1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Trabzon'da hedef yılda 5 milyar dolar ihracat
Trabzon'da hedef yılda 5 milyar dolar ihracat

Trabzon'da hedef yılda 5 milyar dolar ihracat

Trabzon, turizm ve ticaret ağırlıklı bir ekonomi planlıyor. Hedef, yılda 5 milyar dolarlık ihracat yapan, 12 milyon turist ağırlayan, limanı ve lojistik merkezi ile geniş bir coğrafyanın çekim merkezi olmak.

A+A-

Türkiye’nin en güzel doğasına sahip illerinden Trabzon, ekonomisiyle de yıldızlaşıyor. Şu anda 1.1 milyar dolarlık ihracatıyla ve 3 milyona dayanmış turistiyle ve 600 civarındaki irili ufaklı sanayi kuruluşuyla geleceğe güvenle bakıyor. Trabzon’un her konudaki büyüme verileri Türkiye ortalamasının çok üzerinde seyrediyor. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, 2023 yılında 10 bin yatak kapasitesiyle yılda 12 milyon turist ağırlayan bir şehir olmayı hedeflediklerini söylüyor ve ihracatında 5 milyar dolara yükselmesi için strateji belirlediklerini anlatıyor.”Turizmde yabancıların payı da hızla artıyor. Bu yıl 250 bine yakın Arap turistimiz oluyor. Biz turizmde kongre, kültür, doğa ve kruvaziyer turizmine yönelik adımlarımızı hızlandırıyoruz” diyen Hacısalihoğlu, halen 4 organize sanayi bölgesinde de sanayiciler için çok uygun şartlar hazırladıklarını belirtiyor ve şöyle devam ediyor: 

100 ÜLKEYE İHRACAT

“Trabzon, Rusya ve Kafkaslara yakınlığını ile öne çıkan Orta Asya ülkelerine geçiş oluşturan ihracat kapısıdır. Bir milyar doları aşan ihracatı ile ülkemizin en fazla ihracat yapan 15. ilidir. 100’ün üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. Kent ekonomisi 2013 yılı rakamlarına göre 15 milyar doları aştı. Banka mevduatı açısından 5 milyar doları yakalayan birikimimiz var. Trabzon’un yerel dinamikleri ile hareket ederek dünyanın ve komşu ülkelerin ilgisini üzerimize çekmeye çalışıyoruz.

ARSİN’DE YATIRIM ADASI

Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nin deniz kısmında Doğu Karadeniz Yatırım Adası ve Endüstri Bölgesi planlıyoruz ki bu proje ülkemizin bu anlamdaki ilk uygulaması olacak. Proje, Doğu Karadeniz’deki yatırım arazisi sorununu da büyük ölçüde çözecek. Bu projenin ön hazırlık çalışmalarını yaptık. Yatırımcılardan büyük talep var. 

OF’TA LOJİSTİK MERKEZİ

Of sınırında Trabzon Lojistik Merkezi projemiz var. KOBİ’lerin Avrasya Pazarına açılmasına çok güçlü bir altyapı hizmeti ve desteği sunacağız. Rusya, İpekyolu hattı ve Çin ile ticaret için önemli bir merkez olacak. Teknoloji Merkezinde 9 ayrı teknoloji kurgulandı. Bunlar; Hızlı Prototip Teknolojileri, 3 boyutlu Tarama Teknolojileri, Silikon Kalıplama, Lazer Markalama Teknolojileri, Lazer Kesme Teknolojileri,  CNC Teknolojileri, Medikal Yazılımlar, Toz Metalurjısı ve MIM Döküm.
 
2 bin kişilik kongre merkezi

TRABZON Dünya Ticaret Merkezi Fuar Binası yeniden projelendirilerek Uluslararası kongre ve konaklama sektöründe bölge ihtiyaçlarını karşılayacak seviyeye getiriliyor. Dünya Ticaret merkezinin yerine yaptırılacak ve içinde 7 bin metrekarelik kongre merkezini barındıran beş yıldızlı otelin sözleşmesi de imzalandı.Yatırım toplamı 95 milyon dolar olacak..

Kış turizmi için dev yatırım

DOKA (Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı) desteğinde hazırlanan Uzungöl-Ovit Kış Turizmi ve Kayak Merkezi kış olimpiyatlarını hedefleyen bir proje olarak hayata geçecek. 170 Milyon Euro bütçeli projeye körfez ülkelerinden büyük bir ilgi ve talep var. Halen Uzungöl’de kış turizmi için bir tesis bulunmamasına rağmen yurt dışından bir çok kayak firması buradaki doğal kayak alanlarını çok beğeniyor ve Uzungöl’ü dünyaya tanıtıyor.

Kruvaziyer turizmi çok hızlı büyüyor

Türkiye’den Trabzon, Gürcistan’dan Batum, Rusya’ndan Sochi, Ukrayna’dan Yalta şehirlerinin liman ve Ticaret ve Sanayi Odaları arasında imzalanan protokol ile Karadeniz’de Kurvaziyer turlarının geliştirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Platforma Trabzon öncülük etti. 2013’te kurvaziyer turizm destinasyonu kapsamında Trabzon’a 27 gemi tur düzenledi ve sadece bu yolla 20 bin civarında turizm hareketi sağlandı. Her yıl Miami’de düzenlenen kurvaziyer turizmi fuarında bölge tanıtılıyor.

Fındık ihracatının yüzde 40’ı yapıyoruz

TRABZON Ticaret Borsası Başkanı Ş. Güngör Köleoğlu, Trabzon’un toplam fındık rekoltesinde yüzde 8 payı olduğunu ancak Türkiye toplam fındık ihracatının yüzde 40’ını Trabzonlu firmaların yaptığını söylüyor. Başkan Köleoğlu şu bilgileri aktarıyor: “Şimdi hedefimiz fındıkta verimliliği artırmak. Çünkü özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde Ünye’nin doğusundan Batum’a kadar bütün ağaçlar 80-100 yıllık. Bu nedenle de verimi az. Trabzon Ticaret Borsası olarak, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü ve Tarım Bakanlığı ile beraber proje geliştirdik. Örnek bahçeler yapmaya çalışıyoruz. Üreticiden bir kısım arazisini alıyoruz ve yeni dikim yapıyoruz. Toprağın analizine göre gübresini tespit ediyoruz, üretime hazırlıyoruz. Üretici verimin ne kadar arttığını görüyor ve ona göre kalan arazisine yeni dikim yapıyor. Bir de artık destek pirimlerinin araziye değil ürüne verilmesini istiyoruz. Üretici ne kadar fındık üretiyorsa o kadar pirim almalı.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1373 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.