1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Turizmde artık deniz-kum-güneş yetmiyor
Turizmde artık deniz-kum-güneş yetmiyor

Turizmde artık deniz-kum-güneş yetmiyor

Yaşar Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan İçöz, Turizm Eylem Planı ile 255 milyon liralık destek bekleyen sektörün kalıcı çözümler için deniz-güneş ve kum üçgenine dayalı tatil anlayışından sıyrılarak, dünyada büyüyen bir pazar.

A+A-

Nisan ayında Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 1999'dan bu yana en keskin düşüşü yaşadı. Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı yabancı ziyaretçi istatistiklerinden derlenen verilere göre, 2016 yılı Nisan ayında geçici verilere göre Türkiye'ye 31 bin 50 Rus ziyaretçi gelirken, geçen yıla göre yüzde 79.28 azaldığı görüldü. 2015 yılı Nisan ayında Türkiye'yi 215 bin 761, 2014 yılı Nisan ayında ise 149 bin 879 Rus turist ziyaret etmişti. Ocak-Nisan döneminde ise Türkiye'ye gelen Rus turist sayısı yüzde 67.69 oranında azalarak 97 bin 177 oldu. Geçen yılın aynı döneminde ziyaretçi sayısı 300 bin 719 olmuştu. 

Yaşar Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan İçöz, Turizm Eylem Planı ile 255 milyon liralık destek bekleyen sektörün kalıcı çözümler için deniz-güneş ve kum üçgenine dayalı tatil anlayışından sıyrılarak, dünyada büyüyen bir pazar haline gelen 'özel ilgi turizmine' yönelmesi gerektiğini savundu. Özel ilgi turistinin, özel bir merak, hobi ya da ilgi alanına sahip olan birey veya grup olarak tanımlandığını belirten Prof. Dr. Orhan İçöz, "Kitlesel turizm anlayışının son yıllarda ülke turizminde oluşturduğu olumsuz sonuçlara artan terör olayları ve Rusya krizinin eklenmesi artık yeni pazarlara yönelmemiz gerektiğini gösterdi. Zaten turistlerin istekleri, beklentileri ve ihtiyaçlarındaki değişimlere yönelik çalışmalara baktığımızda deniz, kum güneş gibi unsurları kapsayan turizm faaliyetleri yerine farklı turizm faaliyetlerini tercih ettiklerini görmekteyiz. Örneğin yıllık 165 milyar Dolar ile dünyada en fazla dış turizm harcaması olan ülke durumundaki Çinli turistler nadiren deniz ve güneşli yerleri tercih eder. Bu turistler ağırlıklı olarak kültür turistleridir. Bu nedenle kültür ürünleri ile Çinli turistlere hitap etmek gerekir" dedi. 

Türkiye'nin potansiyeli çok büyük

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği'nin yapmış olduğu araştırmaya göre; Türkiye'de özel ilgi turizmi kapsamında değerlendirilebilecek 150'nin üzerinde turizm türünün saptandığını belirten İçöz, “Özel ilgi turizmi katılım hedeflerine göre genel olarak doğaya dönük, kültür ve hobi amaçlı olarak üç kategoridedir. Türkiye'nin olanaklarına baktığımızda doğa, kültür, dağ, sağlık, tarım ve mağara turizmi ile deniz sporları, kuş gözleme, doğal yaşam, atlı turizm, köy yaşamını izleme ve balon gezileri gibi seçenekleri ön planda görüyoruz. Dünya Ekonomik Forumu'nun 2014 için yapmış olduğu Turizm Rekabet Gücü İndeksine göre ülkemiz 141 ülke içinde ancak 44'üncü sırada yer alabildi. Bütün bu gelişmeler doğrultusunda Türkiye, turizm stratejisinin bir ayağını özel ilgi turizmi üzerine oluşturmalı ve bu pazara ağırlık vererek tanıtım çabalarını bu hedefe yönelik gerçekleştirmeli. Turizmde çeşitliliğin artması ve potansiyel turistlere sunulabilecek seçeneklerin oluşturulması hem sektöre ivme kazandıracak hem de turist harcamalarını yükseltecektir.ö bilgisini verdi. 

Türkiye'de turizmin yapısal bir dönüşüm sürecinden geçmesi gerektiğini söyleyen İçöz, "Özel ilgi turistleri ziyaret edecekleri bölgeler hakkında ön bilgi sahibi olarak seyahate çıkar. Çok yüksek standartlı konaklama hizmeti aramasalar da orta düzeydeki işletmelerde bile belli bir kalite, temizlik ve hizmet standardı arar. Bu nedenle Türk turizminin yapısal bir dönüşüm sürecinden geçerek insan gücü sermayesi bu alanlara yönelmeli" dedi.

Vahşi yaşama da meraklı teknolojiye de

Bireysel ya da küçük grupla seyahati seven, entelektüel birikimi yüksek, ortanın üzerinde gelir düzeyine sahip, turizm deneyimi yüksek, yerel kültüre kolay uyum sağlayan, çok yüksek konaklama ve yemek standardı aramayan, zamanını ve turlarını kendi planlayan, çoğu kez iyi bir veya birden fazla yabancı dil bilgisine sahip, çevreye, vahşi yaşama ve ekolojik dengeye duyarlı, doğaya uyumlu, teknoloji kullanımı yüksek, sosyal medyayı iyi kullanan, ziyaret ettiği yerler konusunda ön bilgili ve çoğunlukla deneyimli olan kişiler özel ilgi turisti olarak tanımlanıyor.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2473 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.