‘Sürekli niye reklam veriyorlar?’
Cüneyt Özdemir’in CNN Türk televizyonunda sunduğu 5N1K programına, dün akşam balıkçılar ile aktivistler arasında geçen tartışma damgasını vurdu.
Avlanma yasağının tartışıldığı programda, Poyrazköy Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Mustafa Kokoş ile Greenpeace üyesi Leylim Ilgaz’ınarasında ilginç diyaloglar yaşandı. Greenpeace üyesi Cansın Leylim Ilgaz’ın, Yunanistan’ın Türkiye’den tonlarca fazla balık avladığını söylemesi üzerine Kokoş’un, “Bana Yunanistan’ı kıyas gösterme. Yunanistan iflas ediyor, yardım mı edelim? Onu mu kurtaracaksınız?” sözleri stüdyoda gülüşmelere neden oldu.
Programın diğer konuklarından İstanbul Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Erdoğan Kartal ise, Kokoş’un tavrını, “Demagoji yaparak balıkçının geleceğini tehlikeye atıyorsun. Balıkçıyı kandırmayacaksın” diyerek eleştirdi. Kokoş ile “Lüfer Koruma Timi”nden Defne Koryürek ve Greenpeace üyesi Cansın Leylim Ilgaz arasında geçen diyaloglar şöyle:
Ilgaz: Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) rakamlarına göre, Türkiye’de tonlarca lüfer avlanırken sadece Yunanistan’da senede 100 ton balık avlanıyor.
‘Kızına bak anasını al’
Kokoş: Yunanistan’ın nüfusu kadar balıkçımız var. Yapmayın allahaşkına. Bana Yunanistan’ı kıyas gösterme. Orada santim yasağı yok. Yunanistan iflas ediyor, yardım mı edelim? Onu mu kurtaracaksınız? Karadeniz’in dışındaki lüferin tadı tuzu yok.
Koryürek: Var tabii ki. Siz bilmiyorsunuz o zaman.
Ilgaz: Öncelikle bir balığa ‘O bizimdir, öbürü onundur’ diye sınır çizmek etik değil. Bu yapıldığı zaman orkinosun başına geleni gördük. Siz tersini iddia etseniz de orkinos balığı artık yok.
Kokoş: Orkinosu biz yemiyoruz, Japonlar yiyor.
Koryürek: Laf ebesi derdi anneannem olsaydı. Konuşmaya fırsat yok. Bizler sadece çocuklarımız da lüfer yiyebilsin istiyoruz.
Kokoş:Karadeniz’in dışında lüferin iyisi varsa getir yiyelim. Desene ya,’Biz enteller lüferi rakısız istemiyoruz.’
Koryürek: Onu nereden çıkardınız?
Kokoş:Öyle ya. Reklamları var gazetelerde, ‘Kızına bak anasını al’ diye.
Koryürek: Ne alakası var? O reklamları verenler biz değiliz.
‘Sürekli niye reklam veriyorlar?’
Ilgaz:‘Balıkçıyla aktivist karşı karşıya’ diye bir durum söz konusu değil burada. Bu, sürdürülebilir balıkçılık için. Bu sene de tutun, gelecek sene de ama sonraki sene tutuacak balık olmayacak.
Kokoş: Lazız, Karadenizliyiz ama biz manyak mıyız? Aklımızı peynir ekmekle yemedik. Niye denizdeki balığı bitirelim? Biz denetlesinler diyoruz. Daha Türkiye’deki stoklarımızı bilmiyoruz. Devletin yaptığı araştırma var mı? 60 sayfa kitap yazan profesör oluyor. Tutuyor, yok 20 santim yok 10 santim. Neyle oynuyorsunuz? Gazetelere sürekli rekam veriyorsunuz.
Kokoş:Yasak, sizin sayenizde geldi. Gidin bir de 30 santim yapın. Balıkçıların desteklenmesini istiyoruz.
Ilgaz:Bizler sadece kamuoyu oluşturduk, yasak getirmedik.
Kokoş: Benim sloganım budur: Entel, lüfer yemek için balık istiyor. Fakir vatandaş da masasında bereket istiyor, çinekop istiyor. Balıkçının da hakkını kimseye yedirmem.
Balıkçılar çinekop yasağını protesto etti
Sarıyer’den, yaklaşık 150- 200 dolayında tekneyle kalkan balıkçılar, İstanbul Boğazı’nda çinekop yasağını protesto etti. Sahil Güvenlik ve Deniz Polisi’ne ait botların da eşlik ettiği protestoda tekneler, İstanbul Boğazı’nın zaman zaman tamamını kapadı. “Başbakan balıkçıya sahip çık”, “Yanlış ölçtünüz bizimkinin santimi belli: sektörde kaos”, “Yanlış karar Ankara’dan döner”, “Lüferime dokunma, 1 milyon bağışçı mağdur”, “Lüfer yasak, ithal balık serbest”, “Ne ekersen onu biçersin” yazılı bez afişler asan balıkçılar, yasaktan dolayı mağdur olduklarını söylediler. Bu arada, balıkçılar megafonla birbirleriyle konuşarak, halde 2 gün balık satışı yapılmamasını istediler.
Bir gecede 10 ton hamsi avladı
Zonguldak’ta 20 tayfası ile önceki gece Kilimli Beldesi açıklarında ava çıkan ’İsmail Serter’ balıkçı teknesi, sabaha karşı 10 tona yakın hamsi ile Zonguldak Limanı’na döndü. Teknenin sahibi 7 yıllık balıkçı Ahmet Küçük, balıkları 6 kiloluk torbalar halinde satışa çıkardı. Ucuz hamsi satıldığını duyanlar, limana akın etti. Vatandaşlar, teknede kovalarla torbalara doldurulan hamsiden alabilmek için sıraya girdi. Bazı vatandaşlar 6-7 torba hamsi birden alırken, bazılarının da kasalarla alması dikkat çekti. Teknedeki hamsinin 4 tonu, 2 saatte satıldı. Küçük, “Hamsi bol olunca, vatandaşa da ucuz satıyoruz. Halk ucuz balık almaktan, biz de satmaktan memnunuz. 4 ton hamsi 2 saatte tüketildi. Birkaç saat sonra tamamının satılacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde istavrit de tezgahlarda bol olacak” dedi.
Milliyet
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.