Tüp geçitte maliyet arttı
İstanbul Boğazı’na otomobillerin geçisi için inşa edilecek olan tüp tünelde, 225 milyon dolarlık ek maliyet sürprizi ortaya çıktı. Projede derinlik bazı noktalarda 80 metreyi aşıyor
İstanbul Boğazı’na otomobillerin geçisi için inşa edilecek olan tüp tünelde, 225 milyon dolarlık ek maliyet sürprizi ortaya çıktı. Projede derinlik bazı noktalarda 80 metreyi aşıyor
İstanbul Boğazı’na inşa edilecek ikinci tüp tünelde derinliğin artması maliyeti 225 milyon dolar yükseltti. Derinliğin 60 metre olacağı hesaplanmıştı. Ancak tünellerin Marmaray’dan daha derine indirilmesi gerektiği ortaya çıktı. Yeni derinlik, yer yer 80 metreyi geçecek. Yeni maliyet de 1.3 milyar doları bulacak.
İstanbul Boğazı’nda otomobillerin geçişi için inşa edilecek karayolu projesinde, tüp tünellerin denizden 60 metre yerine 80 metreye kadar ulaşan derinliklere yerleştirilecek olması yatırım maliyetini 225 milyon dolar artırdı. Proje, 1.3 milyar dolara mal olacak. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bir süre önce temelini attığı “Karayolu Tüp Geçiş Projesi”nde, 225 milyon dolarlık ek maliyet sürprizi yaşanıyor. Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü, ihaleye çıkarken Boğaz’da tünellerin yerleştirileceği derinliği, raylı araçların (trenlerin) kullanacağı daha kuzeydeki Marmaray’ı dikkate alarak, 60 metre dolayında hesapladı.
Marmaray sondajları dikkate alındı
Bu hesapla çıkılan yap-işlet-devret (YİD) modelli ihaleyi, Güney Koreli SK ve Türk Yapı Merkezi şirketlerinden oluşan Türk-Kore Ortak Girişim Grubu kazandı. Ortaklık, tüp geçişi 4 yıl 7 ayda inşa edecek, 25 yıl 11 ay 9 gün işlettikten sonra da DLH Genel Müdürlüğü’ne (devlete) devredecek. İkinci tünelin inşa edileceği bölgede yapılan sondajda, büyük bir sürprizle karşılaşıldı. Lastik tekerlekli araçların geçişi için inşa edilecek tüp tünellerin yerleştirileceği bölgede zeminin Marmaray’a göre daha geçişken olduğu belirlendi. Otomobiller için Boğaz’ın altına döşenecek tünellerin daha derine indirilmesi gerektiği ortaya çıktı. Ulaştırma Bakanlığı kaynakları, Marmaray için 60 metre olan derinliğin karayolu tüp geçişi için 80 metreye kadar çıktığını aktardı.
Habertürk’ün, Ulaştırma Bakanlığı’ndan aldığı bilgiye göre derinlik farkı nedeniyle yatırım maliyeti, yaklaşık 225 milyon dolar artarak 1 milyar 75 milyon dolardan 1 milyar 300 milyon dolara çıkacak. Ulaştırma Bakanlığı, sürpriz maliyetle ilgili incelemesini sürdürüyor. Kaynaklar, durumun teknik olarak ayrıntılı olarak ortaya konulmasının ardından bir karar alınacağını belirterek, “Gerekirse, işletme süresi maliyet artışını karşılayacak biçimde uzatılır. Sorun ortadan kaldırılır” görüşünü dile getirdi.
Marmaray’ın tahtını sallayacak proje
Karayolu Tüp Geçiş Projesi, 14.6 kilometre uzunluğunda olacak. Avrupa Yakası’nın güney kesiminde Aksaray, Topkapı, Eminönü, Sultanahmet gibi yoğunluğu olan bölgelerden doğrudan karşıya geçiş sağlayacak. Avrupa yakasında Florya-Sirkeci sahil yolunun Kazlıçeşme mevkiinden başlayarak, Anadolu tarafında Ankara Devlet Yolu’nun Göztepe Kavşağı mevkiinde sona erecek. Sadece otomobil, küçük otobüs ve minibüs gibi hafif araçların geçiş yapacağı karayolu tünel geçişini günde ortalama 90 bin aracın kullanması öngörülüyor. İhalede yıllık 25 milyon araç garantisi veren Ulaştırma Bakanlığı, tünelden geçiş ücretlerini tek yön (KDV hariç) en fazla 4 dolar, çift yön için 8 dolar olarak belirlemişti.
Olcay Aydilek-HT EKONOMİ
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.