1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Teknelere Sıkı Denetim Geliyor
Teknelere Sıkı Denetim Geliyor

Teknelere Sıkı Denetim Geliyor

Sualtı Arkeoloğu Hakan ÖNİZ KKTC kıyılarında teknelerin denetlenme durumları ile ilgili DAÜ Halkla İlişkiler ve Basın Müdürlüğü’ne açıklamalarda bulundu.

A+A-

Doğu Akdeniz Üniversitesi Sualtı Görüntüleme ve Araştırma Merkezi (DAÜ-SAGAM) Başkan Yardımcısı ve Sualtı Arkeoloğu Hakan ÖNİZ KKTC kıyılarında teknelerin denetlenme durumları ile ilgili DAÜ Halkla İlişkiler ve Basın Müdürlüğü’ne açıklamalarda bulundu.

ÖNİZ, SOLAS isimli uluslararası konvansiyona göre uygulanan denizde can güvenliğine ilişkin kuralların KKTC kıyılarında daha dikkatle izleneceğini belirterek, KKTC kıyılarında amatör denizciliğin giderek genişlemesi ve tekne sayısının artmasıyla birlikte uluslararası kuralların uygulanması gerekliliğinin daha ciddi bir şekilde kendini göstermeye başladığını ifade etti. ÖNİZ, Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi’nin son yıllarda düzenlemeye başladığı amatör kaptanlık ve telsizcilik programlarıyla bu eğitimlerin amatör denizciler için kolaylıkla ulaşılabilir olduğunu vurguladı.

“Geçtiğimiz yıllarda KKTC kıyılarında hemen hemen hiç bir amatör tekne ve ticari olmayan yat ehliyetli şahıslar tarafından kullanılmıyordu. Bu durum tekneyi kullananlar ve teknedeki yolcular için olduğu kadar çevredeki yüzücüler ile diğer tekneler açısından risk teşkil ediyordu. Öte yandan bu tekneleri kullanabilmek için gerekli olabilecek ehliyet ve eğitimleri alabilecek kurumlar bulunmadığı için Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Liman Başkanlıkları bu belgeleri sıkı bir şekilde denetleyemiyordu.” şeklinde konuşan Hakan ÖNİZ, KKTC’nin de uygulamak durumunda olduğu SOLAS kurallarının ve KKTC yasalarının da açık bir şekilde hangi teknelerin hangi düzeyde ehliyete sahip kaptanlar tarafından kullanılabileceğini belirtmekte olduğunu vurguladı. Buna göre her türlü özel tekneleri, özel yatları, ticari amacı olmayan gezi, eğlence, spor, amatör balıkçılık gibi faaliyetlerde kullanılan tekneleri kullanmak için Amatör Denizci belgesi almak zorunluluğunun olduğunu anlatan ÖNİZ, telsiz bulundurması gereken teknelerde de telsizi kullanmak için “Kısa Mesafe Telsiz Operatörü” belgesi almanın ayrı bir zorunluluk olduğunu ve her iki eğitim programının da artık 2 KKTC üniversitesi tarafından verilmekte olduğunun altını çizdi.

Hakan ÖNİZ, Sahil Güvenlik yetkilileri tarafından verilen bilgiye göre; ticari olmayan 24 metreden küçük teknelerde yapılacak denetimlerde “Amatör denizci” belgesi, “Kısa Mesafe Telsiz Operatörü” belgesi, Denize elverişlilik ve tonilato belgeleri, Telsiz ruhsatı (gerekliyse), belgelerde kayıtlı olan can simidi ve can yeleği sayıları ve nitelikleri, yangın söndürücüleri ve yangın söndürme sistemleri, bayrak ebadı ve görünüşü, seyir fenerleri, tekne küçük ise ışık gibi önemli konular sıkı bir şekilde kontrol edileceğini de sözlerine ekledi.

DAÜ yeni bir “Amatör Denizci” ve “Kısa mesafe telsiz operatörü” eğitimi başlatıyor. Öte yandan, Doğu Akdeniz Üniversitesi tarafından yapılan açıklamaya gore; T.C. Denizcilik Müsteşarlığı KKTC’deki amatör denizciliğe destek vermek amacıyla DAÜ tarafından yeni bir “amatör denizci” ve “kısa mesafe telsiz operatörü” eğitimi açılmasını onayladı. DAÜ Sürekli Eğitim Merkezi (Tel No: 6302471) tarafından düzenlenen bu eğitim programı önümüzdeki hafta içinde başlayacak. Ocak ayı içinde T.C. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı’ndan bir heyet gelerek kurslara katılanların sınavlarını yapacak.

kibrissondakika

Bu haber toplam 1048 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.