Tarihi ‘iskele’ 20 yaşında
Eski Rumelihisarı Vapur İskelesi binasının yerine açılan balık restoranı İskele 20 yıldır konuklarını Boğaz manzarasına karşı denizin üstünde ağırlıyor.
Eski Rumelihisarı Vapur İskelesi binasının yerine açılan balık restoranı İskele 20 yıldır konuklarını Boğaz manzarasına karşı denizin üstünde ağırlıyor.
Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait Rumelihisarı Vapur İskelesi Boğaz’ın en eski iskelelerinden. Aslına uygun bir şekilde restore edildiğinde de takvimler 1991 yılını gösteriyordu. Bu iskelede hizmete açılan İskele Restoran’sa bu yıl 20. yılını kutluyor.
İskele Restoran, Haydar Aydın ve ortağı Turan Pekgöz tarafından açıldı. Haydar Aydın’ın oğlu Dursun Aydın restoranın öyküsünü şöyle anlatıyor: “61 yaşında vefat eden babam, 11 yaşında Sivas’ın Suşehri ilçesinden geldi. Tarabya’daki eski Filiz’de Rumların yanında işe başladı. Restoranlarda komilik ve garsonluk yaptı. 1974’te Nişantaşı Ziya Restoran’a transfer oldu. Uzun yıllar burada çalıştıktan sonra da atıl durumdaki Rumelihisarı Vapur İskelesi’nde restoran açmak için girişimde bulundu.
Arkadaşı Turan Pekgöz ile ortak olarak iskele binasını kiraladı. 1991 yılında İskele Restoran’ı açtılar. Kurucularının çocukları olarak artık bizler işletiyoruz burayı. Ben ve kardeşim Aykut İskele’nin diğer kurucusu Turan Pekgöz’ün oğulları Ertuğrul ve Bulut Pekgöz ile ortağız.”
AMERİKAN BAR DA VAR PURO ÇEŞİTLERİ DE
Denizin üstünde yer alan İskele tek katlı bir restoran. Kapasitesi 170 kişi. İşletmede A’dan Z’ye her şeyle ikinci jenerasyon ilgileniyor. Balıklar halden özenle seçerek alınıyor. “Mevsimine göre bazı balıkları, sabahları restoranımızın yanına gelen balıkçıların sandallarından taze alıyoruz. Boğaz’dan çıkan balıklar tercihimiz. Aile müessesesi olduğu için servis ve ilgi tabii ki çok yoğun. En dikkat ettiğimiz konulardan biri de rakı bardakları ve servis tabaklarının sürekli değiştirilmesi” diyor Aydın. Bu kadar sık tabak değiştirilmesi karşısında da pek çok müşterilerinin; “Bulaşık yıkamak için mutfakta ordu mu barındıyorsunuz?” diye sorduğunu da belirtiyor.
İskele’nin en önemli özelliklerinden biri de, salonun iç kısmında yer alan yemek öncesi aperatifler içilebilecek Amerikan bar. Bu kısımda puro sevenler de unutulmamış, puro çeşitleri de bulunduruluyor.
Müşteri profilini ağırlıklı olarak turistler ve iş adamlarının oluşturduğu mekan; her gün 12.00-00.00 arası açık. Kredi kartı geçiyor. Meze, balık ve içkiye kişi başı ortalama 90-120 lira ödeniyor.
İSKELE’DE NE YENİR
Soğuk mezelerden; lakerda, karides kokteyl, balık yumurtaları, füme balık çeşitleri, hardal soslu levrek marine, uskumru spesyali, patlıcan salatası, deniz börülcesi, radika başta olmak üzere ot çeşitleri ve peynirler var. Başlangıçlardan sonra ara sıcak olarak da tereyağlı ve sarımsak soslu kalamar ızgara, krema soslu peynirli deniz mahsulleri, krep, sıcak pilaki, kalamar, midye tava, karides güveç, jumbo karides, balık köftesi ve isteğe göre karides ilave edilerek yapılan fener kavurma öneriliyor. Tuzda balık ve buğulamada da iddialı İskele. Ahtapotuysa vantuzlarıyla haşlıyorlar. Balık çeşitlerinin ardından da spesiyalleri çikolatalı sufle başta olmak üzere, geniş tatlı büfesinden seçenekler sunuluyor.
Hürriyet
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.