1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. TDS'den Şehir Hatları'na personel tepkisi
TDS'den Şehir Hatları'na personel tepkisi

TDS'den Şehir Hatları'na personel tepkisi

Türkiye Denizciler Sendikası, Şehir Hatları gemilerinde makine ve güverte personelinin azaltılmasına tepki göstererek can ve mal güvenliğinin hiçe sayıldığını söyledi.

A+A-

Türk-İş'e bağlı Türkiye Denizciler Sendikası (TDS), şehir vapurlarında personel sayısının azaltılmasını protesto etti.

Karaköy İskelesi önünde bir araya gelen işçiler, "80 gemiden, 35 gemiye, hizmet rotanız nereye", "Emniyeti hiçe sayma, yolcuyu denize dökme", "Beni gemimden alma, seferi riske atma" pankartları taşıdı.

Grup adına konuşan TDS Başkanı Hasan Pekdemir, son beş yılda 80 olan gemi sayısının 35'e indirelerek, daha az gemiyle daha fazla yolcu taşındığını hatırlattı.

Tekdemir, buna ek olarak şimdi de, 35 geminden 21'inde makine ve güverte personelinin ani bir kararla azaltılmasına gidildiğini bunun can ve mal güvenliğini tehlikeye soktuğunu söyledi.

"Şehir hatları işletmesi günde ortalama 1400 sefer yaparak yaklaşık 150 bin yolcu taşıyor. Bu kadar çok yolcu taşıyan bir işletmenin önceliği emniyetli taşımacılık olmalı."

Pekdemir, son iki yılda gemi güvenliği için özel güvenlik görevlisi istihdamından vazgeçildiğini, bu görevin de güverte ve makine personeline bırakıldığını belirtti.

"Seyir esnasında, yolcuların hastalanması, aralarında tartışma çıkması, denize insan düşmesi, yangın çıkması gibi bir sürü riskli durum varken, personelin azaltılması kabul edilemez."

"Doğacak sorunlardan personel sorumlu değil"

Tekdemir, gemilerde daha fazla personele ihtiyaç duyulma nedenlerini şöyle açıkladı:

* Gemilerimizde şehir içi yolcu taşıma hizmetinin gereği ortalama 15-20 dakikada bir iskeleye yanaşma zorunluluğu olduğundan, günlük manevra sayısı uluslararası sularda çalışan bir gemiden kat kat fazla. Bu kadar manevra sıklığı, asgari donatı sayısından daha fazla eleman ihtiyacı gerektirir.

* Üzerinde sefer yapılan su alanı, uluslararası gemilere açık bir bölge. Üzerinde, balıkçı motorları avlanma yapyıor, irili ufaklı çok sayıda motor taşıma hizmeti veriyor. Kısacası yoğun bir deniz trafiği yaşanıyor.

* Gemiler 30-35 yıllık yaşlı ve hantal olduğu için sık sık ağır bakım gerektirici durumlarla karşılaşılıyor; bu aksaklıkların giderilmesi için yoğun ve sürekli zaman alıcı manuel işlemler yapılması gerek; bu da daha fazla emek gücü gerektiriyor

* Sefer sırasında "acil" durumlarında, yangın ve batma riski hallerinde, akıntılı bölgelerdeki seferlerde ve beklemelerde, sabotaj ve terör gibi olağan dışı hallerde sürekli olarak güvenlik pozisyonu için nöbet tutulması gerekiyor.

Tekdemir, personel sayısının azaltılması durumunda doğacak bütün sorun ve risklerden sendika üyesi personelin değil, hizmetin niteliğini ve işin özelliklerini düşünmeden karar alan şirket yetkililerinin sorumlu olacağını söyledi. 

denizhaber.com.tr

Bu haber toplam 846 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.