1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. TÜDEV, 25'inci yılını kutladı
TÜDEV, 25'inci yılını kutladı

TÜDEV, 25'inci yılını kutladı

Kısa adı TÜDEV olan Türk Deniz Eğitim Vakfı, 25'inci yılını gala yemeği ile kutladı. Denizcilik camiasının yoğun ilgi gösterdiği yemeğin ev sahipliğini İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan ve TÜDEV Başkanı Sualp Ürkmez yaptı.

A+A-

1993 yılında kurulan Türk Deniz Eğitim Vakfı, 25. Yılını gala yemeği ile kutladı. Denizcilik camiasını bir araya getiren gala yemeği geçtiğimiz cumartesi akşamı  Four Seasons at the Bosphorus Hotel’de yapıldı.

TÜDEV Yönetim Kurulu Başkanı Sualp Ürkmez’in ev sahipliğinde gerçekleşen gece kokteyl ile başladı. İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, TÜDEV Başkanı Sualp Ürkmez ve Türk Deniz Eğitim Vakfı 2. Başkanı Feramuz Aşkın davetlileri kapıda karşıladı.

TÜDEV’in 25. Yılının kutlandığı geceye, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, , Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, Deniz ve İç sular Düzenleme Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, denizcilik sektörünün önde gelen isimleri ve çok sayıda davetli katıldı.

TÜDEV Başkanı Sualp Ürkmez destek istedi

Açılış konuşmasını yapan TÜDEV Yönetim Kurulu Başkanı Sualp Ürkmez, Türk Deniz Eğitim Vakfı’nın kuruluş amacından bahsetti. Ürkmez denizcilik eğitimi ile ilgili sektöre birçok katkı sağlayan Türk Deniz Eğitim Vakfı’nın, bu kez de öğrenciler için yurt inşa etmeye hazırlandığını belirterek Tuzla’da yapılan ilk kampüsün karşısındaki araziye bir yurt yapacaklarını ve bunun için desteğe ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Ürkmez, davetlilere Türk Deniz Eğitim Vakfı’nın kuruluş amacının 'denizcilik eğitimi' veren okullara yardım etmek olduğunu söyleyerek; "Vakfımız 25 sene önce 1 milyon 250 bin dolar gibi ciddi bir para toplayarak eğitim adına ilk yardımı İTÜ Denizcilk Fakültesi’nin simülatör yapımı için bağışladı. Daha sonra kaptan ve zabit dediğimiz gemilerde çalışacak makinecilerin ihtiyacının fazlalaşması ile Şişli’de bir kurs açmaya karar veriyor. Kursun mezunu gençler, direkt olarak gemilerde işe başlıyor. Üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulamayan gençlerin çoğunlukta olduğu bir devrede, TÜDEV Eğitim Gönüllüleri’nin açtığı bir kurs bir anda umut oluyor." ifadelerini kullandı.

'Yurt meselesini çözmemiz gerekiyor'

Denizcilik eğitimi ile ilgili sektöre birçok katkı sağlayan TÜDEV’in, öğrenciler için bir yurt inşa etmeye hazırlandığını aktaran Ürkmez, denizcilk eğitimi alanların yüzde 18’inin kız olduğunu belirterek, "Piri Reis Üniversitesi'nin özelliklerinden biriside kız çocuklarına yaptığı pozitif ayrımcılık her geçen gün gemilerimizde bayan kaptanlarımızın sayısı artıyor. Onlara daha fazla imkan ve burs vererek Üniversiteye girmelerine teşvik ediyoruz. Bilhassa şehir dışından gelen taleplerde genç kızlarımızın ailelerininin en büyük sorunu ve bize başvurduğu bir konu var o da yurt meselesi, daha fazla geçikmeden yurt meselesini çözmemiz gerekiyor. Tuzlada yapyığımız ilk Kampüsün karşısında benimde TÜDEV yönetimine girdiğim günlerde yüzlerce parsele ayrılmış bir arazi vardı. Mimarlarımız bu arazide  bize çok güzel bir yurt projesi hazırladı. Belediyemizden de tüm imar onayları ve izinleri aldndı. Artık temel atma vakti geldi." diye konuştu.

Daha sonra söz alan İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan ise, konuşmasında denizciliğin zor olduğunu vurguladı ve TÜDEV ailesi olarak zorlu dönemlerden geçtiklerini dile getirdi.

TÜDEV'in neredeyse kuruluşundan beri görev aldığını belirten ve  'TÜDEV ile tanıştığımda 33 yaşındaydım' diyen Kalkavan; 'TÜDEV vakıf senedinin imzalanmasına yetişemedim, ondan sonraki süreçte hep vardım.' dedi.

‘Dünya yaşam kalitesi denizcilik sayesinde artıyor’

Dünyadaki en zor mesleklerden birisinin denizcilik olduğunu dile getiren Kalkavan; ‘Denizciliğin her dakikası risk, uzaklık. İnanılmaz bir meslek. Dünya yaşam kalitesini bu mesleğe borçlu. Eğer dünyada giderek yaşam kalitesi artıyorsa denizciler ve denizcilik sayesinde. Biz bu hususu çok erken fark eden milletlerden biriyiz.' diye konuştu.

1455’de başlayan Tersane-i Amire, 1773’de başlayan Tersane-i Bahri Hümayun’un gemi mühendisliğinin temelini oluşturduğunu anlatan Kalkavan; ‘Kimsenin yapamadığını yaptık ve Akdeniz’i fethettik. Ne zaman Avrupa o mevcut gücümüzü geçti, biz uykuya daldık ve o yerleri teker teker kaybettik. Maalesef  yakın tarihimize geldiğimizde 12 adaları da deniz gücümüzün eksikliğinden dolayı kaybettik. Adalara gidecek gücümüz yok. Önce denizciliğimizin kollarını kestiler, sonra Balyoz ve Ergenekon’da en değerli askeri kısmımızı, deniz kuvvetlerimizi budadılar.’ şeklinde konuştu.

‘Denizleri fetheden dünyayı fethediyor’

Denizciliğin dünyadaki yerinin başka olduğunu vurgulayan Kalkavan, sözlerini şöyle sürdürdü; ‘Barbaros beş yüz yıl önce söylemiş denizleri fetheden dünyayı fethediyor. Denizyollarının bir görevi de, ticaret yollarını açık tutmaktır yoksa kaç millet kaç deniz gücü ne kadar savaşmış önemli değil. Yakın tarihimize baktığımızda savaşmadan hurdaya giden bir çok teknemiz var. Denizcilik gerçekten zor, zor olduğu kadar değerli. Bir ülke uzun aradan sonra denizciler tarafından idare ediliyor; Ulaştırma Denizcilik, Haberleşme Bakanımız, Milli Eğitim Bakanımız, Spor Bakanımız gemi-makine mühendisidir.’

‘DTO gelirlerinin yüzde 60’ı TÜDEV ile eğitime veriliyor’

Deniz Ticaret Odası’nın gücünü son damlasına kadar eğitime destek olduğunu ve olacağını belirten Kalkavan; ‘Gelirlerinin yüzde altmış kadarını eğitime, Türk Deniz Eğitim vakfı kanalıyla yatırıyoruz. Ama TÜDEV dediğimizde sadece Piri Reis’i düşünmeyelim. TÜDEV Piri Reis’ten de önce çok yardım yaptı, Piri Reis’ten sonra da çok yardım yapacak. Diğer üniversitelerimize diğer okullarımıza bir çok projemiz var. Kalifiye insan yetiştiriyoruz, meslek adamı yetiştiriyoruz. Bu ülkenin ihtiyacı, meslek adamı. Düz üniversite mezunu yetiştirmiyoruz. Daha önemlisi bu meslek adamları dünya ehliyetli yaklaşık 160 ülkede geçerli sertifikalı ehliyetle dünya denizlerinde dolaşıyor. Biz yıllık 80 milyon dolar bu ülkeye katma değer üretiyoruz.’ dedi.

‘Bu vakıf, bu üniversite ilelebet yaşayacak’

Kalkavan, sözlerini şu şekilde sonlandırdı; ‘Bu ülkenin denizciliğe ihtiyacı var. Gerçek çıkış kapısı deniz olan ülkeyi denizle çok daha fazla haşır neşir etmek zorundayız. Bu kadar değerli bir meslekte burada olmak beraber olmak ve günü paylaşmak güzel, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Biz yirmi beş yılı gördük bir sonraki yirmi beş yılımızda kimler olur bilmiyorum fakat tek bir şey biliyorum bu vakıf bu üniversite ilelebet yaşayacak.’

'Deniz eğitimi çok kutsal bir iş'

Deniz eğitiminin çok kutsal bir iş olduğunu ve katkı sağlamanın diğer tüm hizmetlerden haz verici bir uğraş olduğunu dile getiren Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, "1993’te iş hayatına başladığımda bugünkü başbakanımız İDO genel müdürüyken İTÜ’de hoca bulunamadığı için benden gemi işletmeciliği derslerini vermemi istedi. Bende onun ricasıyla üniversite de bir iş adamı olarak haftanın bir günü üniversitede olmak suretiyle eğitim vermeye başladım. Başlangıçta rica ile olmuştu fakat sonrasında bende işi sevmeye başladım. Biz 12 sene devam ettik, 2006 yılında müsteşar yardımcısı olarak Ankara’da göreve davet edilinceye kadar." şeklinde konuştu. Ertesi sene plaket aldığını belirten Aka, bu ödülün kendisi için çok değerli olduğunu ifade etti.

'Dünya ticaretinin yüzde 90’ından fazlası deniz yolu ile yapılıyor'

Dünya yaşam standartları birbirine yakın olan ülkelerin büyük bir rekabet içinde olduğunu söyleyen Suat Hayri Aka; "Dış ticarette artık rekabette üstünlük sağlayan küçük ayrıntılar, küçük hesaplar bulunuyor. Eğer böyle bir imkanınız varsa siz diğerlerinden bir adım iki adım rekabeti kazanıyor durumdasınız. Bununda en büyük alt yapılarından şartlarından bir tanesi denizcilik. Dünya ticaretinin yüzde 90’ından fazlası deniz yolu ile yapılıyor. En kolay ve en hızlı ulaşım yolu. Taşımacılıktan çok daha fazla şey ifade ediyor aslında. Denizde enerji, petrol, turizm, spor, maden var. Büyük ekonomik avantaj sağlayan bir alan." ifadelerini kullandı.

'Filomuz çok büyüdü yenilememiz lazım'

Suat Hayri Aka, Türk Deniz Ticareti filosunun çok büyüdüğünü ve yenilenmesi gerektiğini de vurgulayarak konuşmasına şöyle devam etti; "Filomuzu yenilememiz lazım. Filomuz çok büyüdü ama biz içinde bulunduğumuz pazarı bıraktık. Küresel pazara aday olduk fakat yakın coğrafyayı da hiç bir şekilde terk etmememiz lazım. Buralarda görev yapacak daha modern daha çevre dostu, düşük tonajlı yeni gemiler inşa etmemiz lazım bunun için de gemi adamına ihtiyacımız var, denizciye ihtiyacımız var. Dünya da bir buçuk milyon gemi adamına sürekli ihtiyacımız var."

'Gemi adamı yetersizliği bizi etkiliyor'

Aka çok sayıda okul olduğunu söyleyerek; "Piyasada dünyada en çok gemi adamı yetiştiren ülkeyiz ama maalesef yabancı bayrakta en az gemi adamı çalıştırabilen ülkede biziz. Mezun ettiğimiz denizcilerin binde ikisi uluslararası, yabancı bayraklı gemilerde çalışabiliyor. Bunun bir tane nedeni var sayımız yeterli ama kalitemiz yetersiz. Gemi adamı kalitesini artırmamız lazım. Kaliteye yönelmemiz lazım. Denizci öğretmeni yetiştirmeliyiz. Gemilerimiz fazlasıyla donanımlı ve denetimli, fakat gemi adamı yetersizliği bizi etkiliyor." diye konuştu.

Gecenin sonunda  Türk Deniz Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sualp Ürkmez, tekrar kürsüye gelerek; ‘TÜDEV’in 15 yıldır vakfımız yönetim kurulunda görev yapıyorum. 25. yıl kutlaması düzenlemek benim başkanlık dönemime denk geldiği için çok mutluyum. İnşallah 50. yılı da benimle kutlayacağız. Bizde bir adet vardır bilirsiniz, koltuğu kolay kolay bırakmayız. 25. yılı kutladığımız bugünde bize şimdiye kadar maddi manevi destek verenlere teşekkür ediyorum. Bir sürü arkadaşım, dostum Türk Deniz Eğitim Vakfı için çok emek harcadı.’ dedi.

Vakıf adına başkanlık yapmış kişileri sahneye davet eden Ürkmez, teşekkür plaketi takdim etti.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı ve Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan, Ferit Biren, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete ve Alp Özalp, Ulaştırma, Denizcilik ve haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka’nın elinden teşekkür plaketlerini aldı. Ardından Piri Reis Üniversitesi Mütevelli üyeleri sahneye gelerek fotoğraf çekimi yapıldı.

Konuşmaların ardından gece çeşitli etkinliklerle devam etti. Türk Pop müziğinin unutulmaz ismi Ferda Anıl Yarkın, sahneye gelerek mini bir konser verdi. Gecenin ilerleyen saatlerinde ise Leman Sam sahne alarak davetlilere unutulmaz bir gece yaşattı.

tudev.jpg

tudev1.jpg

tudev2.jpg

tudev3.jpg

tudev4.jpgtudev7.jpgtudev9.jpg

tudev-001.jpg

tudev1-001.jpg

tudev2-001.jpg

tudev3-001.jpg

tudev4-001.jpg

tudev5-001.jpg

tudev6-002.jpgtudev6-002.jpg

tudev7-002.jpg

tudev8.jpg

tudev9-001.jpg

tudev10.jpg

tudev11.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 8344 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum