1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. TANAP boru hattının kritik ihalesini Tekfen Holding kazandı
TANAP boru hattının kritik ihalesini Tekfen Holding kazandı

TANAP boru hattının kritik ihalesini Tekfen Holding kazandı

Tekfen Holding, Trans-Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) kompresör ve ölçüm istasyonlarıyla ilgili mühendislik, tedarik ve yapım işi ihalesini kazandı.

A+A-

Azerbaycan gazını Türkiye'ye ve Avrupa'ya taşıyacak olan Trans-Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) kompresör ve ölçüm istasyonlarıyla ilgili mühendislik, tedarik ve yapım işi ihalesini Tekfen İnşaat ve Tesisat AŞ kazandı.
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi için açılan ihaleyi Tekfen İnşaat kazandı. Azerbaycan’daki Şah Deniz-2 Sahası’ndan çıkarılacak doğalgazı Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’ni (TANAP) Tekfen İnşaat yapacak.
Türkiye üzerinden geçecek 1850 kilometrelik boru hattı üzerinde bulunan 2 adet Kompresör İstasyonu ve 4 adet Ölçüm İstasyonunun Mühendislik, Tedarik ve Yapım İşi için ön yeterlik almış yerli ve yabancı 11 firma 26 Haziran 2015 tarihinde davet edilmesi ile başlayan ihale süreci sonuçlandı. TANAP Doğalgaz İletim A.Ş. tarafından açılan “Kompresör Ve Ölçüm İstasyonlarına İlişkin Mühendislik, Tedarik ve Yapım İhalesi” ne ilişkin yapılan değerlendirme sonucunda söz konusu işi gerçekleştirecek firma belirlendi. Sözleşme TANAP Doğalgaz İletim A.Ş ile Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş. arasında arasında imzalandı.
TANAP, Türkiye’nin Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacak. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğalgaz iletimi yapacak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacak. Hattın Türkiye içi çıkış noktaları ise Eskişehir ve Trakya bölgesi olacak.
TANAP Projesi kapsamında ilk gaz akışı 2018’de gerçekleşecek olup, başlangıç için yıllık 16 milyar metreküp olacak taşıma kapasitesinin, kademeli olarak önce 24 milyar metreküpe ve ardından 31 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor. TANAP, Türkiye sınırları içerisinde bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük çap ve uzunluğa sahip doğal gaz boru hattı projesi olacak.
Tekfen'den açıklama

Tekfen Holding'in bağlı ortaklıklarından Tekfen İnşaat ve Tesisat AŞ, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi kapsamında kompresör ve ölçüm istasyonlarına ilişkin mühendislik, tedarik ve yapım işlerini 457 milyon dolar bedelle üstlendi. Tekfen Holding tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP) yapılan açıklamada, "Bağlı ortaklıklarımızdan Tekfen İnşaat ve Tesisat AŞ, TANAP Projesi kapsamında kompresör ve ölçüm istasyonlarına ilişkin mühendislik, tedarik ve yapım işlerini 457 milyon dolar bedelle üstlenmiştir. Projenin tamamlanma süresi 39 ay olarak belirlenmiştir" ifadelerine yer verildi.
TANAP'tan yapılan açıklamada, 26 Haziran 2015'ten itibaren söz konusu ihale için ön yeterlilik alan 11 şirketin katılımıyla başlayan süreç sonrasında, Türkiye'den geçecek bin 850 kilometrelik doğalgaz boru hattı üzerinde bulunacak 2 kompresör ve 4 ölçüm istasyonunun mühendislik, tedarik ve yapım işi için Tekfen İnşaat ve Tesisat AŞ ile sözleşme imzalandığı kaydedildi. İlk gaz akışının 2018 sonlarında gerçekleşmesi öngörülen TANAP boru hattından öncelikle 16 milyar metreküp doğalgaz taşınması, bu kapasitenin kademeli olarak 24 milyar ve daha sonra da 31 milyar metreküpe çıkarılması planlanıyor. TANAP'ın geçen ay sonuçlanan Eskişehir'den Yunanistan sınırına kadar olan 459 kilometrelik boru hattı inşaat ihalesini Punj Lloyd-Limak iş ortaklığı kazanmıştı.
ViraHaber.com


Bu haber toplam 3215 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.