Tekneler gemi statüsünden çıkarılsın
Balıkçılar balıkçı teknelerinin gemi statüsünden çıkarılmasını istedi ve "Bir balıkçılık bakanlığımız yok.Bir kaç bakanlıkla birden uğraşıyoruz. Sürekli ceza yiyoruz" diye det yanıyorlar.
Balık avı yasağının1 Eylül'de sona erecek olması nedeniyle balıkçılar avla ilgili son hazırlıklarını yapıp ağ ve teknelerini gözden geçirmeye başladı. İstanbul'dan gelen teknelerin de girdiği Kocaeli'nin Kandıra İlçesi'ne bağlı Kefken Limanı'ndaki balıkçılar, geçen yıl Karadeniz'de palamut bolluğu yaşandığını, ancak bu yıl palamuttan fazla umutlu olmadıklarını, sarıkanat ve lüferin bol olacağını söyledi. Sorunlarını da anlatan balıkçılar, Türkiye'de 3- 5 milyon kişinin balıkçılıktan geçimini sağladığını belirterek, artık bir Balıkçılık Bakanlığı oluşturulmasını istedi.
Av yasağının sona ereceği 1 Eylül'de denize açılmaya hazırlanan Kefkenli balıkçılar, eksikliklerini gidermek için yoğun bir şekilde çalışıyor. Teknelerinin bakımlarını yaptıran, boyalarını yenileyip, motorlarını gözden geçirten balıkçılar, ağların onarımını da bitirip tekneleri hazır hale getirdi. Her yıl İstanbul'dan gelen 200 civarında büyük balıkçı teknesinin girdiği Kefken Balıkçı Limanı'nda görüştüğümüz tekne sahipleri, 31 Ağustos'u 1 Eylül'e bağlayan gece Karadeniz'e açılacaklarını ve büyük bir heyecanla o anı beklediklerini söyledi. Şu anda oltalarla Karadeniz'de 'Çingene palamudu' olarak adlandırılan küçük palamutları avladıklarını, ancak geçen yıla oranla palamutun çok az olduğunu kaydeden balıkçılar, bu yıl palamuttan fazla umutlu olmadıklarını anlattı.
GEÇEN YIL GİBİ BOLLUK OLMAZ
Kefken'de ailece balıkçılık yapan ve bölgenin en deneyimli balıkçılarından olan Cengiz Atlı, av sezonu öncesi Karadeniz'de gözlemler yaptıklarını, deneyimlerine de dayanarak bu sezon özellikle palamutun az olacağı izlenimini edindiğini söyledi. Cengiz Atlı şöyle dedi :
"Geçen seneye nazaran denizde bu sezon balık az olacak gibi gözüküyor. Ama lüfer biraz fazla görünüyor. Sezon açılınca ilk 10- 15 gün palamut akını olur. Daha sonra azalma görülebilir. Sırasıyla sarı kanat, lüfer, bir miktar da torik olur. Genel anlamda bu sene bolluk yaşanmayacak. Geçen sene çok balık vardı. Geçen sene tekneyle 30 bin çift palamut tuttum. Değeri ise 65 bin liraydı. Bu sene o rakamları yakalayamayız. 4- 5 bin çift balık belki alabilirim. Fiyatlar geçen seneye oranla daha yüksek olacaktır. Her şeye rağmen umutluyuz ."
BALIKÇILIK BAKANLIĞI YOK
Balıkçı Cengiz Atlı ise, balıkçı teknelerinin gemi statüsünden çıkarılması gerektiğini belirterek şunları kaydetti :
"Biz birçok bakanlıkla uğraşıyoruz. Bir balıkçılık bakanlığımız yok. 3- 5 milyon insan balıktan ekmek yiyor. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Su Ürünleri Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'ne bağlıyız. Teknede çaLışma tüzüğü kitabı olmadığı zaman, su ürünleri teskereleri, yol keğıtları nedeniyle cezalar kesiliyor. Biz balıkçıları gemi statüsünden ayırmaları gerekiyor, Bir seyir lambası patladığı zaman, teknede de yedeği yoksa buna bile ceza kesilebiliyor . "
Amatör balıkçılar konusunda da sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Cengiz Atlı, "Amatör balıkçılara günde 3- 5 kilo balık tutma müsadesi veriliyor. Bir amatör 300- 500 kilo palamut tutabiliyor. Çünki amatörüm diyerek ağ yaptıktan sonra ağla denize açılıyor. Ayrıca kaçak çıkan balıkçılarımız da var ."
MAZOT DEFTERİMİZİ KAPATINCA ÇALIŞAMIYORUZ
Borçlarından dolayı mazot defterlerinin kapatıldığından da şikayet eden Atlı konuşmasına şöyle devam etti :
"Bankadan kredi kullanıp borçlanmışız veya bir akaryakıt firmasından mazot alırken firmaya borç yapınca, ikinci mazotu alırken mazot alım defterlerimizi bloke ediyorlar. Mazot alamayınca çaşamıyoruz. Çalışamayınca da borcumuzu nasıl ödeyeceğiz? Ayrıca bankalardan tamir bakım onarım adı altında kredi çekiyoruz ama, bizim istediğimiz rakamlar verilmiyor. Bizden ipotek olarak taşınmaz istiyor. Taşınmazım olsaydı satardım ihtiyacımızı giderirdim. Ama istediğimiz rakamları vermedikleri için sıkıntılar yaşıyoruz . "
'FİYATLAR YÜKSELİR'
Balık fiyatlarında bu sezon artış olacağını söyleyen Kamil Türkmen ise şöyle konuştu : "1970 yılından bu yana balıkçılık yapıyorum. Bu yıl geçen yılki balığı beklemiyoruz. Ama yine de palamut, lüfer, istavrit olacaktır. Denizi bir görmek lazım. Bazen akın balık oluyor. O zaman kestiremiyorsun ne çıkacağını. Geçtiğimiz yıl inanılmaz bir şekilde boldu. Fiyatlar yüksek olabileceğini tahmin ediyorum. Ama geçen yıl gibi yoğun balık çıkarsa ucuz olur ve vatandaş bol bol yer."
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.