1. HABERLER

  2. SAVUNMA SANAYİ

  3. 'TCG Anadolu' yüzde 68 yerlilik oranıyla üretilecek
'TCG Anadolu' yüzde 68 yerlilik oranıyla üretilecek

'TCG Anadolu' yüzde 68 yerlilik oranıyla üretilecek

Sedef Tersanesi Yönetim Kurulu Üyesi Orkun Kalkavan, Türkiye’de ilk kez inşaa edilecek Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi’nde devam eden tasarım aşamalarına bağlı olarak üretime geçildiğini açıkladı.

A+A-

IMEAK Deniz Ticaret Odası adına düzenlenen 14.Uluslararası Exposhipping Denizcilik Fuar ve Konferansı kapsamında kamuoyuna bilgi veren Kalkavan, yüzde 68 yerlilik oranına sahip olacak geminin Türkiye’den Amerika  kıtasına hiçbir yere uğramadan gidip gelebilecek seyir kapasitesine sahip olacağını söyledi. 

Türkiye, askeri gemi inşaa sektöründe kendi milli tasarımlarını üreterek öz kaynakları ile imal edebilen ve bu projeleri yurtdışına satabilen ülke konumuna yükseldi. Bugün Savunma Sanayii konusundaki belirlenen stratejiler doğrultusunda tersanelerde Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemileri, Yeni Tip Karakol Gemileri, Süratli Amfibi Gemileri (LCT), Sahil Güvenlik Botları, Denizaltı Kurtarma Ana Gemisi (MOSHIP) gibi onlarca proje teslim edilirken, halen Lojistik Destek Gemileri (LDG), Tank Çıkarma Gemileri (LST), Kurtarma ve Yedekleme Gemileri (KURYED), Sismik Araştırma Gemisi, Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) Projeleri devam ediyor.

tcg_anadolu_01.jpg

MİLGEM ile elde edilen tecrübeler sayesinde ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı önderliğinde Türk tersanelerinde üretilen Yeni Tip Karakol Botları, MRTP, sahil güvenlik ve devriye botları Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Malezya, Gürcistan, Romanya ve Mısır’da ordu ve kolluk kuvvetleri için ihraç edilebilmekte. Pakistan Deniz Kuvvetleri ve bazı ülkelere de korvet ihraç edilmesi ile ilgili çalışmalar ise sürdürülmekte.

Tüm bu başarılı projeler arasında Türkiye’nin milli imkanları ile inşaa etmekte olduğu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) TGC Anadolu, dikkatleri üzerine çekiyor. Türkiye’nin alan ve kapasite bakımından en büyük özel işletmesi olan Sedef Tersanesi’nde yapılmakta olan Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi’nde gelinen son nokta, IMEAK Deniz Ticaret Odası adına düzenlenen 14.Uluslararası Exposhipping Denizcilik Fuar ve Konferansı kapsamında kamuoyuna duyuruldu.

Sedef Tersanesi Yönetim Kurulu Üyesi Orkun Kalkavan, Türkiye’de ilk kez inşaa edilecek Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi’nde devam eden tasarım çalışmalarına bağlı olarak üretim aşamasına geçildiğini açıkladı. Kalkavan şöyle devam etti: “Gemimiz 1 Haziran 2015’te Savunma Sanayi Müsteşarımızla imzaladığımız Sözleşme sonucunda yürürlüğe girmiştir. Sözleşmemiz başlayalı 18 ay oldu. Halen tasarım çalışmaları devam etmesine karşın son iki üç aydır üretim aşamasına geçtik. Gemimiz 114 bloktan oluşacak. Yaklaşık 22 adet bloğumuz şu an sahada yer almakta. Gemimiz tamamlandığında içinde kullanılan malzemelerin yüzde 68’i yerli olacak. Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi GENESİS ADVENT Savaş Yönetim Sistemi sayesinde geminin silah ve sensörlerinin kontrolü ile birlikte gemi savunmasının sağlanması, görev kuvveti komuta kontrol ve amfibi harekât desteği sağlanacaktır. Harekât öncesinde göreve göre konuşlandırılacak Kara kuvvetleri, Hava kuvvetleri ve Amfibi birlik Komuta Kontrol Sistemleri, NATO Harp Karargâhı Sistemleri bulunacaktır. Aselsan-Havelsan İş Ortaklığı tarafından da, Savaş Yönetim Sistemi Entegrasyon ve İşletim Yazılımı Genesis-Advent, Radar Elektronik Taarruz ve Karşı Tedbirleri sistemlerini içeren Elektronik Harp Suiti, Kızıl Ötesi İz Takip Sistemi, Elektro Optik Dayrektör, Torpido Karşı Aldatma Sistemi gibi sistemler milli olarak geliştirilecektir”.

tcg_anadolu_02.jpg

Çalışmaların entegre iş planı çerçevesinde devam ettiğini ifade eden Orkun Kalkavan, “2021 Nisan ayında gemimizi teslim etmeyi hedefliyoruz. Gemimizin boyu 232 m, eni 32 m ve yüksekliği  57 metre olacek ve 9.000 mil seyir halinde bulunabilecek. Yani Türkiye’den Amerika kıtasına  hiçbir yere uğramadan gidip tekrar gelebilme kapasitesine sahip olacaktır” dedi.

Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD), Ege, Karadeniz ve Akdeniz harekât alanlarında ve gerektiğinde Hint Okyanusu (Arap Yarımadasının kuzeyi, Hindistan’ın batısı) ile Atlantik Okyanusu (Avrupa’nın batısı, Afrika’nın kuzeybatısı)’nda kullanılabilecektir.  Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG ANADOLU, 1 Amfibi tabur ile gerekli muharebe ve destek araçlarını ana üs desteği olmadan kriz bölgelerine taşıyabilecek, havuzunda taşıyacağı çıkarma araçları ile çıkarma operasyonlarına katılabilecek ve envanterdeki en ağır NATO helikopterleri ile dönebilen rotorlu Osprey hava araçlarının gece ve gündüz operasyon yapmasına olanak sağlayacak bir uçuş güvertesine sahip olacaktır.

Ayrıca, F-35B gibi dikey iniş ile kısa mesafede kalkış yapabilecek taktik uçaklarında konuşlanabileceği TCG ANADOLU ile Türkiye Cumhuriyeti bölgesel güç aktarım kabiliyetini, orta ölçekli küresel güç aktarımına çevirebilecektir.   TCG ANADOLU, ameliyathane, röntgen cihazları, diş tedavi üniteleri ile yoğun bakım ve enfeksiyon odaları dahil en az 30 yatak kapasitesine sahip bir revir/hastaneye sahip olacak ve insani yardım operasyonlarında Hastane Gemisi olarak görev yapabilecektir. Tam yüklü deplasmanda 27,436 ton ağırlıkta ve 231 metre boyunda inşa edilmesi planlanan Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG ANADOLU, Silahlı Kuvvetlerimizin envanterinde yer alan en büyük deniz platformu olacaktır.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 7906 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.