1. HABERLER

  2. 'Tanıtım eksiğimiz deniz turizminde de öne çıkıyor'
'Tanıtım eksiğimiz deniz turizminde de öne çıkıyor'

'Tanıtım eksiğimiz deniz turizminde de öne çıkıyor'

Bölgenizde deniz turizm başlığı altında marinalar ve amatör denizciliği değerlendirir misiniz? Yat bağlama kapasitesi hakkında bilgi verir misiniz?Turizm...

A+A-

Bölgenizde deniz turizm başlığı altında marinalar ve amatör denizciliği değerlendirir misiniz? Yat bağlama kapasitesi hakkında bilgi verir misiniz?

Turizm Kıyı Yapıları Master Plan çalışması sonucunda, Karadeniz kıyısında yer alan mevcut kıyı yapılarının bir bölümünün yat turizmi için değerlendirilebileceği öngörülmüştür. Bu bölgede yer alan kıyı yapılarının kullanılabilir yat bağlama kapasitesinin yaklaşık 2400 adet olduğu değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme kapsamında 28 adet balıkçı barınağı irdelenmiş olup, yat turizmi için kullanılabilir yat bağlama kapasitesi 2100 adet civarındadır.

Yat turizmi için değerlendirilebileceği öngörülen 6 balıkçı barınağımızda kullanılabilir yat bağlama kapasitesi toplam 286 adettir. Bunlara ek olarak Karadeniz Ereğli ilçemizde içinde çekek yerleri, idari bina, sosyal tesisler ve kulüp binalarının olacağı bir marina projesi mevcuttur. Bakanlığımızın ve Belediyemizin de desteği ile bu projeyi hayata geçirme gayretindeyiz.
Bölgenizdeki deniz turizmi ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileriniz nelerdir?

Potansiyelin belirlenmesi ve araştırma faaliyetleri, fiziki yapı ve sistem-organizasyon, mevzuat ve kurumsal düzenlemeler, eğitim ve tanıtım konularında eksikliklerimiz mevcuttur.
Potansiyelin belirlenmesi ve araştırma faaliyetleri konusunda; marinalarımızda yatçılar ve tüm taraftarlar ile yurtiçi ve yurtdışı-talep ve beklentileri belirleyebileceğimiz bir anket çalışması yapılabilir, bu çalışma neticesinde öncelikle bir pilot bölge oluşturulması ve talebe göre tüm Karadeniz Bölgesi'nin buna göre şekillendirilmesi sağlanabilir. Bunlara ek olarak Karadeniz'e sahili olan çevre ülkelerdeki mevcut potansiyelinin değerlendirilebilir, bölgemiz üniversitelerde araştırma projesi haline getirilebilir.

Fiziki yapı ve sistem-organizasyon konusunda; balıkçı barınaklarının altyapısının iyileştirilmesi, bölgedeki tersanelerin yatlar için bakım-onarım konusunda altyapısının geliştirilmesi, balıkçı kooperatiflerinin sistemin içinde yer almasını sağlayacak marina ve yatçılar arasında iletişim sağlayacak organizasyon veya proje geliştirilebilir.
Mevzuat ve kurumsal düzenlemeler hususunda; Bakanlığımız ve Deniz Ticaret Odamız sürekli istişare halindeler. Bölgesel olarak düşünürsek; tüm balıkçı barınaklarının imar planının çıkarılması, imar planı bulunmayan yapıların yasal işlemlerinin gerçekleştirilmesi, örnek teşkil edecek marina mevzuatları ve yönetmeliklerinin incelenmesi, yasal izne sahip olacak barınaklar yat limanına dönüştürülerek il özel idaresine devredilmesi, balıkçı barınaklarını yat turizmine açılması ilgili mevzuat düzenlenmesi konuları değerlendirilmelidir.
Eğitim konusunda; yelkencilik yatçılık gibi sportif faaliyetlerle ilgili kursların düzenlenmesi, ilköğretim okullarında deniz ve denizcilikle ilgili eğitimler verilmesi, yabancı yatçılara hizmet verebilecek dil bilen kalifiye personelin istihdamı ve yabancı dil eğitimi, amatör kulüpler kurularak yelkenciliğin teşvik edilmesi gerekmektedir.
Tüm bu sayılan sorunlara ek olarak maalesef tanıtım eksikliğimiz bulunmaktadır. 2014 yılında Türkiye, Gürcistan, Rusya Federasyonu ve Ukrayna'nın Karadeniz'deki liman şehirleri arasında Karadeniz Kruvaziyer Platformu kuruldu.
Platform, Karadeniz'in doğusunda gerçekleştirilecek Kruvaziyer turizmi faaliyetleri kapsamında tanıtım, pazarlama, ücretlendirme ve rekabet stratejileri belirlemek adına taraflar ortak hareket etme alanlarında işbirliğini hedeflemektedir. Uluslararası piyasada kruvaziyer turizmi pazarlanmasında ortak tanıtım stratejileri tespit edilecek ve limanların ortak tanıtımı gerçekleştirilmesinin yanı sıra “Kruvaziyer Turizmi” için uluslararası fuar, toplantı vb. tanıtım organizasyonlarına tek çatı altında ortak katılım sağlanacak ve bu katılımlara yönelik hazırlanacak tanıtım materyallerinde platform üyesi limanların tamamı dâhil edilmesi amaçlanan bu platforma batı Karadeniz Bölgemiz de dahil edilerek genişletilebilir. Buna ek olarak Karadeniz kıyılarındaki turizm potansiyelini tanıtıcı basın- yayın ve broşür hazırlama ve reklam faaliyetlerine ağırlık verilebilir, lobicilik faaliyetlerinin yaygınlaştırılabilir. Ulusal bazda tanınırlığın artması için bölge üniversitelerinde yat kulüplerinin kurulması ve yarışmaların düzenlenmesi planlanabilir. Uluslararası tanıtım için Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) , Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) gibi kuruluşlarla organizasyon ve birlikte ortak tanıtımlar yapılabilir. İlki 1997 yılında düzenlenen KAYRA (Karadeniz Yat Rallisi) gibi spor organizasyonları, Karadeniz kıyı ülkeleriyle her sene düzenlenebilir.
Kruvaziyer yolculara yönelik olarak liman çevresinde bulunan tarihi ve dini yerlerin tanıtımının yanı sıra, Karadeniz Kruvaziyer Liman Tanıtım Platformu gibi bölgesel platformlar oluşturarak kruvaziyer operatörlerinin ilgisinin çekilmesi de sağlanmalıdır.
Bölgenizde kruvaziyer turizm alanındaki rakamları verir misiniz?
Karadeniz Bölgesi'nde kruvaziyer gemiler Bartın, Sinop, Samsun ve Trabzon olmak üzere 4 limana uğramaktadırlar. Şubemiz yetki sınırları içerisinde bulanan Bartın Limanı'na yıllara göre gelen yolcu ve gemi sayıları şu şekildedir:

Çevre, önemli konu başlıklarımızdan birini oluşturuyor. Bölgenizde denizlerdeki çevre ile ilgili faaliyetler hakkında bilgi verir misiniz?

Oda olarak her yıl Deniz Temiz Derneği/ TURMEPA, Karadeniz Ereğli Belediyesi, Karadeniz Bölge Komutanlığı, Bülent Ecevit Üniversitesi, Hatice Erdem Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi, bölgemiz ilkokulları, şubemiz ve gönüllülerin katılımları ile ortaklaşa kıyı temizliği faaliyetleri düzenlemekteyiz. Bunun yanı sıra çocuklarımıza deniz çevre bilincinin aşılanması adına Erdemir Limanı'nda yapılan rutin “Acil Müdahale Tatbikatlarına” ilköğretim öğrencilerinin de katılımını sağlıyoruz. Bunlara ek olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yürütülen ve sektör temsilcileri, ilgili kurum kuruluşlar ve İMEAK DTO organizasyonu yapılan koordinasyon toplantılarına katılım sağlamaya çalışıyoruz.
Bölgenizde genel deniz ticareti ile amatör denizcilik arasında rakamsal olarak nasıl bir oran var?

2008- 2009 yıllarındaki finans piyasalarında başlayan küresel kriz, daha sonraları reel ekonomiye sirayet etmiş ve etkilerini günümüzde de sürdürmektedir. Art arda yapılan parasal genişlemeler krizin şiddetini hafifletse de, henüz krizden çıkılamamıştır. Bu durum ister istemez Türkiye ekonomisini ve piyasaları etkilemektedir. Bölgemiz tersanelerinde 2008 yılında çalışan sayısı yaklaşık 7000 kişi iken Mart 2015 itibari ile yaklaşık 250 kişi istihdam edilmektedir. Gemi inşa sektörümüzde yaşanan bu krizin bölgemiz deniz ticareti istatistiklerinde de yaşanmaması için oda olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Sektörel ve bölgesel analizler yaparak, bölgemiz limanları ile istişare halinde olup liman operasyon fiyatlarını azaltarak, bölgemiz hinterlandı içinde bulunan OSB, oda ve borsalar ile görüşerek bölge limanlarından yapılan ticareti arttırmaya çalışmaktayız.
Küresel finansal krize ek olarak malumunuz Karadeniz'in kuzeyi de son dönemde karışık. Bu karışıklık bölgemiz limanlarından Rusya ve Ukrayna'ya yapılan ticareti olumsuz etkilemiştir. Buna rağmen bölgemiz limanları Türkiye genelinde en fazla yük elleçlenen 10 limanın içindedir.Deniz ticaret hacminde yakaladığımız bu başarıyı maalesef amatör denizcilik faaliyetlerinde yakalayamıyoruz.
Yaklaşık 250 km sahil şeridi bulunan bölgemizde 5 yelken kulübü faaliyet göstermektedir. Deniz Ticaret Odası olarak faal halde olmayan Yıldız Spor Yelken ve Kürek Kulübü Derneği; bağış yardımı ve sponsorluk desteği ile aktif hale getirilmiş olup, diğer bölgemizde faaliyet gösteren yelken kulüpleri ve dernekleri ile koordineli çalışmalarımız devam etmektedir.
Önemli gün ve haftalarda organizasyon ve toplantılar düzenleyerek, deniz ve mavi temalı resim ve fotoğraf yarışmaları organize ederek, sektörel geziler yaparak ve eğitimler vererek, yelken ve kürek yarışları düzenleyerek başta çocuklarımız ve gençlerimiz olmak üzere bölge halkımıza amatör denizciliği sevdirmeye çalışmaktayız.

ViraHaber.com


Bu haber toplam 1415 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.