TCG Ç-152 Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi
Anadolu Tersanesinde yapımı devam eden sekiz gemilik Süratli Amfibi Çıkarma Gemi projesinin ikincisi olan NB 224, TCG Ç-152 13 Nisan’da ADİK Tersanesinde gerçekleştirilen bir törenle Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.
Türk Deniz Kuvvetlerinin operasyon ihtiyacını ve Gemi İnşa Şartnamesi isteklerini karşılayacak olan yerli dizayn, sistem ve entegrasyonunu kapsayan sekiz gemiden oluşan Süratli amfibi Çıkarma Gemileri’nden ikincisi olan TCG Ç-152, gemilerin inşasının gerçekleştirildiği Anadolu Tersanesinde yapılan bir törenle Deniz Kuvvetleri komutanlığına teslim edildi. Öncelikli olarak amfibi operasyonlar, birlik taşınması ve ikincil olarak afet durumunda yardım ve kurtarma işlemlerine hızlı katkı sağlamak amaçlarını taşıyan serinin ilk gemisi ise 9 Mart 2012’de teslim edilmişti.
Yapımına iki yıl önce başlandı
Teslim töreninde konuşan Anadolu Tersanesi Savunma Grubu Koordinatörü Metin Poyrazlar, 18 Aralık 2008 tarihinde Savunma Sanayi İcra Komitesi kararıyla sözleşmesi imzalanan Sekiz Gemilik Süratli Amfibi Gemi Projesinin ikinci gemisi olan NB 224’ün TCG Ç-152 olarak dosta güven, düşmana korku salmak üzere dünya denizlerine açıldığını söyledi. Geminin inşaat sürecinin iki yıl önce(15 Mart 2010) başladığını ifade eden Poyrazlar, geçtiğimiz yılın 20 aralık günü Tuzla’da denize indirildiğini ve testleri başarıyla tamamladıktan sonra bugün artık teslim sürecine gelindiğini belirtti. Poyrazlar sözlerine “Değerli silah arkadaşlarım” diye başlayarak şöyle devam etti: “En modern, en hızlı, en yeni, en yüksek taşıma kapasitesi ve en düşük draftlı ve en önemlisi dizaynı tamamen milli olan çıkarma gemisini teslim ediyoruz, ona gözünüz gibi bakınız.”
Anadolu Tersanesinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ikinci Süratli Amfibi gemisini teslim ederek önemli bir merhaleyi daha aştığını vurgulayan Poyrazlar, “Artık askeri-sivil bir tersane olarak biz de kendimize Marmara, Karadeniz ve Ege dışında başka denizler arayacağız. Savunma Sanayi Müsteşarlığımızın her çalışanının ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın emeği geçen her personelinin çok değerli katkılarıyla bugünlere gelen Anadolu Tersanemiz artık uluslararası kabul görmüş bu ürününü dünya denizlerinde görev alması için pazarlayacaktır” diyerek uzak denizlere açılacaklarının sinyalini verdi. Yabancı ülkelerle yaptıkları görüşmelerde Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Deniz kuvvetleri Komutanlığının desteğinin çok önemli olduğunu gördüklerini dile getiren Metin Poyrazlar, ilerideki projeleri için de bu desteği göreceklerine inandıklarını ifade etti.
Yabancı donanmalara da yapmak isteriz
Uluslararası bir bahriyeye gemi satabilmenin ilk koşulunun o geminin kendi ülkesinde başarıyla kullanılması olduğunu ifade eden Poyrazlar, 2013 ya da en geç 2014’te, Ç-152’nin benzerlerinden birini de yabancı bir donanma için törenle teslim etmek istediklerini dile getirdi.
Metin Poyrazlar, LCT projesinde edindikleri edindikleri tecrübeyi şu sıralar Anadolu Tersanesinde çalışmaları yürütülen LST projesinde ve ileride kendilerine gelecek askeri projelerde mutlaka fazlasıyla kullanacaklarını dile getirdi. Poyrazlar, konuşmasını projede emeği bulunan tedarikçilerden tersane çalışanlarına kadar herkese teşekkür ederek sonlandırdı.
Poyrazların konuşmasının ardından, gemilerle ilgili bilgi paylaşımında bulunuldu. Sonrasında, Deniz Kuvvetleri komutanlığı adına Gemi İnşa Daire Başkanı Yüksek Mühendis Kıdemli Albay Erhan Murat Akdeniz tarafından TCG Ç-152’nin Komutanı Deniz Üsteğmen Erhan Al’a hizmete giriş ve kuruluşa alınış belgeleri ve komutan filandrası verildi. Tören, gemi komutanı Al’ın andıyla devam etti. Gemi personelinin gemiye sevk edilişi ve ardından personelin komutan filandrasını toka etmesinin ardından tören sona erdi.
Süratli Amfibi Çıkarma Gemilerinin teknik özellikleri
- Gemiler tek gövdeli deplasman tipi olarak tamamen çelik sacdan inşa edildi.
- Köprü üstü ve üst binanın tamamı 100 metreden atılacak makineli tüfek mermilerine karşı balistik korumalı.
- Servis ömrü 30 yıldan fazla olacak şekilde tasarlandı.
- Tam yüklü deplasman 1147,5 Ton, gemi boyu 79,95 metre, gemi eni 11,75 metre, tam yüklü durumda baş draftı bir metreden az, kıç draftı ise 2,5 metreden az olan gemi, 2 adet 16 silindirli, 2320 kW gücünde ana makine ile iki şaft ve iki sabit pitçli pervane ile tahrik ediliyor. Geminin hızı, tam yük deplasmanında yüzde 100 makine yüklenmesiyle maksimum sürati 18 knottan, boş yük deplasmanında yüzde 100 makine yüklenmesiyle maksimum hızı 19 knottan fazla.
- Geminin seyir siası yakıt kapasitesinin yüzde 90’ını kullanarak bin 400 deniz milinden fazlayken, gemide yedi gün ikmal yapmadan denizde kalmaya yetecek ikmal malzemesi bulunuyor. iki subay, dört astsubay ve 16 personel için yatak yeri mevcut olan gemi, 200 ton yük ya da 260 tam teçhizatlı personeli taşıma kapasitesine sahipken yük güvertesi 420 ton kargo tasarlayacak şekilde kuvvetlendirilmiş durumda.
- Baş tarafa konuşlu iki adet 25 milimetrelik stabilize toplar ve köprü üstü rimot kontrol sistemiyle uzaktan kullanılabilmektedir. Ayrıca iki adet 12,7 milimetrelik makineli tüfeğin de bulunduğu gemi nin yaşam mahalli de yaz ve kış şartlarına göre de iklimlendirilmiş durumda.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.