1. HABERLER

  2. SEKTÖRDEN

  3. TAB ve GEMİMO Tarafından Düzenlenen Enspektör Eğitimleri Başladı
TAB ve GEMİMO Tarafından Düzenlenen Enspektör Eğitimleri Başladı

TAB ve GEMİMO Tarafından Düzenlenen Enspektör Eğitimleri Başladı

Türk Armatörler Birliği (TAB) ve TMMOB GEMİMO tarafından ilk kez gerçekleştirilen enspektör eğitimi 18 Ocak Çarşamba günü TMMOB GEMIMO Genel Merkezi’nde başladı. Eğitim programı 04 Mart 2023 tarihinde sona erecek.

A+A-

Enspektör Eğitim Programı sektörün ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak, 18 Ocak 2023 tarihinde TMMOB GEMİMO Genel Merkezi’nde başladı. Eğitim programı 04 Mart 2023 tarihinde sona erecek. GEMİMO’nun amaçları içerisinde; meslek alanıyla ilgili konularda denizcilik sektörünün ihtiyacı olan her kademedeki teknik personel için ulusal, uluslararası veya şirket nezdinde gerek zorunlu olan, gerekse de ihtiyaç olarak görünen eğitimlerin ve belgelendirmenin yapılabilmesi için eğitim programları düzenlemek de mevcuttu. Türk Armatörler Birliği ile bir araya gelerek ortak bir eğitim düzenleme kararı alan iki sivil toplum kuruluşu startı 18 Ocak 2023’te verdi. Türk Armatörler Birliği Mükemmeliyet Merkezi’nin İcra Kurulu Başkanı ve GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Canca’nın projesi olan ve her yerde dile getirdiği bu eğitimler böylece hayata geçmiş oldu.

4d1645bc-33dd-4f33-adc5-ef323202d568.jpg

Görülen ihtiyaç üzerine, ülkemizin denizcilik işletmelerinin ihtiyaçlarına cevap vermek ve niteliği artırmak için enspektör kavramının, enspektörün görev ve sorumluluklarının ve tüm güncel teknik detaylarının anlatılıp tartışılacağı ülkemizde daha önce gerçekleştirilmemiş ve ilk kez TMMOB GEMİMO ve Türk Armatörler Birliği tarafından hayata geçirildi. 

5377b3d4-64b6-49d0-a8e1-018976298d2a.jpg

Eğitimin ilk gününde, TAB Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Ergenç, TAB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali İbrahim Kontaytekin ve GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Canca hazır bulundu. Düzenlenen ilk eğitim seminerinde, “Enspektörün rolü ve sorumlulukları, operasyondaki gemilerin koordinasyonunun yöntemleri ve önemi ile insanların, çevrenin veya geminin güvenliğinin tehdit edildiği durumlarda kaptanın otoritesi” konuşuldu.

21 Ocak Cumartesi günü düzenlenen ikinci eğitimde ise Prof. Dr. Özcan Arslan ve Osman Çamözü’nün ele aldığı “Kalite Yönetim Sistemi, Operasyondaki Gemilerin Koordinasyonu, IMO, ILO, Uluslararası Sözleşmeler ve Kodlar” başlıklı sunumlar gerçekleştirildi. 13 modül başlığında yapılacak eğitimler 04 Mart 2023 tarihinde sona erecek.

Hüseyin Çınar: GEMİMO'ya Teşekkürlerimizi Sunuyoruz

GEMİMO-Türk Armatörler Birliği Enspektör eğitimi ile ilgili görüş veren Türk Armatörler Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Çınar da şunları aktardı: “Enspektör eğitimleri yaklaşık 2 yıldır Türk Armatörler Birliği Mükemmeliyet Merkezi’nin gündeminde olan bir konu idi. Özellikle merkezin şu anki İcra Kurulu Başkanı ve aynı zamanda GEMİMO Başkanı Sayın Yaşar Canca bu konunun proje sahibi olarak bu eğitim ihtiyacını her ortamda dile getirmiştir. Kendisi GEMİMO Başkanı olduktan sonraki ilk icraatlarından birisi de bu eğitim olmuştur. 

Gemilerde gemiadamları tabii ki, anahtar ve gerçek çalışanlardır. Ancak geminin, filonun kalitatif yönünün geliştirilmesi de enspektörlerin görevidir. Enspektörler işini ne kadar tarafsız, gelişmiş bilgi ve tecrübe düzeyi ve etik kurallar içinde gerçekleştirirse gemiler de bir o kadar bu yansımaya sahip olabiliyor. Yani gemilerin bizlere yansıyan yüzüdür diyebiliriz; enspektörlerimizin becerisi, bilgisi, tarafsızlığı... Enspektörlerin önemini anlatabilmek için Türk Armatörler Birliği olarak geçen yıl hazırladığımız Türk sahipli gemilerin küresel PSC raporundan birtakım bilgileri sizlerle paylaşmak isterim. 

Tespitlerimizden birincisi şu şekildedir. “2021 yılında Türk sahipli 1162 gemi 76 değişik ülkede 3406 PSC denetimine girmiş ve bunlardan 59 firmamıza ait 100 (124 kez) gemi 29 farklı ülkede tutulma yaşamıştır. Bu tutulmaların toplam süresi 1091 (USCG ve RIYADH MoU bölgesinde tutulan dört geminin tutulum gün sayısı bilinmediğinden analize dahil edilmemiştir.) gün olmuştur. Bu da toplam 1091 günlük bir ticari kayıp anlamına gelmektedir. Basit bir hesap ile 10.000 DWT’lik bir kuru yük gemisinin spottaki 2022 yılı için ortalama günlük navlununun 10.000 USD olduğu dikkate alındığında ülkemiz ve şirketlerimiz için 10 milyon dolarlık bir kayıp gibi değerlendirilebilir.” İkinci tespit olarak yukarıda verilen tutulma rakamlarını ele aldığımızda bir firmaya ait 5 gemi, 4 firmaya ait 3’er gemi, 9 firmaya ait 2’şergemi ve 45 firmaya ait birer gemi tutuluma tabi olmuştur.

6722cc21-931d-4365-8eb6-455a8478d29e.jpg

Enspektör eğitimleriyle ilişkilendirilebileceğimiz üçüncü tespitimiz ise “denetime tabi tutulan Türk sahipli filonun gemi tipleri dikkate alındığında denetimlerin %49’unu Genel Kargo Gemileri, %27,5’ini Kuru yük Gemileri, %11,3’ünü Kimyasal/Ürün Tankerleri, %1,3’ünü Ro-Ro Kargo Gemileri oluşturmaktadır. Tutulum sayıları dikkate alındığında %62,9’unu Genel Kargo Gemileri, %26,6’sını Kuru yük Gemileri, %4,8’ini Kimyasal/Ürün Tankerleri, %2,4’ünü Ham/Petrol Ürün Tankerleri, %1,6’sını Ro-Ro Kargo Gemileri oluşturmaktadır.” Buradan çıkaracağımız sonuç şudur: Evet enspektör eğitimleri çok doğru seçilmiş bir eğitim ve tüm enspektörlerin alması gereken bir eğitim. Fakat rakamlar ayrıca şunu söylemekte; koster sınıfı gemilerimiz için bu eğitimin alınması daha da elzem. 

Diğer taraftan bu rapor ve bundan 2 sene önceki raporda da önerdiğimiz şekilde tüm genel kargo/koster tipi gemileri hedefleyen sektörel bazda sektör bileşenleriyle bir “Gemi Nitelik Geliştirme Programı -NİTELSHIP Programı” başlıklı bir program hazırlanmalı ve isteyen genel kargo tip gemi sahiplerinin gemilerini bu programa dahil ederek gemilerinin niteliklerini artırma yönünde çalışmaya katılmaları sağlanmalıdır. Enspektör eğitimlerini de bu programın bir parçası olarak ele alabiliriz. 

Buradan Türk Armatörler Birliği olarak hem Sayın A.Yaşar Canca’ya, hem de GEMİMO’ya böylesine güzel bir çalışma yapmış olmalarından teşekkürlerimizi sunuyoruz. 

af8de342-0af6-4aec-a572-c609c7fb9e14.jpg

Bu haber toplam 3114 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.