1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. 'Tekne yapımında okulu devreye sokmak şart'
'Tekne yapımında okulu devreye sokmak şart'

'Tekne yapımında okulu devreye sokmak şart'

Deniz Ticaret Odası Marmaris Şubesi Başkanı Hasan Mengi, Bozburun beldesinde açtıkları çok programlı lisenin tekne yapımında devreye girmesinin şart olduğunu söyledi.

A+A-

Dünyaca ünlü ahşap guletleri tarlalarda yapılan Marmaris'in Bozburun Beldesi'nde lise açılması için 2006 yılında Belediye Belediye Başkanı Ak Parti'li Salih Taşkın, Bozburun Eğitim Sevenler Derneği Başkanı Cemil Şener ve İstanbul Deniz Ticaret Odası'ndan Sefer Kalkavan ile anlaştı. Bir yıl sonra Deniz Ticaret Odası Bozburun Çok Programlı Lisesi'nin temeli atıldı. Lise iki yılda tamamlandı ve 2009 yılında eğitime başladı. Okulda, Gemi Yönetimi, Makine Zabitliği, Gemi Elektroniği ve Haberleşme, Gemi Otomasyonu, Yat Kaptanlığı, Balıkçı Gemisi Kaptanlığı, Su Ürünleri Üretimi dalları yer alırken, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında da Okul Öncesi Öğretmenliği eğitimleri verildi.

Bu yıl haziran ayında ilk mezunlarını veren okulun 2012-2013 eğitim öğretim yılına başlamasının ardından, Okul Aile Birliği üyeleri, Deniz Ticaret Odası Marmaris Şubesi Başkanı Hasan Mengi'yi makamında ziyaret etti. Mengi, Deniz Ticaret Odası Bozburun Çok Programlı Lisesi'nde artık adına uygun bölümlerin daha fazla olması gerektiğini belirtti. Okulda tekne yapım ustası, mobilyacı, boyacı, torna tesviyeci, klimacı, elektrikçi türünden ara elemanların mutlaka yetiştirilmesi gerektiğini belirten Mengi, "Üç yanımız denizle çevrili ama biz ne denizci millet ne de denizci ülkeyiz" dedi. 2014 yılında artık tarlada tekne yapımının ortadan kalkacağını ve bu alanda mutlaka ustaların yetişmesi gerektiğini dile getiren Mengi, çok programlı lisede de kaybolmaya yüz tutmuş tekneciliğin çok daha fazla önemsenmesi gerektiğini söyledi.

70 TERSANE VARDI

Geçmiş yıllarda Marmaris genelinde 70 tersane bulunduğunu hatırlatan Hasan Mengi, "Bunlar turizm içinde kaybolup gitti. Elde kalanlar da yok olmak üzere. 2014 yılında artık tarlada veya evin bahçesinde tekne yapımı tarih olacak. Tersane olmayan yerlerde diplomasız ustalar tekne yapamayacak. Bu nedenle kaybolmaya yüz tutmuş yatçılığımızı kurtarmamız gerekiyor. Çocuklara bunu bilimsel olarak öğretmeleri gerekir. Her şey çok yavaş gidiyor. Daha bir şey değiliz, genişlememiz gerekir. Tekne yapımında ağırlık Bozburun'du. Büyük ustalar vardı. Babadan oğla geçmesi gerekir. Daha iyisini yapmak istiyoruz" diye konuştu. Okulda şu anda 120 öğrenci bulunduğunu kaydeden Mengi, "Açılacak bölümlere yeni öğrenciler gelecek. Okul müdürü, veliler hep birlikte oturup artık önemli kararlar vermemizin zamanı geldi" dedi.

virahaber.com

Bu haber toplam 929 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.