'TCSG Yaşam' arama kurtarma gemisi göreve başladı
Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi Tedarik Projesi kapsamında RMK Marine Tersanesi tarafından inşa edilen 4 arama kurtarma gemisinden sonuncusu "TCSG Yaşam", Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı emrinde hizmete başladı.
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Limanı'nda demirleyen gemide düzenlenen törende yaptığı konuşmada, geminin arama ve kurtarma faaliyetleri açısından oldukça donanımlı olduğunu, helikopter imkanının ise operasyon yeteneğini artırdığını belirterek, gurur verici bir günün yaşandığını söyledi.
Geminin yerli teknolojiyle üretilmesinin de ayrı bir önem taşıdığını vurgulayan Güzeloğlu, "Yaşam gemisi, dünya genelindeki arama kurtarma gemileri içinde hızıyla da önde. Gemi 22 deniz mili hızına sahip. Buna bağlı olarak eş zamanlı denizde arama ve kurtarma faaliyeti icra edecek botları var. Çok uzun menzilli radar ve haberleşme imkanları var" dedi.
Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Albay Fatih Erhan da TCSG Yaşam gemisinin Suriye sınırından Muğla il sınırına kadar olan yaklaşık bin 200 kilometrelik sorumluluk alanında görev yapacağını, proje kapsamında inşa edilen arama kurtarma gemilerinden Dost'un Samsun'da, Güven'in İstanbul'da, Umut'un Marmaris'te, Yaşam'ın da Mersin'de konuşlandığını kaydetti.
Geminin, göç ve kaçakçılıkla mücadele, yasa dışı su ürünleri avcılığının önlenmesi gibi her türlü asayiş olayına müdahale kabiliyetlerini artıracağının altını çizen Erhan, geminin teknik yapısıyla ilgili bilgi verdi.
Konuşmaların ardından Güzeloğlu hizmete giriş belgesini, Erhan da komutanlık flandrasını gemi komutanı Yarbay Oğuz Bavbek'e teslim etti. Bavbek de yemin ederek gemiyi teslim aldı.
Törenin ardından gemi basın mensuplarına ve katılımcılara gezdirildi.
TCSG Yaşam'ın özellikleri
NATO'nun uluslararası standartları çerçevesinde Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı için üretilen 88,6 metre/12,2 metre boyutlarında ve bin 700 ton ağırlığındaki TCSG Yaşam, arama ve kurtarma, karakol, kaçakçılığı önleme, keşif ve gözetleme, çevre kirliliğini önleme ve durdurma ile yangına müdahale edebilme yeteneklerine sahip. Gemi, kesintisiz olarak 8 gün denizde kalarak 3 bin deniz mili yol kat edebiliyor.
Arama radarı ve elektrooptik sensörleriyle arama kurtarma harekatı icra etme ve arama kurtarma harekatına katılan suüstü ve hava unsurlarını koordine etme imkan ve kabiliyetlerine sahip gemi, 10 tona kadar helikopterlerin gündüz ve gece şartlarında iniş-kalkış yapabilmesine olanak sağlıyor. Gemide, su yüzeyinden atık yağ/petrol sızıntısını toplamak üzere 250 metre uzunluğunda şişebilen suüstü bariyerlerinin yanı sıra sızıntıyı kimyasal yolla nötralize etmek için kimyasal püskürtme sistemi de bulunuyor.
Püskürtücüler, 16 deniz mili hızında seyir halindeyken 10 bin metrekarelik alanda 200 litrelik seyreltici dağıtabiliyor. Gemide ayrıca NATO standartlarında JP-5, yakıt, tatlı su ve yağlama yağı ikmal istasyonları yer alıyor.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.