1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Suyun altında en güzel batık!
Suyun altında en güzel batık!

Suyun altında en güzel batık!

Kanada'da bulunan Ontarino gölünün derinliklerine 1885 yılında gömülen bu gemi turistlerin en uğrak yeri... Aradan geçen 128 yıla rağmen hala tertemiz oluşu oldukça şaşırtıcıdır.

A+A-

Birleşmiş Milletler’in verilerine göre, dünyadaki okyanus tabanlarında 3 milyon civarında gemi batığı bulunuyor. Ancak Ontario Gölü’nün tabanındaki bu batık diğerlerine pek benzemiyor. Pırıl pırıl masmavi suların birkaç metre altındaki bu batık, 19’uncu yüzyılda faaliyette olan Sweepstakes’e ait.

Sweepstakes 1885 yılında battı. Ancak bugün hala Fathom Five Milli Parkı’nda dalgıçların ve turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Burlington, Ontario’da 1867’de inşa edilen Sweepstakes bir Kanada uşkunasıydı. 218 grostonluk geminin sonu 1885 yılında Cove Adası’na kömür taşırken gövdesinin hasar görmesiyle geldi.

Gemi tamir için Big Tub Limanı’na çekildi ancak hasarın çok büyük ve çok masraflı olmasının anlaşılmasıyla bu plandan vazgeçildi. Bunun üzerine geminin üzerindeki tüm değerli parçaların alınmasına ve geminin dibe gönderilmesine karar verildi. Durumu yıldan yıla kötüye gitmesine rağmen Sweepstakes hala 19’uncu yüzyılın en iyi korunmuş göl uşkunalarından biri olarak görülüyor.

Geminin gövdesine güçlendirme amacıyla Kanada Milli Parklar Müdürlüğü tarafından metal çubuklar yerleştirildi. Ayrıca dalgıçların geminin içine girmesini önlemek için de çevresine bir tel örgü çekilmiş durumda.

Sweepstakes’in yanı sıra başlı başına turistik birer bölge olan batıklar da var. Bunların başında Whydah Kalyonu geliyor. 31 metre boyundaki bu kalyon korsan Sam “Kara Sam” Bellamy’nin amiral gemisiydi. 26 Nisan 1717’de Massachusetts, Cape Cod açıklarında bir fırtına sırasında battı. Batık 1985’te keşfedildi.

Namibia’nın Atlas Okyanusu kıyılarındaki İskelet Sahili, yoğun fırtınalarda dibi boylayan binlerce gemiye ev sahipliği yapıyor. L.R. Doty isimli bu ahşap buharlı gemi, 25 Ekim 1898’de Michigan Gölü üzerindeki bir fırtına sırasında Milwaukee, Wisconsin yakınlarında kayboldu. Enkazı 112 yıl sonra, 25 Haziran 2010’da bulundu.

Mighty O, The O-Boat ya da Toasted O olarak da bilinen USS Oriskany, İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD Donanması için inşa edilen 24 Essex sınıfı uçak gemisinden biriydi. Mayıs 2006’da Meksika Körfezi’nde, Pensacola, Florida’nın 37 kilometre açığında kasten batırılan gemi dünyanın en büyük yapay mercan resifi.

Mikronezya’daki Truk Lagünü, 1944’te bir torpido tarafından batırılan Fujikava Maru dahil birçok batığa ev sahipliği yapıyor. Dalgıçlar Zero savaş uçaklarını ve fosilleşmiş sake şişelerini görebiliyor.

199 metre uzunluğundaki SS President Coolidge, 1941’de Güney Pasifik’te, Vanuatu açıklarında bir mayına çarparak battı. Coolidge İkinci Dünya Savaşı’ndan kalan en büyük, en sağlam ve en erişilebilir batık.

Greenpeace’e ait Gökkuşağı Savaşçısı’nın amacı, Fransa’nın Fransız Polinezyası’ndaki nükleer denemelerini protesto etmekti. Ancak 10 Temmuz 1985’te Fransa istihbaratından ajanları gemiyi bombalı bir suikastla batırdı.

Enkazı 21 Ağustos 1985’te yeniden yüzeye çıkarıldı ancak hasar çok büyük olduğu için tamir edilemedi ve Yeni Zelanda’nın Matauri Körfezi’ne çekildi.
SS Yongala’nın enkazını her yıl 10 binden fazla kişi ziyaret ediyor. Bu yolcu gemisi 23 Mart 1911’de bir siklonun hedefi oldu ve 122 yolcusuyla birlikte Avustralya’nın Bowling Green Burnu’nda dibi boyladı.

İngiltere Ticari Donanması’na ait SS Thistlegorm gemisi 1941 yılında Kızıldeniz’de bir Alman bombasının isabet etmesi sonucu battı. Geminin enkazında kamyonlar, motosikletler ve tüfekler bulunabiliyor.

İngiltere Ticari Donanması’na ait SS Thistlegorm gemisi 1941 yılında Kızıldeniz’de bir Alman bombasının isabet etmesi sonucu battı. Geminin enkazında kamyonlar, motosikletler ve tüfekler bulunabiliyor.

batik1.20130209134348.jpg

batik.20130209134338.jpg

batik2.jpg

batik3.jpg

batik4.jpg

batik5.jpg

batik6.jpg

batik7.jpg

batik8.jpg

batik9.jpg

batik11.jpg

batik12.jpg

batik14.jpg

virahaber.com

Bu haber toplam 4105 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.