Tekstilde rota Denizli'ye çevrildi
Büyük gemilerin ve yatların tekstil ürünleri ihtiyacının, ülkenin önemli tekstil merkezi Denizli'deki tekstil fabrikalarından karşılandığı bildirildi.
Büyük gemilerin ve yatların tekstil ürünleri ihtiyacının, ülkenin önemli tekstil merkezi Denizli'deki tekstil fabrikalarından karşılandığı bildirildi.
Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Başkanı İsa Dal yaptığı açıklamada, yat ve yolcu gemilerinde kullanılan birçok ürünün Türkiye'de dokunduğunu ve işlendiğini kaydetti.
Akdeniz, Ege Denizi, Karadeniz ve Marmara Denizi'nin yatçıların demir atacakları koy, körfez ve plajlarla dolu olduğunu ifade eden Dal, ''Yatçılık Türkler ve turistler için popüler bir etkinlik. Geçen kırk yılda sanayi gelişme göstermiş.
İstanbul ile Antalya arasında kıyı çizgisi bugün çok sayıda marina ile dolu. Önemli tatil merkezi ve güvenli limanlarda kıyıya çıkma imkanı sağlayan bu mekanlar Türk tekstilinin de önemini artırdı'' dedi.
Türkiye'nin en donanımlı marinalarının Akdeniz kıyılarında İzmir, Kuşadası, Bodrum, Datça, Bozburun, Marmaris, Göcek, Fethiye, Kalkan, Kaş, Finike, Kemer ve Antalya'da yer aldığını belirten Dal, ''Yurt dışından gelen birçok yat buralarda tatilini yaptıktan sonra yatındaki takımları, kullandığı eşyayı değiştirmek istiyor ve Türk tekstilcilerine başvuruyorlar.
Biz tekstil sanayicileri olarak bir yatta ya da yolcu gemisinde kullanılan bütün malzemeleri üreterek teslim ediyoruz. Bu yeni ve gelişen bir sektör olduğu için önümüzdeki süreçte bir çok kişiye iş imkanı sağlayacaktır'' diye konuştu.
Dal, özel dekorasyon yapmak isteyen birçok firma ve yat sahibinden siparişler aldıklarını dile getirerek, ''Yat ve yolcu gemilerine yaptığımız ihracat gelecekte daha da artacak. Yeter ki gelişmekte olan bu sektöre sahip çıkalım. Bu sektör gelecek vaat eden bir sektör, umarım önümüzdeki süreçte kendimizi daha iyi ifade ederiz'' dedi.
Rateks Tekstil Genel Müdür Yardımcısı İlker Emir ise son yıllarda yat tekstili ve seyahat gemilerine yönelik satışlarda artış yaşandığını kaydetti.
Yatlara ve seyahat gemilerine yönelik yapılan ihracatta önemli artışların yaşandığını dile getiren Emer, şunları söyledi:
''Yıllık 1,5 milyon dolar olan ihracatımızda yatlar ve yolcu gemileri önemli bir pazar oluşturuyor. Firmamız son 5 yıldır bu alanda hizmet veriyor. Amerika, Fransa, İtalya gibi ülkelere olan ihracatımız her geçen gün artıyor. Büyük gemilerin yoğunluk oluşturduğu özel olarak da yatlar üzerine tekstil ürünleri üretiyoruz.
Denizcilik temasını hatırlatan çapa, yelken, dümen gibi nakışlar isteniyor. Renklerde ise tercih denizi çağrıştıran renkler oluyor. Lacivert, açık mavi, beyaz gibi renklerde organik ürünler isteyen müşterilerimiz sadeliğe önem veriyor. Karmaşık tasarımlardan olabildiğince uzak duruyorlar. Firmayı ya da gemiyi anımsatacak nakışlar ya da çok küçük desenler işleyerek müşterilerimize ulaştırdığımız bornoz, havlu, nevresimlerimiz büyük ilgi görüyor.''
AA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.