1. HABERLER

  2. YAT

  3. Tekne ve yat kiralama sektörü de zor dönemden geçiyor
Tekne ve yat kiralama sektörü de zor dönemden geçiyor

Tekne ve yat kiralama sektörü de zor dönemden geçiyor

Deniz, kum, güneş denilince akla ilk gelen ülkelerin başında gelen Türkiye, turizmde zor bir dönem geçirirken, yaşanan bu durumu en derinden hisseden otellerin dışında, tekne ve yat kiralama sektörü de yaşanan sıkıntılardan nasibini aldı.

A+A-

Deniz, kum, güneş denilince akla ilk gelen ülkelerin başında gelen Türkiye, turizmde geçen yıl zor bir dönem geçirdi. Ülkeye gelen turist sayısı yüzde 30’a yakın düşerken, yıllık gelir kaybı 10 milyar doları buldu. Yaşanan sıkıntıyı en derinden hisseden bölgeler ise kıyı şeridi oldu. Bazı oteller hiç açılmazken, bazıları kapasitelerini düşürdü, personel çıkardı. Ancak otellerin dışında tekne ve yat kiralama sektörü de yaşanan sıkıntılardan nasibini aldı.

marina-2.jpg

Tekne kiralama oranları yüzde 30’a düştü

Uzun yıllardır yat kiralama sektöründe faaliyet gösteren Bodex Travel Yachting Agencey’nin Direktörü Gül Gözütok’a konu hakkındaki görüşlerini sorduk. Müşterilerinin yüzde 70’ini yabancı turistlerin oluşturduğunu ifade eden Gözütok, 2016 yaşanan durumu şöyle özetledi: “2015’te rezervasyonlar 2016’ya göre çok daha iyiydi. Tekne sahiplerinin kiralamadan para kazanması için gerekli olan sezon boyunca teknenin en az 12 hafta kiralanmasıdır. 2015’te birçok tekne bu sınırı aşmıştı. Yüzde 80 doluluklara ulaşılmıştı. Ancak 2016’da bu oran yüzde 30’a kadar düştü. Bu da tekne sahiplerini zor durumda bıraktı. Kiralama fiyatları ise az da olsa geri çekildi.”

marina-3.jpg

Tekne sahipleri zorlanıyor

Şu anda da rezervasyonların çok düşük seyrettiğine dikkat çeken Gözütok, “Bu tarihlerde aslında bir sezonun toplam rezervasyonun yüzde 60’ı tamamlanırdı. Ancak şu anda yüzde 15’i tamamlanabildi. Teklif isteyen müşteri sayısında dahi azalama var. Rezervasyon yaptıranlar da paralarını hemen ödemek istemiyor. Tatile yakın bir dönemde ödeme yapmak istiyor. Bu da hem tekne sahiplerini hem de bizi zorluyor. Çünkü önden alınan paralarla teknelerin bakımları yapılırdı. Fiyat araştırması için teklif almak isteyenlerin de sayısı azaldı” dedi. Türkiye’ye gelmek istemeyenlerin Yunan Adaları turlarına yöneldiğine dikkat çeken Gözütok, “Orada da geçen yıl mülteci sorunu yaşandı. Turistler oraya da gitmek istemedi. Birçok sorunu geçen yıl bir arada yaşadık” dedi.

Yatların 5 yıldızlı otel gibi olduğunu dile getiren Gözütok, 100’den fazla teknenin kiralamasını yaptıklarını, kendilerinin de 2 tekneleri olduğunu belirtti.

marina-4.jpg

12 kişilik teknenin günlüğü 700 Euro

Tekne ve yatların kiralama bedelleri ile ilgili de bilgi veren Gül Gözütok, şu ifadeleri kullandı: “4 yıldızlı bir teknenin yoğun olmayan sezonda günlük fiyatı 700-800 Euro civarında. Bu teknelerde 12 kişiye kadar kalınabiliyor. 8 kişilik bir tekne ise fiyatlar 600 Euro’dan başlıyor. Sınıf yükseldikçe fiyatlara 100-150 Euro ekleniyor. Çok lüks tekne ve yatların günlük kiralama fiyatları ise 3 bin Euro’dan başlıyor.” Son dönemlerde Körfez ülkelerinden az da olsa talebin arttığını söyleyen Gözütok, “Ancak en fazla 1-2 günlük kiralama yapıyorlar” dedi. 

Kaynak: Burak Coşan / Hürriyet

Bu haber toplam 6245 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.