1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Temiz denizler için "Mavi Kart" zamanı
Temiz denizler için "Mavi Kart" zamanı

Temiz denizler için "Mavi Kart" zamanı

Denizlerin korunması ve temiz kalabilmesi amacıyla hayata geçirilen "Mavi Kart" sisteminin tanıtım töreni Ataköy Marina'da yapıldı.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca faaliyete geçirelecek olan "Mavi Kart" sisteminin tanıtımı, bu sabah saat 09.30'da Ataköy Marina'da gerçekleştirilen törenle yapıldı. Törene Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş katıldı. İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Okuyucu ve Şadan Kaptanoğlu da denizcilik sektörünü temsilen törende yer aldı. Törenin sonunda Bakan Fatma Güldemet Sarı tarafından Kadir Topbaş, Vasip Şahin ve Cengiz Kaptanoğlu'na sertifikaları ve mavi kartları takdim edildi. Öte yandan denizci kıyafeti giydirilen çocuklar törene renk kattı. Tören sonunda çocuklara da sertifikaları takdim edilirken hatıra fotoğrafı çekinildi.

"Mavi Kart sayesinde tekneler atıklarını destek almadan boşaltabiliyor"

Programda konuşan Bakan Fatma Güldemet Sarı, "Her yıl yaklaşık 20 bin yerli ve yabancı tekne koy ve körfezlerimizde dolaşıyor, tatil yapıyor. Yaz aylarında sadece Göcek Koyu'nda 10 bin tekne dolaşmakta ve gecelemektedir. Bunun doğal sonucu olarak belli oranlarda maalesef atıklar oluşuyor. Bu atıkların miktarı kıyılarımızın su kalitesi için çok ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle turizm amaçlı kullanılan bu teknelerin atıklarının deniz ortamına bırakılmaması, toplanması büyük önem arz etmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli birkaç nokta var. Özellikle bu teknelerin ticari gemilerden farklı olduğunu, tatil amaçlı kullanıldığını ve atıklarının rahatsız edilmeden alınması gerektiğini unutmamalıyız. Mavi Kart sisteminde tekneler atıklarını marinalarda teknik desteğe ihtiyaç duymadan boşaltabiliyor ve kartlarına ne kadar atık verdiğini işletebiliyorlar. Denetim birimlerini tekne sahiplerini rahatsız etmeden sadece teknenin adına bakarak atık verip vermediğini kontrol edebiliyor. Böylece yerli ve yabancı turistlerimiz rahatsız edilmeden kontrol gerçekleşiyor, rahat bir tatilin önü açılıyor" ifadesini kullandı.

"8 mobilize atık alım gemisiyle hizmet veriyoruz"

"2011'den bugüne kıyılarımızda bulunan 55 adet marinanın 47'sinde mavi kart sistemini başarıyla kurduk" diyen Bakan Sarı, "Yerli ve yabancı bayraklı toplam 20 bin tekneye Mavi Kart verdik. Sonuç olarak denizlerimizi koruma stratejimiz için büyük bir adım olan Mavi Kart uygulamamız deniz kirliliği ile mücadelemize büyük ivme kazandırdı. Bunun yanında bazı teknelerimiz marinalarda değil koylarda geceliyorlar. Atıklarını da bulundukları yerde boşaltmak zorunda kalabiliyorlar. Bu talebe yönelik olarak da Muğla'da 7, İzmir'de 1, toplam 8 mobilize atık alım gemisiyle hizmet veriyoruz" diye konuştu.

"Yaklaşık 34 bin metrekare balıkçı ağı toplandı"

Denizlerin kirletilmemesi konusunda Türkiye'de önemli bir duyarlılığın olduğunu belirten İstanbul Valisi Vasip Şahin ise, "Bugün Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın yapmış olduğu Mavi Kart projesi gibi örneğin Turizm Bakanlığı Mavi Bayrak uygulaması bir taraftan yürüttü. Bu da ülkemiz için hem tanıtım, hem prestij, hem itibar, hem de güvenilirlik noktasında önemli bir hizmet oldu. Yine aynı şekilde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız denizlerin av gereçlerinden temizlenmesi projesi çerçevesinde de bir takım çalışmalar yürüttü. Sadece İstanbul'da deniz yaklaşık 4 bin dönüm tarandı. Yaklaşık 34 bin metrekare balıkçı ağı toplandı" dedi.

"Halkın da hassasiyet göstermesi lazım"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, "Atıklardan kaynaklanan zehirlerin canlı hayatı yok ettiğini biliyoruz. Yüzde 70 oksijen denizlerden gelmekte. Denizler kirlenmesi küresel bir açlık anlamı taşımaktadır. Büyükşehir Belediyesi'nin 31 kıyı ve 8 deniz yüzeyi temizleme gemilerimiz var. Bunlarla yoğun bir çalışma yapmaktayız. Yılda 5 bin 200 metreküp atık topluyoruz denizlerden ve pislik çıkartmaktayız. Hassasiyeti sadece bizim, yöneticiler ve STK'ların değil halkın da göstermesi lazım" diye konuştu.

kadirtopbas.jpg

Mavi Kart

Mavi Kart sistemiyle turizm ve rekreasyon amaçlı olarak koy ve körfezlerde dolaşan her yıl yaklaşık 20 bin yabancı ve yerli tekne ve küçük deniz araçlarının atıklarının toplanması ve illegal deşarjların engellenmesi sağlanacak. Uygulamayla yatlar, günübirlik gezi tekneleri, tur tekneleri gibi küçük deniz araçlarının atıklarının takibi ve denetiminin sağlanması için online bir sistem oluşturuldu. Tekneler atık alım noktalarında Mavi Kart isimli dijital kart aracılığıyla atıklarını verecek. Verilen atıklar; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca oluşturulan internet tabanlı bir yazılımla kayıt altına alınacak. Sefer bilgileri, atık verme zamanı ve miktarı sisteme işlenecek.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 3314 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.