1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. ‘TCSG Dost’ denize indirildi
‘TCSG Dost’ denize indirildi

‘TCSG Dost’ denize indirildi

RMK Marine tarafından inşa edilen 4 Sahil Güvenlik Arama Kurtarma gemisinin ilki denize indirildi.

A+A-

Koç Topluluğu’nun gemi inşa sektöründe faaliyet gösteren tersanesi RMK Marine’in Milli Savunma Bakanlığı için inşa ettiği 4 adet Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi’nin ilki olan TCSG Dost törenle denize indirildi.

Türk özel sektör tarihindeki en büyük muharip gemi projesini üstlenen ilk tersane olan RMK Marine tarafından inşa edilen TCSG Dost’un denize iniş töreni İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı M. Vecdi Gönül, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Sahil Güvenlik Komutanı İzzet Artunç ile Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç’un katılımıyla gerçekleşti. Törene katılanlar arasında Koç Holding Savunma Sanayi ve Diğer Otomotiv Grubu Başkanı Kudret Önen, çok sayıda komutan ve üst düzey bürokrat da yer aldı.

Törende konuşan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye'de savunma sanayinin  kısa sürede büyük bir aşama kaydettiğini söyledi. Gönül, "Denize indirilecek gemimiz, günümüzün en son  teknolojisi  ile donatılmış, milli komuta kontrol sistemi ve yazılımlarıyla techiz edilmiş 'korvet' sınıfına yakın bir arama ve kurtarma gemisidir. Bu boyutta ülkemizde özel sektör tersanelerinde imal edilen ilk muharip gemi olma özelliğine sahiptir. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın ihtiyaç duyduğu su üstü platformları ülkemizde inşa etmeyi temel strateji olarak benimsedik. Bu strateji bugün kuvvetle tatbikata geçmiş olup, Tuzla bölgesinde 5 tersanemizde toplam bedeli 2 milyar doları bulan askeri gemi inşa projelerimiz devam etmektedir." ifadelerini kullandı. 

 İçişleri Bakanı Beşir Atalay da, İçişleri Bakanlığı'nın ana görevinin iç güvenliği sağlamak olduğunu ifade etti. Gönül, "Bakanlığımıza bağlı emniyet teşkilatımız, Jandarma Genel Komutanlığımız ve Sahil Güvenlik Komutanlığımız faaliyet göstermektedir. Bugün denize indireceğimiz gemi, 30 yıllık bir tarihi olan Sahil  Güvenlik  Komutanlığı'nın özel sektör tarafından yapılan ilk açık deniz arama ve kurtarma gemisidir." diye konuştu.

Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral İzzet Artunç ise, denizlerin dünya ekonomisi ve güvenliği açısından önemine değindi. Artunç, "Savunma, güvenlik ve emniyet kavramlarının yeni bir boyut kazandığı, ve güvenlik kavramının tüm bu kavramların önüne geçtiği günümüzde enerji havzası niteliği ile jeopolitik bir merkez haline gelen Kafkasya ve Ortadoğu'yu batıya bağlayan deniz ulaştırma yollarının ülkemizi çevreleyen denizlerden geçmesi Türkiye'nin önemini daha da artırmaktadır. Bu hassas ve hayati alanlarda harp ve Denizlerden 7 trilyon dolar gelir elde edilmekte. 90 milyon ton su ürünleri avlanmakta. Petrolün yüzde 30'u, doğalgazın yüzde 50'si denizlerden çıkarılmaktadır. Dünya ticaretinin yüzde 90'ı denizler üzerinden yapılmaktadır." şeklinde konuştu.

Törende konuşan Mustafa V. Koç, “Tüm taahhütlerimizi zamanında yerine getirmiş olmanın memnuniyetini yaşıyoruz” dedi. Askeri gemi inşa pazarının daha da geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Mustafa V. Koç, Türkiye’nin bu alanda ihracatçı ülke olmasının hedeflenmesi gerektiğini söyledi.

Ekim 2009’da kızağa konan ve bugün düzenlenen törenle denize indirilen ‘TCSG Dost’, 2011 yılının Eylül ayında teslim edilecek. Proje kapsamında TCSG Dost’u takiben ‘Güven’, ‘Umut’ ve ‘Yaşam’ gemileri de Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın hizmetine sunulacak.

Koç: “Taahhütlerimizi zamanında yerine getirmenin memnuniyetini yaşıyoruz”

RMK Marine; Milli Savunma Bakanlığı’nın, Sahil Güvenlik Komutanlığı için açtığı dört adet Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi ihalesini 2006 yılında kazanarak, sivil tersaneler arasında en büyük askeri gemi projesini üstlenen ilk tersane oldu.

Törende konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, projeye ilişkin sözleşmenin 2007 yılında RMK Marine ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında imzalandığını hatırlattı. Üç yıl sonra, RMK Marine Tersanesi’nde projenin ilk gemisi TCSG Dost’un denize iniş töreninde birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Mustafa V. Koç, tüm inşa aktivitelerini hedeflenen kapsam ve zamanda gerçekleştirdiklerini kaydetti.

RMK Marine, Otokar ve Koç Sistem ile Koç Grubu olarak güçlü bir milli savunma sanayine kavuşmak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirten Mustafa V. Koç, “Hedefimiz, hem yerli ihtiyaçların karşılanması, hem de bu dinamik sektörde ülkemizin dünya pazarlarında pay sahibi olabilmesi amacıyla yatırımlarımıza devam etmektir” diye konuştu.

Bu çerçevede, RMK Marine’de teknik ve teknolojik olarak güçlü bir kadro kurulduğunu ifade eden Koç, “Tersanemizde Deniz Kuvvetlerimizin ihtiyaçlarını arzu edilen teknolojik kalitede karşılayacak kapasite, alt yapı ve imkanları yarattık, Böylece, ne mutlu bize ki, RMK Marine olarak ülkemizin bu boydaki ilk muharip gemisinin tüm inşa aktivitelerini bugüne kadar hedeflenen kapsam ve zamanda gerçekleştirebildik” dedi.

Türkiye’nin askeri gemi inşa pazarında ihracatçı olması hedeflenmeli

Koç Grubu olarak Savunma Sanayi’nin öncelik verdikleri sektörler arasında yer aldığına dikkat çeken Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Savunma Sanayii Müsteşarlığımızın liderliğinde bu yönde gerçekleştirilen proje ve çalışmaları takdirle izlediklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada önemle vurgulamak istediğim husus, sektörü geliştirmek ne kadar önemli ise, sektörün yaşaması, sürekliliğinin sağlanması ve dinamikliğinin korunmasının da aynı şekilde büyük önem arz ettiğidir. Tersanemizde yaratılan bu imkânların ve teknolojik kıymetlerin korunmasında da, Savunma Sanayi Müsteşarlığımıza önemli görevler düşmektedir. İhaleleri sonuçlanmakta ve üzerinde çalışılmakta olan Moship, Ratship, LPD ve benzeri projeler ile ülkemiz askeri gemi inşa sektörünün daha da gelişmesi ve uluslararası askeri gemi inşa pazarında rekabet eder hale gelerek bu ürünlerin ihracatçısı olması hedeflenmelidir.”

Özel sektörün ürettiği ilk büyük muharip gemi

Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemi projesinde RMK Tersanesi açısından bazı noktaların önemine değinen Koç Holding Savunma Sanayi ve Diğer Otomotiv Grubu Başkanı Kudret Önen ise bu projenin Türk özel sektör tersanelerinin üstlenmiş olduğu ilk ve en büyük muharip gemi projesi olduğuna dikkat çekti.

Önen, “Bildiğiniz gibi projede inşa edilecek gemiler gerçekte korvet boyut ve tonajındadır. Gemilerimiz 88 metre uzunluğunda, 1700 deplasman ton ağırlığında ve 22 knot hız yapacak. Ortalama 92 personelin görev yapacağı gemilerimizle 6 deniz şiddetine kadar harekât ve 5 deniz şiddetine kadar helikopter harekâtı yapılabilecek” dedi.

RMK Marine için diğer önemli noktanın da, mümkün olduğunca azami yerli katkı payı kullanmak olduğuna vurgu yapan Kudret Önen, özellikle Milgem projesinde yer alan yerli alt yüklenicinin seçilmesiyle yerlilik oranını yükseltmeye çalıştıklarını belirtirken, bundan sonraki askeri projelerde de, bunun temel ilkelerden biri olacağını kaydetti.

TCSG Dost’un personeli tayin edildi

Önen konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün denize indireceğimiz ilk gemimiz TCSG Dost’un personel tayinleri de gerçekleşmiştir. Biz de tersanemizde aynı anda 2 geminin Subay ve Astsubay personeli ile bir gemilik er, erbaşların kullanabileceği ve eğitimlerin yapılacağı “gemi personel ofisini” tamamladık. Böylece tüm gemi personelinin geminin teslimatı yapılıncaya kadar çalışmalarını ve eğitimlerini yapacakları bir mekân yaratmış olduk.”

Önen’den sürpriz açıklamalar

Proje takvimi yönünde de sürprizlerinin olduğunu belirten Kudret Önen, Dost’un denize indirilmesiyle 2. geminin gövde blok imalatlarının tamamlanarak, donatım çalışmalarının başladığının da görüleceğini söyledi. Üç ve dördüncü gemiler hakkında da bilgi veren Önen, “3. gemimizin blok imalatları bitti, Dost denize inince onun yerine 3. gemimizi koyacağız. 4. gemimizin de saç kesimi başladı. Özet ile proje çalışmaları programa göre yürüyor ve şimdilik her şey yolunda” diye konuştu.

En modern teknolojiyle üretildi

Gemiler, arama kurtarma görevlerinin yanı sıra karakol, kaçakçılığı önleme, denizde yangın söndürme, denizde kirlenmeyi önleme gibi konularda da faaliyet gösterecek.  Proje kapsamında komuta kontrol sistemi yazılımı ve donanımı, elektro optik direktör, komünikasyon sistemleri, cayro sistemleri, konsollar gibi önemli askeri sistemlerin yurtiçinde tasarımı ve üretimi gerçekleştirilerek silah ve elektronik sistemlerin platform entegrasyonları yapılıyor. Gemiler, helikopterle operasyon kabiliyeti ile üstlenebilecekleri tüm görevleri tam olarak yerine getirebilecek donanıma sahip olacaklar.

Virahaber.com

Bu haber toplam 2605 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.