1. HABERLER

  2. DZKK

  3. TSK'nın göz bebeği: TCG Bayraktar
TSK'nın göz bebeği: TCG Bayraktar

TSK'nın göz bebeği: TCG Bayraktar

Anadolu Tersanesi'nin, yerli savunma sanayisinin önemli bir parçası olan ve EFES-2018 tatbikatında ilk kez kullanılan milli tank çıkarma gemisi TCG Bayraktar, 2014 yılında kızağa alındı ve 2017 Nisan ayında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.

A+A-

EFES-2018 tatbikatında ilk kez kullanılan milli tank çıkarma gemisi TCG Bayraktar, kapılarını basın mensuplarına açtı.

İzmir Seferihisar'da Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesi'nde gerçekleştirilen tatbikata katılan TCG Bayraktar'ı gezen gazetecilere gemiyle ilgili bilgi verildi.

Anadolu Tersanesi'nin, yerli savunma sanayisinin önemli bir parçası olan TCG Bayraktar, 2014 yılında kızağa alındı ve 2017 Nisan ayında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.

Bir tabur asker ve 13 tank taşıma kapasitesine sahip

Yüzde 72'lik millilik oranına sahip Bayraktar, tek tekneli, deplasman tipi ve tamamen çelik konstrüksiyon olarak inşa edildi. Üst binası balistik korumalı olan gemi, nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırılar için tam personel korumasına sahip bulunuyor.

TCG Bayraktar, Türkiye'de özel sektör tersanelerince inşa edilen en büyük ve ileri teknolojiye sahip harp gemisi özelliği taşıyor. Sınıfında dünyanın en büyüğü olan geminin boyu 139 ve eni 19,60 metre, bir tabur asker ve 13 tank taşıyabiliyor.

Gemide 15 tonluk genel maksat helikopterinin iniş ve kalkışına olanak sağlayacak helikopter platformu yer alıyor. Yükleme ve boşaltma işlemlerini sağlayabilmek amacıyla geminin üç tarafında birer kapak bulunuyor. Gemide ayrıca her biri 8 ton yük veya 40 kişi taşıyabilen, 20+ knot sürat yapabilen 4 LCVP çıkarma aracı yer alıyor.

Gemide ameliyat bile yapılabiliyor

Gemi, 1200 ton yük veya tank, zırhlı araç ve diğer araçları taşıma kapasitesine sahip bulunuyor.

TCG Bayraktar, ikmal yapmadan 30 gün denizde kalabiliyor ve 5 bin deniz milinden fazla yol alabiliyor. Bayraktar, 2 metrelik sığ sulara kapak atabiliyor. Gemide yerli üretim komuta kontrol sistemi ve stabilize makineli tüfek platformu ile pek çok elektronik ve silah sistemi yer alıyor. Bayraktar, geniş muhabere ve elektronik imkanlarıyla komuta kontrol, hareket ve lojistik görev fonksiyonlarına katkı sağlamanın yanı sıra gerektiğinde doğal afet yardım görevlerini de yerine getirebilecek kapasiteye sahip bulunuyor.

Kan testi yapabilecek seviyede sıhhi donanımı da bulunan gemide ameliyat dahi gerçekleştirilebiliyor.

EFES-2018 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nda ilk kez kullanılan geminin görevi, bir tabur askeri 14 gün boyunca ikmal amaçlı muhafaza etme ve sahile intikal ettirmek oldu.

Akar’dan ziyaret

Öte yandan EFES-2018 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nın seçkin gözlemciler gününe katılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile konuk genelkurmay başkanları, yerli ve milli imkanlarla yapılan çıkarma gemisi TCG Bayraktar'ı ziyaret etti.

Akar ve konuk komutanlar, İzmir'in Seferihisar ilçesinde gerçekleştirilen tatbikatın ardından helikopterle TCG Bayraktar'a gitti.

Gemiyi gezen Akar ve beraberindekiler, geminin güvertesinde bir süre sohbet etti. Akar, diğer genelkurmay başkanlarına gemi hakkında İngilizce bilgi verdi.

Öğle yemeğini, konukları ve gemi personeliyle yiyen Akar, tatbikatta gösterdikleri başarı nedeniyle gemi personelini tebrik etti.

bayraktar.jpgbayraktar1.jpg

bayraktar2.jpg

bayraktar3.jpg

bayraktar4.jpg

bayraktar5.jpg

bayraktar6.jpg

bayraktar7.jpg

bayraktar8.jpg

bayraktar9.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 7379 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.