1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. TUBİTAK Marmara denize iniyor
TUBİTAK Marmara denize iniyor

TUBİTAK Marmara denize iniyor

Türk tersane sektörü, yük ve ticaret gemilerinin ardından ilk yerli araştırma gemisinin inşasında sona geldi.

A+A-

TÜBİTAK Marmara’ adlı gemi 17 Şubat’ta denize indirilecek. 45 metre uzunluğunda, 9 metre genişliğindeki gemi 13 milyon 800 bin TL’ye mal oldu.

Türkiye’nin ilk yerli araştırma gemisi denize indirilmeye hazırlanıyor. İnşası tamamlanan ‘TÜBİTAK Marmara’ isimli araştırma gemisi teknik donanım işlemlerinin ardından 17 Şubat’ta denize indirilecek. Tuzla’da Çeksan Tersanesi’nde inşa edilen gemiyi inceleyen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’de gemi inşası denince akla ilk olarak yük ve ticaret gemisi ile tankerlerin geldiğini, araştırma gemisi yapımının tersane sektörü adına önemli olduğunu vurguladı. Ergün, “Önemli olan bizim tersanelerimizin böyle nitelikli araştırma gemileri yapabildiklerini göstermeleri. TÜBİTAK dışında başka kurumlarımız da bundan böyle benzer niteliklerde gemi siparişi verebilecek. Özel sektörümüzün geldiği bu nokta memnuniyet verici.” diye konuştu.Gemiyi çok beğendiğini belirten Bakan Ergün arama kurtarma ve petrol arama gibi faaliyetlerde de böyle bir gemiden yararlanılabileceğine dikkat çekti. İlerleyen süreçlerde Türk tersane sektörünün bu tür özellikli gemileri dünyaya da ihraç edebilecek hale geleceğini belirten Ergün, Çin, Kore, Japonya gibi ülkelerin büyük tonajlı gemilerde çok iyi olduğunu, Türkiye’nin ise daha özellikli gemilerle ön plana çıkması gerektiğini vurguladı.

İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak da, Türkiye’nin gemi sanayiinde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında olduğunu, ancak 2008 yılında patlak veren küresel krizle üretimde hızla dip yapmaya başladıklarını söyledi. Tersanecilik adına önemli bir adım atıldığını ifade eden Bayrak sözlerine şöyle devam etti: “Bundan böyle sektörümüzün dipten hızla yükselişe geçmesini arzu ediyoruz. Bizim kalitemiz, kabiliyetimiz belli. Devletin de desteğiyle eski başarılı günlerimize döneceğiz. Sektör adına devletten tek isteğimiz, geçtiğimiz yıl devreye giren ‘Yeni Teşvik Sistemi’nde gemi sanayiine destekler çok azdı. Biz 5. bölge desteklerinin kısa süreliğine de olsa sektörümüze sağlanmasını istiyoruz. Ayrıca rakip ülkelerle rekabette mücadele edebilmek için finansal desteklerin de sağlanması da sektörümüzün önünü açacaktır.”

Petrol de arayabilecek

Türkiye’de inşa edilen ilk araştırma gemisi özelliğiyle dikkat çeken TÜBİTAK Marmara gemisi, oşinografik araştırmalar gerçekleştirmek amacıyla inşa edildi. 13 milyon 800 bin TL’ye mal olan araştırma gemisi 45 metre uzunluğunda, 9 metre genişliğinde. TÜBİTAK Marmara; denizaltı haritaları çıkaracak, deniz hareketleri ile birlikte su altındaki canlı yaşamını inceleyecek, deniz kirliliği araştırmaları da yapacak.

İncelemelerinde 3 bin metre derinliğe inecek teknik kapasitesi bulunan araştırma gemisi, ilgili ekipmanların eklenmesiyle petrol araması ve sismik araştırmalar da yapılabilecek özelliklere sahip.

tubitakmarmara.jpg

virahaber.com

Bu haber toplam 990 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.