1. YAZARLAR

  2. Prof. Dr. Uğur Özgöker

  3. Teknolojiyi kullanmalı ve girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmalıyız
Prof. Dr. Uğur Özgöker

Prof. Dr. Uğur Özgöker

Yazarın Tüm Yazıları >

Teknolojiyi kullanmalı ve girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmalıyız

A+A-

İKTİSADİ BÜYÜME, KALKINMAVE REFAH İÇİN TEKNOLOJİYİ KULLANMALI VE GİRİŞİMCİLİK KÜLTÜRÜNÜ YAYGINLAŞTIRMALIYIZ

Türkiye’nin Davos’u olarak bilinen EGD (Ekonomi Gazetecileri Derneği)’ nin geleneksel olarak düzenlediği Kartepe Ekonomi Zirvesi’nin 9.su 23-24 Mart 2013 tarihlerinde her zamanki gibi Kartepe Green Park Otel’de gerçekleştirildi.

Bu sene Kartepe Ekonomi Zirveleri’nin ana konuşmacısı TOBB Başkanı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Sayın Koray Öztürkler’de güzel bir sunum yaptı. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı’nın prezantasyonunda yakın gelecekte teknolojinin nasıl hızla gelişip bütün hayatımızı çok olumlu olarak değiştireceğini ve fevkalade kolaylaştıracağını izledik, gözlerimizle şahit olduk. 10 sene içeresinde, bugün insan gücü, para ve zaman harcayarak yaptığımız birçok günlük iş ve faaliyetin gelişmiş bilgisayarlar ve iletişim teknolojisindeki ilerlemeler sayesinde çok ucuza, emek ve vakit harcamadan zahmetsizce gerçekleşeceğini görsel olarak izledik.

EGD Kartepe Ekonomi Zirveleri’ nin ana konuşmacısı olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu ise bu sene her zamankinden farklı bir sunum yaptı. Her yıl Türkiye Ekonomisi ile ilgili çok değerli bilgiler veren ve ekonomik durumla ilgili geleceğe yönelik çok isabetli analiz ve tahminler yapan Sayın Hisarcıklıoğlu bu kez TOBB’un faaliyetlerini detaylı bir şekilde anlattı. Ancak soru-cevap kısmında sorular geldikçe ekonomiyle ilgili TOBB’un hazırladığı ve asıl sunuşunda kullanmadığı prezantasyona atıf yaparak soruları cevapladı. Esas itibarıyla kendisi TOBB Başkanı olduktan sonra 12 senede TOBB’ un, Türk Özel Sektörünün gelişmesini ve başarılarını anlattı. Göreve geldiklerinde TOBB’un hiçbir uluslararası kuruluşun yönetiminde yer almadığını bugün ise başta Uluslararası Ticaret Odası ICC olmak üzere 10’ dan fazla uluslararası evrensel ve bölgesel mesleki kuruluşun başkan, başkan yardımcısı ve yönetim kurulu üyesi olarak karar mercilerinde yer aldıklarını belirtti. Ayrıca meslek kuruluşlarının oluşumunda Türkiye’nin batıyı örnek almadığını aksine batının ticaret odaları, sanayi odaları, ziraat odaları, ticaret borsaları ve esnaf kuruluşlarını oluştururken; Türkler’de 12. Yüzyılda Ankara ve çevresinde kurulmuş olan ve meslek kuruluşu üyeliğini içeren “Ahilik” sistemi ile çırak-kalfa-üstat yapılanmasına dayanan 15. Yüzyıl Anadolu’sundaki “Lonca” sistemini örnek alarak taklit ettiklerini ekledi.

Öncelikle TOBB'un, Türkiye’nin Milli gelirinin yüzde 75'ini temsil ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyasının önceki Kasım ayından 2012 Kasım ayına kadar 1 milyon 100 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, ''TOBB Türkiye'deki özel sektörün çatı kuruluşu olarak 12 milyon 600 bin istihdamı temsil ediyor, Türkiye'de yapılan yatırımların yüzde 82'si, Türkiye ihracatının da yaklaşık yüzde 90'ını yapıyor'' dedi. TOBB olarak yaptıkları hesaplamalarda Türkiye’nin 2013-203 dönemini kapsayan gelecek 10 yılda yani Cumhuriyetin 100. yılında kişi başı Milli gelirini 2 katına çıkartacağını tespit ettiklerini belirtti.

TOBB’ a zorunlu üyelik sistemi ve üyelik aidatı ile ilgili zaman zaman kamuoyunda TOBB Başkanlığına muhtemel aday rakiplerince eleştirilmelerine Avrupa'yı örnek göstererek cevap veren Hisarcıklıoğlu, Avrupa Odalar Birliği Başkan Yardımcısı olarak Avrupa'da hangi borsanın ne kadar aidat aldığını bildiğini, AB ülkeleri odalarında en düşük aidatın Türkiye'de olduğunu kaydetti.

TOBB olarak yeni bir Girişimcilik Endeksi oluşturduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, ''Girişimcilik Endeksi”ni ilk defa Kartepe Ekonomi Zirvesinde açıkladığını ifade etti. Endeks, bir ilde yeni kurulan firmaların, o ilin nüfusuna ve o ilde mevcut firma sayısına oranına göre hesaplanmaktadır. Ankara, 2,19 puan ile ilk sırada, İstanbul ve Eskişehir 2,10 ile ikinciliği paylaşırken, Antalya 1,86 ile ücüncü sırada yer almaktadır dedi. Memur şehri olarak bilinen Ankara’nın artık bir “Girişimci” şehri haline geldiğinin altını çizdi. Ankara'nın ilk sırada çıkmasının nedeni olarak da, Ankara'daki üniversiteve teknoparklarınsayısınınçok olmasına, Türkiye'de teknolojiye dayalı girişimlerinen çok kümelendiği il olmasına bağladıklarını söyledi.

Türkiye'nin 2010-2012 döneminde en hızlı büyüyen 100 şirketini seçmek için ''Türkiye 100 Programı'' başlattıklarını da belirten Hisarcıklıoğlu, işadamlarına kefil olduklarını, üyelerin karlı projelerle kendilerine gelmeleri durumunda kefalet sağladıklarını dile getirdi.Hisarcıklıoğlu, ''Kredi Garanti Fonu'yla geçen sene 5 bin 22 tane kefalet vermişiz, 1,5 trilyonluk kefalet karşılığında bu arkadaşlarımız bankalarından toplam 6 milyar liralık kredi kullanabilmişler'' dedi.

Karşılıksız çeklere uygulanan hapis cezasının kalktığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, ''Bunun sebebi neydi? 240 bin dosya Yargıtay'da onaylanma noktasındaydı. Onaylansa 240 bin kişi hapse girecekti. 240 bin firmanın sahibi... Türkiye'deki hapishanelerin kapasitesi 144 bin. Karşılıksız çek sayısı bu yıl yüzde 52 arttı. Türkiye'de şu an firmalar ödeme zorluğu yaşıyor, tahsilat zorluğu yaşıyor. Buna karşın cezanın kalkmasıyla meydana gelen artıştan dolayı Kredi Kayıt Bürosu'yla (KKB) birlikte karşılıksız çek riskine son verecek çalışmayı yaptık. Önümüzdeki hafta eğitimleri bitireceğiz ve devreye girecek'' diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, sisteme üye olanların sahte çekleri de görme imkânına da sahip olacağını vurgulayarak, ''Çekte, çek numarasını SMS ile gönderip teyit alarak çekin sahte-çalıntı olup olmadığı kontrol edilebilecek'' dedi.

UMEM Beceri'10 (Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi) kapsamında şirketlerden 90 bin kişi için istihdam talebi geldiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, ''Şu an 60 bin kişi eğitimde, 48 bin kişi eğitimini tamamlamış, 32 bin kişiyi istihdam etmişiz. Bunda en başarılı iller Kocaeli ve Sakarya... Niye biliyor musunuz? Yabancılar bu sistemi bizden daha iyi anlıyor. Bu sistemden en çok yararlanan iki tane şirket bu illerde fabrikası ve yatırımı olan Ford ve Toyota şirketleri diye ekledi.

Ayrıca, İsrail'le Filistin arasındaki ticari sorunun çözümü için kendisinin, Filistin ve İsrail tüccarları arasında 4'er kişiden oluşturulan heyete Eş Başkan olarak tayin ettiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: ''Filistin ithalatının yüzde 85'e yakın bir kısmını İsrail üzerinden yapıyor. Niye biliyor musunuz? Siz direkt Filistin'e mal satarsanız malınız minimum 45 gün ile 60 gün arasında Hayfa Limanı'nda konteynerde bekler. Ama direkt İsrail'den birisine satarsanız malınız bir gün bekliyor. Otomatikman Filistinli tüccar ticaretini İsrail üzerinden yapıyor. Anlaşmazlıklar oluyor. Bunlara da İsrail mahkemeleri karar veriyor. Biz şimdi oradaki tahkim kuruluna Eş Başkanlık yapıyoruz.Bu temsili Türk özel sektörünün çatı kuruluşu olarak yapıyoruz. Bunu şunun için yapıyoruz. Artık kararlar Ankara'da alınmıyor, kararlar AB’ nin merkezi Brüksel'de alınıyor, kararlar Dünya Ticaret Örgütü'nde Cenevre'de alınıyor. Kararlar New York'ta, Washington'da alınıyor. Eğer buralarda aktif değilseniz, uluslararası kuruluşlarda aktif değilseniz. Onlar karar veriyor, senin meclisinde ticaretle ilgili kararları birkaç sene geciktiriyor ama yasayı çıkarıyor. Onun için uluslararası alanda aktif olmak durumundayız. '' diye tespitte bulundu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TOBB'un 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'ndaki sorunlu maddelerin düzeltilmesi için yoğun çaba sarf ettiğini belirterek, ''Eğer bu kanun (TTK'nın ilk şekli) yürürlüğe girseydi Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme'lere (KOBİ) getireceği yük tam 6 milyar lira artacaktı. KOBİ'lerin bunu kaldırabilmeleri mümkün değildi'' dedi.

Odaların temel bileşenlerinden olan meslek gruplarını oluştururken kuruluşların meslek kodlarının doğru olmaması karşısında NACE uygulamasına yöneldiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün 2011'de TOBB'a yazı göndererek ''bütün üyelerini yeniden faaliyet koduna göre gruplandır, oda seçimleri de buna göre olsun'' talimatı üzerine tasnif çalışmalarını başlattıklarını dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, ''Şirketleri yeniden faaliyet koduna göre gruplandırmaya başladığımızda biz biliyorduk ki Türkiye'de hiçbir kurum faaliyet yürüten kaç firma olduğunu bilmiyordu. Ve aynı şirket farklı kurumlarda farklı faaliyet alanında görünüyordu. TUİK 'te farklı, SGK' da farklı, TOBB'da farklı Gelir idaresi Başkanlığı'nda farklı... Bundan dolayı ticaret ve sanayi envanteri, yatırım destekleri, sanayi ve maliye politikalarınındizaynı yapılamıyordu'' dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının görevlendirmesiyle birlikte konunun muhatapları olan kurumlarla bir araya gelerek çözüm için çalıştıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, bu işe Gelir İdaresi’nin başkanlık yapmasına karar verildiğini ekledi. Gelir İdaresi Başkanlığı esnafa, sanayiciye, tüccara herkese ne iş yaptığını sordu. Avrupa'nın vermiş olduğu NACE sınıflandırması içerisinde 2 bin 183 tane NACE faaliyet kodu var, Siz hangi faaliyet kolundasınız diye 1 milyon 500 bin işletmeye anket uyguladı. Çok çarpıcı bir sonuç çıktı. Türkiye'deki işletmelerin 3'te 2'si odalarımızda farklı yerdelermiş. Bunları düzelterek devrim niteliğinde bir iş yaptık. Üyelerin yüzde 68'inin NACE Kodu değişti. Her işletme kendi NACE Kodunu kendi beyan etti. TOBB da Gelir İdaresi Başkanlığı da hiçbir işletmeye NACE kodu vermedi' diye açıkladı. Bu uygulamayı yaparken kendi üyelerinin fotoğraflarını ve GPS koordinatlarını dahi aldıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, her faaliyet koduna mensup kuruluşun kolaylıkla bulunabilir olmasını da sağladıklarını belirtti.

TOBB faaliyetleri dışında Türkiye’nin makroekonomik sorunlarına konuşmasında ve sunuşunda değinmeyen Sayın Hisarcıklıoğlu ekonomi gazetecilerinin bankalarla ilgili sorusu üzerine Türkiye Ekonomisi ile ilgili başka bir konferansı için hazırladığı değişik bir slaytı ekrana yansıtarak Bankaların haksız, insafsız, adaletsiz fahiş kar elde ederek “Girişimcileri” istismar ettiğini rakamsal olarak gösterdi. İnsafsız bankaların kendileri de birer bireysel yatırımcı ve mudi olan tüccar-işadamı ve esnaftan topladıkları mevduata 1 birim faiz öderken aynı mevduatı bu defa ticari kredi, işletme sermayesi veya yatırım yapmak için Bankalardan kredi talep eden girişimcilere 5 birim faizle sattıklarını ekonomi gazetecilerine ispat etti. Böylece Türk ekonomisinin gelişmesini bankaların sabote ettiğini ima etti.

Yıllardan beri bireysel tüketicileri ve girişimcileri sürekli istismar eden vicdansız bankalarla mücadele eden ve bu mücadeleyi örgütlemek için TÜRDER Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Derneğini kurarak Başkanlığını yapan bu satırların yazarı; gözlerini kar hırsı bürüyen bankalara karşı BDDK-SPK-Rekabet Kurulu gibi bağımsız düzenleyici idari otorite vazifesi gören üst kurulları, Türk özel sektörünün en üst kuruluşunun başkanı ve Türkiye’nin GSMH’nın % 75’ ini üreten teşebbüslerin temsilcisi olan TOBB Başkanının bankalarla ilgili yukarda belirtilen tespitlerini de yazı ve çalışmalarına ekleyerek görevlerini korkmadan yapmaya ve bankalara ağır para cezaları kesmeye teşvik etmeye devam edecektir.

Sonuç olarak bir dönem daha TOBB Başkanlığına seçilmesi garanti olan Kayserili işadamı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’ nu, Türk özel sektörünün ve Türk ekonomisinin gelişmesinde gösterdiği üstün başarılardan ötürü kutluyorum ve Üniversite öğrencilerinin mezun olmadan Kayserili başarılı işadamlarından muhakkak “Girişimcilik” dersleri almalarını tavsiye ediyorum.

Çocukluğumuzda Metin Akpınar-Zeki Alasya ikilisinin skeçlerinde yer alan Kayserili tüccarların ticari başarıları ile ilgili olan espirili“TüccarusKayserus”söylemi ve Kayseri’de başarılı olan çoğunluğun girişimcilik ruhu ile kendisine ait bir iş kurduğu ancak ticarette beceriksiz olanların ise bir işe yaramadığı için okula yollandığı espirisini zaman zaman aklıma geldikçe kullanıyorum. İş hayatında başarılı Kayserili girişimcileri gördükçe de bu espirili söylemlerin ne kadar haklı olduğuna bir kez daha şahit oluyorum. Bu vesile ile bir kısmı ile de tanışma ve beraber çalışma imkanınada sahip olduğum Kayserililerden; İ. Ü. İktisat Fakültesinden üstadımız Sayın Cumhurbaşkanı Doç. Dr. Abdullah Gül, Türkiye – Avrupa Vakfı Başkanı ve Maliye E. Bakanı B.E. Ziya Müezzinoğlu, Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı, Beylikdüzü Organize Sanayi Bölgesi Başkanı ve İstanbul Ticaret Odası ( İTO )’ nun en güçlü Başkan adayı Sayın Abdullah Teber’e şükran ve saygılarımı sunuyor,Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı müteveffa Sayın Kadir Has’ ı da rahmet ve minnetle anıyorum.

Doç. Dr. Uğur ÖZGÖKER
TÜRK-KUZEY KIBRIS TÜRK TİCARET ODASI Yönetim Kurulu Başkanı
TÜKETİCİNİN ve REKABETİN KORUNMASI DERNEĞİ Genel Başkanı
İGİAD İstanbul Girişimci İşadamları Derneği Kurucu Genel Sekreteri
AREL Üniversitesi İngilizce Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı ve ERASMUS Koordinatörü

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazı toplam 1422 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.