1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. TPAO, Kıbrıs'ta aramalara başlıyor
TPAO, Kıbrıs'ta aramalara başlıyor

TPAO, Kıbrıs'ta aramalara başlıyor

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile yaptıkları petrol ve doğalgaz arama anlaşmasının avantajlı bir anlaşma olduğunu ifade ederek, “Biz sadece gelire ortağız, zarara ortak değiliz” dedi.

A+A-

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun, Türkiye'den KKTC'ye su getirilmesi ve TPAO'nun KKTC'de karada petrol ve doğalgaz sondajına başlayacak olmasını değerlendirdi.

Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın, KKTC'de karada sondaj çalışmasına, teknik hazırlıkların tamamlanmasının ardından, ay sonu başlamasının planlandığını belirten Atun, sondajın başlaması nedeniyle düzenlenen törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katılacağını bildirdi.

“Uzun soluklu proje”

Türkiye'den KKTC'ye gelecek su ile petrol ve doğalgaz aranmasına yönelik sondaj çalışmasının Kıbrıs Türk ekonomisi adına büyük gelişmeler olduğunu, su, petrol ve gazın önemli enerji unsuru olduğunu dile getiren Atun, “Bu aramalarda  gaz üzerinde yoğunlaşılacak. Bu uzun soluklu bir proje” dedi.

TPAO ile 2 Kasım 2011'de kar paylaşımı esasına göre protokol imzaladıklarını anımsatan Atun, şöyle konuştu:

“Kar paylaşımı esasına göre gerek arama, gerek çıkarma görevini onlara verdik. Yaptığımız anlaşma, dünyada uygulanan genel anlaşmalara baktığımızda avantajlarımızın en önde olduğu anlaşmalardan bir tanesi olmuştur. Yani, kendi kaynaklarını araştıran ülkenin menfaatlerini en üst derecede sağlayan protokol olmuştur. Burada biz sadece gelire ortağız, zarara ortak değiliz, projenin böyle bir yönü de var. Dolayısıyla bunun ortaya koyacağı gelirlerin, döviz girdisi bakımından ülkemize büyük bir katkısı olacaktır. Bu faaliyetletin ekonomiye de büyük katkısı olacaktır.”

Sondajın nisan sonu itibariyle başlayacağının tahmin edildiğini, ancak bunu teknik gelişmelerin belirleyeceğini belirten Sunat Atun, şu anda bir yerde sondaj çalışmasının planlandığını, ihtiyaç olması halinde daha farklı yerlerde de sondaj yapılabileceğini bildirdi.

Türkiye'den KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp su geleceğini, bunun yarısının genel kullanım, sanayi, turizm ve benzer sektörlere gideceğini, diğer yarısının da tarım alanında kullanılacağını anımsatan Sunat Atun, su projesinin, KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacını giderecek nitelikte bir proje olduğunu vurguladı.
Atun, suyun, ekonomik altyapı bakımından rekabet edebilirliği ve rekabet gücünün iyileşmesi ve daha da gelişmesi bakımında son derce stratejik bir öneme sahip olduğunu kaydetti.

Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO), KKTC'de karada yapacağı ilk sondaj yeri olan, İskele'ye bağlı Sınırüstü Köyü'nün üst kısmında, “Türkyurdu-1” adı verilen sondaj bölgesindeki çalışmalarda kullanılacak malzemeler dünden itibaren KKTC'ye gelmeye başladı. 

A.A

Bu haber toplam 1001 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.