TÜDAV 15'nci yılını kutladı
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV),ı, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlediği baloda 15. yılını kutladı. Gecede TÜDAV'ın verdiği ödüller de sahibini buldu.
1997’de deniz araştırmaları yapan bir grup bilim insanı, deniz hukukçusu, doğa ve deniz sever tarafından kurulan Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), 17 Kasım Cumartesi akşamı, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlediği baloda 15. yılını kutladı.
Balo’ya Kürşat Tüzmen, Mümtaz Soysal, Oktay Sönmez, Orhan Başer, Asaf Ertan ile Türkiye ve dünyanın önde gelen deniz araştırmaları uzmanları, deniz sektörü temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve yabancı misyon şefleri katıldı. Kısa TÜDAV filmi ile açılışı yapılan gecede vakıf Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk TÜDAV’ın 15 yılda neler yaptığını anlattı. Ödül türeni ile devam eden gecede TÜDAV’a ve denizlere emeği geçen “Kürşat Tüzmen, Prof. Dr. Kasım Cemal Güven, Oktay Başar, Asaf Ertan, Şükrü Genç, Atilla Silahtaroğlu, Mehmet Kemerli, Gündüz Aybay, Oktay Sönmez, Jon Van Dyke” gibi 10 ünlü isime “15. Yıl TÜDAV Hizmet ve Başarı Ödülü” verildi.
TÜDAV HAKKINDA
TÜDAV 1997 yılında Türkiye deniz ve tatlı sularında bilimsel araştırma yapmak, yapılmasını teşvik etmek ve sonuçlarını kamuoyunun bilgi ve kullanımına sunmak deniz yaşamını korumak, deniz kültürü ve sevgisini insanlara ve gelecek nesile taşımak amacıyla kuruldu. 46 adet Türkçe ve İngilizce rapor ve kitaba sahip TÜDAV, başta deniz kirliliği, sürdürülebilir balıkçılık ve koruma alanları konusunda büyük çaba harcamaktadır. 15 yıl içinde sayısız projeye imza atan TÜDAV, “ Gökçeada’da deniz koruma alanı oluşturulması, Ölüdeniz Lagününün korunması; Türk Boğazlarının tehlikeli yüklerden korunması ve Lüfer kampanyalarının başlatılması; Palamutlar nerede? isimli markalama programının başlatılması ve yürütülmesi; Tropik Signal ve iklim değişikliği ile karaya vuran deniz memelileri ve iletişim ağı araştırmalarının yürütülmesi; bir kaşalot balinanın kurtarılması, uzun balinanın sergilenmesi; denizcilere çevre eğitimi verilmesi, denizel çöpler ve onlarla mücadele edilmesi, çocuklar için Mavi okul açılması; balıkçılara eğitim programı hazırlanması” gibi birçok çalışma ve projeyi başarıyla yürüttü. Ege ve Doğu Akdeniz’deki Münhasır Ekonomik Bölge tartışmalarına katkılar vererek bu konuda açık deniz koruma alanları ilan edilmesine önderlik yapan TÜDAV “Journal of Black Sea and Mediterranean Environment” isimli bir bilimsel dergi çıkarıyor.
KİMLER ÖDÜL ALDI?
ASAF ERTAN-İstanbul doğumlu. Esas mesleği işletmeciliktir. Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin kuruluşunda, TÜDAV’ın kuruluşunda ve Doğa Gözlemcileri Derneği’nin kuruluşunda büyük emekleri var. Vakfımızın bütün çalışmalarında bulunmuş, hem maddi hem manevi olarak bize destek verdi. Türkiye kara faunası ve florasının korunmasında büyük emekleri var. Yine sürdürülebilir balıkçılık konusunda TÜDAV’la birlikte çalışıyor. Kendisine ödül TÜDAV’ı daha fazla desteklemesi için verildi
ATİLLA AHMET SİLAHTAROĞLU - 1963 yılında İstanbul’da doğdu. İTÜ makine mühendisliğini bitirdi. Yüksek lisansını ABD’de işletme bölümünde yaptı. Silkar Turizm A.Ş’nin yönetim kurulu üyesi olan Silahtaroğlu evli ve 1 çocuk babasır. TÜDAV’IN Ölüdeniz’de yürüttüğü koruma projesindeki desteklerinden dolayı Atilla Silahtaroğlu bu ödüle layık görüldü
GÜNDÜZ AYBAY- 1931 yılında doğdu. 1953 yılında Yüksek Denizcilik Okulu’nu, 1964’te de İ.Ü Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Yaklaşık 10 yıl gemilerde çalışan Aybay, Yüksek Denizcilik Okulu öğretmenliğinden emekli oldu. İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde ve İ.Ü Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde öğretim görevlisi olarak çalışıp bir yandan da avukatlık yaptı. Denizcilik ve Deniz Hukuku alanında yazdığı kitaplarla da tanınan Aybay, Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği ve Y. Denizcilik Okulu Mezunları Derneği’nde başkanlık görevini yürüttü. TÜDAV’ın kurucularından biri olan ve 2002 yılında kaybettiğimiz Gündüz Aybay, denizciliğe, Türkiye’deki deniz hukukunun gelişmesine ve TÜDAV’a verdiği desteklerden dolayı bu ödüle layık görüldü.
JON MARKHAM VAN DYKE -1943 yılında Washington DC’de doğdu. 1967 yılında Harward Hukuk Okulu’nu dereceyle bitirdi. Washington’daki Katolik Üniversitesi Hukuk Okulu’nda ve Kaliforniya Üniversitesi Hastings Hukuk Koleji’nde anayasa hukuku, uluslararası hukuk, uluslararası deniz hukuku ve insan hakları dersleri verdi. Hawaii Üniversitesi’nde hukuk okulunda 1980-82 tarihleri arasında dekanlık yaptı. Spark M. Matsunaga Institute for Peace’in 2 yıl başkanlığını yürüttü.Altı kitabı yayınlanan Van Dyke, beş kitabın editörlüğünü yaptı ve birçok ödül aldı.TÜDAV’ın 2000-2001-2002’deki 3 toplantısına katılan ve geçen yıla kadar TÜDAV’la birlikte Prof. Van Dyke, 2011 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu öldü. Van Dyke’in ülkemizin Boğazlar ve Ege Denizi konusundaki görüşlerini destekler mahiyette makaleleri olan bulunuyor.
MEHMET KEMERLİ- Çanakkale, Gelibolu’nun tanınmış ailelerindedir. Kendisi Türkiye’de deniz süpürgesi, petrol kirliliğine karşı kullanılan bariyer ve diğer malzemelerin üretiminde ve kullanımında öncülük yaptı. Uzun yıllar TÜDV’ı destekledi, çalışmalara katıldı ve ülkemizde bu sektörün gelişmesinde büyük emek harcadı. Mehmet Kemerli, yenilikçi malzemeler ve denizlerin korunması konusundaki çabaları ve TÜDAV’a verdiği desteklerinden dolayı 15. Yıl Ödülü’ne layık görüldü.
OKTAY SÖNMEZ - 1954 yılında Yüksek Denizcilik Okulu’ndan uzak yol kaptanı olarak mezun oldu. 1967-1969 D.B. Deniz Nakliyatı T.A.O. Genel Müdürlüğü’nün New York’taki acenteliğinde görevli iken New York Universitesi Marine Institute’deki öğrenimini tamamladı. Bir dönem TÜDAV yönetim kurulu üyeliği yapan Oktay Sönmez’in bugüne kadar biri İngilizce’ye çevrilen on iki kitabı yayınlandı ve yeni kitapları da yayına hazırlanıyor. Ayrıca Londra’da yayınlanan günlük uluslararası denizcilik gazetesi Lloyd List ve Fairplay dergisine makaleler yazıyor. Kaptan Oktay Sönmez ülkemizde deniz kültürüne büyük katkıda bulundu. RA’nın Araştırma Seferleri isimli Thor Heyerdahl’a ait kitabın Türkçe’ye kazandırılmasında büyük emeği geçti. Bu neden 15. Yıl TÜDAV Hizmet ve Başarı Ödülü’ne layık görüldü.
ORHAN BAŞAR- 1935 yılında İstanbul’da doğdu. Dedeleri denizci olan Başar, İstanbul Erkek Lisesi ve İktisadi Ticari İlimler Akademisi’nden mezun oldu. Çubuklu Dalgıç Okulu Kumandanlığı’nda dalgıç ve scuba-balıkadam yedek subay olarak vatanî görevini yaptı. 1961 yılında Deniz Nakliyatı T.A.Ş Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu’nda Müfettiş Yardımcısı olarak memuriyete başladı. 1966 yılında kültür balıkçılığını Türkiye’de ilk kez düşünüp gerekli girişimlerde bulundu. 1976-1980 yılları arasında bakanlık emri ile ek görev olarak Yüksek Denizcilik Okulu Güverte ve Makine Bölümü son sınıf öğrencilerine haftada 2 gün scuba-balıkadam eğiti verdi. 1983 yılında emekliliğe ayrıldıktan sonra ticaret hayatına atıldı. Aynı zamanda ressam olan Başar hâlen 30-40 metre derinlikte aktif olarak iş yapma yeteneğine sahip .Orhan Başar denizlerin korunması konusundaki çabaları ve TÜDAV’dan hiçbir zaman esirgemediği desteklerinden dolayı bu ödüle layık görüldü.
PROF. DR. KASIM CEMAL GÜVEN- 1925 yılında Trabzon, Beşikdüzü’nde doğdu. 1946 yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ni bitiren Güven, aynı fakültede Farmasötik Kimya Doktorası’nı (1953) tamamladı. 1965 yılında profesör olan Güven 1965-1969 yılları arasında da Eczacılık Fakültesi Dekanlığı görevini yürüttü. 300’ün üzerinde yerli ve yabancı dergilerde basılmış yazıları var. Sayısız makaleye de imza atan Güven, Acta Pharmaceutica Sciencia ve Journal of the Black Sea and Mediterranean Environment isimli derginin kuruculuğunu ve editörlüğünü yaptı.Prof. Dr. Kasım Cemal Güven TÜDAV’ın kurucuları arasındar ve TÜDAV’a verdiği bilimsel desteklerden dolayı bu ödüle layık görüldü.
ŞÜKRÜ GENÇ- Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde 20 Haziran 1954 tarihinde doğdu. 1983 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden mezun oldu.29 Mart 2009 yerel seçimlerinde CHP’nin Sarıyer Belediye Başkan adayı olan Genç, CHP’nin seçimi kazanmasıyla 3 Nisan 2009 tarihinde Belediye Başkanlığı görevini devraldı. Halen bu görevi sürdürmekte. Evli ve üç çocuk babası olan Şükrü Genç, İngilizce ve Rusça biliyor. Şükrü Genç Sarıyer ilçesinde balıkçılığın geliştirilmesi ve balıkçılara eğitim verilmesi konusundaki büyük katkıları nedeniyle bu ödüle layık görüldü.
KÜRŞAT TÜZMEN- 9 Ekim 1958'de Ankara'da doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü'nü bitiren Tüzmen yüksek lisansını Illinois Üniversitesi İşletme Bölümü'nde tamamladı. DPT, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı Uzmanı, Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı, Serbest Bölgeler Genel Müdürü, DTM Müsteşar Yardımcısı, Dış Ticaret Müsteşarı, Türk Eximbank Yönetim Kurulu Başkanı, İGEME, WEPZA Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Tüzmen, 1999-2000-2001'de "Yılın Bürokratı" ödüllerini aldı. 58., 59. ve 60. hükümetlerde devlet Bakanlığı yapan Tüzmen, milli yüzücü ve profesyonel dalgıç. Ülkemizde deniz sporlarının ve deniz bilincinin gelişmesine büyük katkı sağlayan Tüzmen,. TÜDAV’ın Tropic Signal Projesi’ne ve Palamutlar Nerede? Projesine verdiği desteklerden dolayı bu ödüle layık görüldü.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.