1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. ‘Tersaneler 2023’den önce açılmaz’
‘Tersaneler 2023’den önce açılmaz’

‘Tersaneler 2023’den önce açılmaz’

Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı Erdem "Denizcilik sektörü ortada. 2008'den bu yana tersanelerimiz çalışmıyor. Herkes soruyor, tersaneler ne olacak diye? Tersaneler 2023'den önce açılmaz"  dedi

A+A-

Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem,  Bülent Ecevit Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğrencileri ve Mezunları Derneği (BÜDEMDER) tarafından Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonu'nda düzenlenen, "Güçlü Birlik, Güçlü Denizcilik" konulu söyleşide yaptığı konuşmada, dış ticaretin yüzde 90'ının deniz yoluyla yapıldığını, deniz ticaretinin ekonomiye ciddi pay aktardığını dile getirdi.

 "BİR OTOBÜS FİYATINA GEMİ SATILABİLİYOR"

Dünyada yaşanan global kriz nedeniyle 2008 yılından itibaren denizcilik sektöründe de ciddi sorunlar yaşandığını belirten Erdem, "Sektör ortada. Sıkıntı içerisinde süreç geçiyor. 2008'den bu yana tersanelerimiz çalışmıyor. Herkes soruyor, tersaneler ne olacak diye? Tersaneler 2023'den önce açılmaz. Bu sıkıntının nedeni devletlerin ithalatındaki azalmadan geliyor. Çin ve Hindistan'ın dış alımlarının azalması, gemi sektöründeki taşımasında krizlere neden oldu. Bugün bir otobüs fiyatına bir gemi satılabiliyor. Mevcut gemiler fazla geliyor, talep ve yük az. 2023 Yılına kadar beklemek zorundayız" dedi.  

KOALİSYONA DÖNÜLMEMELİ

Ülkede yaşanan koalisyon dönemlerinin özellikle de 2002 yılında ciddi krize neden olduğunu anlatan Erdem, koalisyon dönemine kesinlikle dönülmemesi gerektiğine vurgu yaptı. AK Parti iktidarında bir dönem Ulaştırma Bakanlığı görevini sürdüren Başbakan Binali Yıldırım ile farklı atılımların yapıldığına değinen Erdem, şunları söyledi: 

"AK Parti iktidarında bir dönem Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım'dı. Kendisi gemi inşa mühendisidir ve denizciliği iyi bilir. Bakış açıları değişti. Devlet bugün denizcilik sektörüne gemi inşa sanayine eskisi gibi kapalı gözle bakmıyor. Türkiye'nin 3 tarafı denizlerle çevrili 8 bin 600 kilometre kıyılarımızın uzunluğu. Devrimler yavaş yavaş olur. Denizcilik devrimi de yavaş yavaş oluyor. Bugün Türkiye, Deniz Kuvvetleri'ndeki gemileri, uçak ve  helikopter gemilerini yapabiliyor. Bunlar çok büyük başarıdır. Türkiye, İngiltere ve Almanya'nın 200 yılda yaptığı sanayi devrimini son 50 yılda tamamlamıştır"

6 OKUL BULUNMAKTA

Dünya genelinde iyi eğitim almış gemi adamı talebinin artış gösterdiğine dikkati çeken Erdem, Türkiye'deki gemi adamlarının sayısal olarak dünya denizcilik sektöründe önemli yer edindiğini belirten Erdem, şunları söyledi: "Gelişmiş, kalkınmış ve çağdaş bir toplum olabilmenin ilk ve temel şartı eğitime gereken değeri vermektir denizcilik eğitiminde kaliteyi yakalamak için başta Deniz Ticaret Odası olmak üzere denizcilik camiasının maddi ve manevi katkı ve de gayretleri ile denizcilik ihtisas üniversitesi olan Piri Reis Üniversitesi kuruldu. Dünyada denizcilik eğitimi alanında beşinci sırada olan eğitim kurumunda 3 bin 750 öğrenci öğrenim görmektedir. Bölgemizde ise denizcilik alanında eğitim veren 1 fakülte, 3 meslek yüksek okulu ve 2 meslek lisesi olmak üzere toplam 6 okul bulunmaktadır. Bu okullarda yaklaşık bin 750 öğrenci eğitim görmektedir"

irfan_erdem.jpgirfan_erdem.jpgirfan_erdem1.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 19813 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.