Tarsus'un sembolü oldu
Çanakkale Boğazı'na döşediği mayınlarla savaşın gidişâtını değiştiren, ancak uzun yıllar Mersin Limanı'nda kendi haline terk edildikten sonra Tarsus Belediyesi'nin girişimleri sonucu 2003'te restore edilerek müzeye dönüştürülen "Nusrat Mayın Gemisi" ilçen
Çanakkale Boğazı'na döşediği mayınlarla savaşın gidişâtını değiştiren, ancak uzun yıllar Mersin Limanı'nda kendi haline terk edildikten sonra Tarsus Belediyesi'nin girişimleri sonucu 2003'te restore edilerek müzeye dönüştürülen "Nusrat Mayın Gemisi" ilçenin sembolü oldu.
Aslına uygun bir örneği Kocaeli Tersanesi'nde inşa edilerek Çanakkale'ye götürülen geminin Tarsus'taki orijinalı, Çanakkale Zaferi'nin 96'ncı yıl dönümüne büyük bir titizlikle hazırlanıyor. Belediye görevlilerince temizlenen gemide, hummalı bir çalışma gözleniyor.
Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Gölcük Tersane Komutanlığı'nda aslına uygun olarak bir benzeri yapılan TCG Nusrat Gemisi'nin orijinalını jilet olmaktan kurtardıklarını belirterek, "Bu gemiyi battığı Mersin Limanı'ndan alıp restore etmeseydik jilet olacaktı. Kahraman geminin aslının ilçemizde olmasının gururunu yaşıyoruz" dedi.
Orijinal adı "Nusrat" olan ancak sonradan "Nusret" olarak anılmaya başlayan geminin sıradan bir gemi olmadığını, bir ülkenin kaderini değiştirdiğini, Çanakkale'yi geçilmez kıldığına işaret eden Kocamaz, geminin 1955 yılında ordudan terhis edildikten sonra uzun yıllar yük gemisi olarak görev yaptığını, çile çektiğini ve 1989 yılında Mersin limanı'nda Kıbrıs'a yük taşırken battığını ifade etti. Kocamaz, 10 yıl batık şekilde kaldıktan sonra Mersin limanında kaderine terk edilen gemiyi "jilet" olmaktan kurtardıkları için çok mutlu olduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
"2001 yılında biz bu gemiye talip olduk. Mersin Valiliği'nin Tarsus Belediyesi'ne tahsis etmesiyle gemiyi 4.5 saatte Mersin Limanından Tarsus'a taşıdık. Limanda orijinal halinin dışındaki kısımlar kesilerek ayrıldı ve Tarsus'taki Çanakkale Parkı'na getirilerek restorasyonuna başlandı. Yaklaşık bir yıl restorasyonu devam etti. Biz bu arada parkı tamamladık. 2003 yılı 27 Aralıkta yani Tarsus'un düşman işgalinden kurtuluş günü bu gemiyi Tarsus'ta 'Müze' olarak hizmete açtık."
Burhanettin Kocamaz, Çanakkale Savaşı'nda şu ana kadar belirlenmiş 82 bin şehidin isminin ortaya çıktığını ifade ederek, "Bunun içerisinde de 418 Tarsuslu şehidimiz var. Dolayısıyla bu şehitlerin anısına yaptırdığımız şehitliğin de açılışını yaptık. Ayrıca Çanakkale'de bizzat savaşta kullanılan objeler de müzemizde sergileniyor" dedi.
Yüzbaşı Hakkı Bey Müzesi
Çanakkale Savaşı'nda bir metrekareye 6 bin mermi düştüğünü ve Çanakkale Parkı içindeki Yüzbaşı Hakkı Bey müzesinde bir metre karelik camekanın içinde temsili olarak Çanakkale'den getirilmiş, orijinal mermi ve diğer objelerin yerleştirildiğini dile getiren Kocamaz, "Yüzbaşı Hakkı bey, Çanakkale Savaşının unutulmaz isimlerindendir. 17 Martı 18 Marta bağlayan gece Nusrat mayın gemisi, Yüzbaşı Tophaneli Hakkı Bey ve Müstahkem Mevki Mayın Grup Komutanı Yüzbaşı Hafız Nazmi Bey komutasında düşman gemilerinin projektörlerine aldırmadan Anadolu yakasındaki Akyarlar'a mayınlarını bırakmıştır" diye konuştu.
Nusrat Mayın ve Yüzbaşı Hakkı Bey müzesini 2003'ten bu yana çok sayıda kişinin ziyaret ettiğini vurgulayan Kocamaz, Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca, Nusrat'ın Tarsus'a getirilerek müze haline dönüştürülmesinden dolayı da belediyeye teşekkür belgesi sunulduğunu söyledi.
Kocamaz, "Gerçek Nusrat Mayın gemisini jilet olmaktan biz kurtardık ancak, birebir örneğinin yıllar sonra da olsa Çanakkale'ye getirilmesi güzel bir olay. Ama herkes bilsin ki, orijinal Nusrat Tarsus'tadır. Eğir biz bu gemiyi kurtarmasaydık, hurdacılar tarafından toplanıp jilet fabrikalarına ham madde olarak satılacaktı" dedi.
Nusrat Mayın Gemisi
Asıl ismi "Nusrat" olan ancak, zamanla "Nusret" olarak anılmaya başlanan gemi, 1911 yılında Almanya'nın Kiel şehrinde inşa edilerek 1913'te Osmanlı Donanması'na katıldı.
Nusrat'ın, 7 Mart 1915'te Çanakkale Boğazı intikal rotalarına paralel olarak döktüğü 26 mayın, 18 Mart 1915 günü dünya tarihinin sayılı dönüm noktalarından birini belirledi. Çanakkale Savaşı'nın ve dolayısıyla ülkenin kaderinde önemli rol oynadı. Yüzbaşı Hakkı Bey kumandasındaki Nusrat, 7-8 Mart gecesi, düşmanın girmesine çok yakın bir zaman kala 26 mayını boğazın sularına döşedi. İtilaf kuvvetleri, burada üç büyük gemisini (Irrestible, Ocean, Bouve) kaybetti, üçü de (Inflexible, Golva, Suffen) ağır yara aldı. Yaklaşık 8.5 ay süren Çanakkale Savaşı sırasında gösterilen kahramanlıklar sonucunda "Çanakkale Geçilmez" sözü tarihe altın harflerle yazıldı. Gemi, 1962'de sivil denizciler tarafından satın alınarak, "Kaptan Nusret" adıyla kuru yük gemisi olarak kullanıldı. 1990 yılında Mersin açıklarında alabora olan gemi, 1999 yılında bir grup gönüllü tarafından su yüzüne çıkartıldı. Gemi, Tarsus Belediyesince aslına uygun olarak restore edilip, 2003 yılında müze olarak ziyarete açıldı.
Türkiye Gazetesi
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.