1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tedavi edilen deniz kaplumbağası doğal ortamına salındı
Tedavi edilen deniz kaplumbağası doğal ortamına salındı

Tedavi edilen deniz kaplumbağası doğal ortamına salındı

İstanbul'da balıkçıların ağlarına takılan caretta caretta türü bir deniz kaplumbağası, tedavi edildikten sonra Çanakkale'de doğal ortama salındı.

A+A-

İstanbul'da balıkçıların ağlarına takılan caretta caretta türü bir deniz kaplumbağası, tedavi edildikten sonra Çanakkale'de doğal ortama salındı.

Geçen nisan ayında, Avcılar sahilinde ağa takılan kaplumbağa, İstanbul Akvaryum’un ekibi tarafından kurtarıldı. İlk sağlık kontrollerinin ardından bakıma alındı. Karantina altında tedavisi devam eden hayvanın, iki ayın sonunda bütün sağlık kontrollerini tamamladı. Tam olarak iyileşmesi sağlanan caretta caretta, sıcak denizlere daha kolay inebilmesi için özel bir araçla Çanakkale'nin Çardak beldesi sahiline götürüldü. İstanbul Akvaryum ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama Araştırma Merkezi (DEKUM) ekipleri tarafından denize salındı.

Deniz kaplumbağası hakkında bilgi veren DEKUM Müdürü Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, "Yani Marmara'nın iyice iç kısımlarında bulundu. Dolayısıyla Marmara Denizi, deniz kaplumbağalarının bir şekilde beslenme habitatı olarak kullandığı bir alan. Rehabilitasyon sürecinden geçtikten sonra denize, Çardak mevkisinde salmayı uygun gördük. Bu nokta, Çanakkale Boğazı'nın Marmara Denizi'ne giriş noktası. Aslında Marmara Denizi'nde bulunan kaplumbağaları Kumkale açıklarında salıyoruz, Ege Denizi'ne gitsin diye ama bu kaplumbağa İstanbul açıklarında yakalandı. Dolayısıyla burayı yaşam alanı olarak kullanıyor olabilir diye düşündük. Ayrıca hayvanın, Ege Denizi veya Marmara Denizi'ni tercih edebileceği bir bölge. Kendisini markalayarak saldık. İnşallah herhangi bir kumsalda yuva yaparken bilgisini alırız." dedi.

İstanbul Akvaryum Veteriner Hekimi Okan Zincirli ise tedavi süreci hakkında bilgi verdi: "Akvaryum olarak, deniz kaplumbağalarını rehabilitasyon ve tedavi merkezi olarak çalışıyoruz. Caretta carettayı karantina sürecine aldık. Daha sonra rutin kontrolleri yapıldı. Fiziksel muayeneleri, testleri ve kan analizleri yapıldı. Herhangi bir sorunun olmadığı görüldü. Sadece kısa bir rehabilitasyon programı uyguladık üç ay boyunca. Daha sonra doğal ortama salmaya karar verdik. Bize geldiğinde 54 kg. civarındaydı, tedavi sürecinden sonra 61 kg.'a ulaştı. Dişi bir caretta caretta. Yemesinden içmesinde bir problem yok."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1397 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.