gelir sağlanıyor. Türkiye'de bu rakam sıfır" dedi.

Yeni Asır

Bu haber toplam 953 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.