1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Tekneler Erdemli'de bakıma alındı
Tekneler Erdemli'de bakıma alındı

Tekneler Erdemli'de bakıma alındı

Balıkçılar yeni av sezonuna, teknelerse denizle buluşmaya hazırlanıyor.

A+A-

Balıkçılar yeni av sezonuna, teknelerse denizle buluşmaya hazırlanıyor. 15 Eylül'de başlayacak olan yeni av sezonu öncesinde tekneler, bakım ve onarım için karaya çekildi. Türkiye'nin en büyük üçüncü balıkçı barınağı olan Erdemli Balıkçı Barınağı'ndaysa 35 tekne için çalışmalara başlanırken, her bir teknenin de ilçe ekonomisine yaklaşık 35 bin TL katkı sağlaması bekleniyor.

Vinçlerle karaya çekilerek, barınakta bakım ve onarıma alınan teknelerde gerekli tamirat işlemlerine başlanırken, çalışmaların da büyük bir titizlikle yürütüldüğü bildirildi. Yeni sezon öncesindeki bakım-onarım çalışmalarıyla ilgili olarak İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yalçın Sakın, daha önce Mersin Limanı içinde bakıma alınan teknelerin, yeni dönemde bakımlarının liman içinde yapılmasının yasaklandığını, bu nedenle bölgede trol ve gırgır balıkçılığı yapan balıkçıların teknelerini bakım ve onarım için Karaduvar ve Erdemli'deki balıkçı barınaklarına getirdiğini anlattı.

“HER BİR TEKNE 20 İLE 35 BİN TL ARASINDA GELİR BIRAKACAK”

Türkiye'nin en büyük üçüncü balıkçı barınağının Erdemli'de bulunduğunu hatırlatan Sakın, söz konusu barınağın kendilerine devredilmesi noktasında bir süre önce başlatılan yazışmalarınsa son aşamaya geldiğini ve önümüzdeki günlerde de devir işlemlerinin yapılacağı bilgisini de verdi. Sakın, “Devir işlemi tamamlandıktan sonra buraya özel projeler uygulayacağız. Öncelikle balıkçı teknelerinin karada bakımının yapılmasını sağlayacak kızak sistemi yapacağız. Şu anda kızak sistemi olmadığı için tekneler vinçler marifetiyle denizden karaya çekiliyor. Bu sistem getirildiğinde tekne sahipleri büyük bir maliyetten kurtarılacak” ifadesini kullandı. Erdemli Balıkçı Barınağı'na ilk etapta 35 teknenin çekilerek bakıma alındığını, her teknede ortalama 5 kişinin çalıştığı bilgisini de veren Yalçın Sakın, yeni av sezonuna kadar olan yaklaşık 2 aylık dönemde bakım ve onarımdan geçirilecek her bir teknenin de ilçe ekonomisine 20 ile 35 bin TL arasında katkı sunacağını savundu.

“TORNACISINDAN KAYNAKÇISINA KADAR HERKES KAZANACAK”

Sakın, “Tornacısı, kaynakçısı, kalafatçısı, boyacısı, macuncusu ve diğer bütün ustalar 2 ay süreyle burada olacak. Her bir teknenin bakım ve onarımı farklı. Ahşap teknenin marangozluk fazla işi yoksa yaklaşık 10 bin lira gibi masrafı olur. Marangozluk işi varsa bu rakam 25 bin TL'ye kadar çıkabilir. Yani 10 ile 25 bin lira arasında bakım ücreti gider. Saç teknelerinse karaya çekme maliyeti yüksek. Ahşap teknenin denizden karaya çıkartılması bin TL ise saç teknelerin fiyatı 5 bin TL'den başlar. 22 metre uzunluğundaki bir saç teknenin ağırlığı yaklaşık 90 ile 100 ton civarında olduğu göz önüne alınır. Bugün karaya çektiğimiz tekneler 13 ile 25 metre arasındaki trol ve gırgır tekneleridir” dedi. Karaya çekilerek bakımı yapılacak olan teknelerin 2011 yılı Eylül ayı başına kadar tekrar denize indirileceğini hatırlatan Sakın, 15 Eylül tarihine kadar teknelerin bakım onarımının tamamlanmış olarak denize indirileceğini de sözlerine ekledi.

Haber01

Bu haber toplam 976 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.