1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Suat Hayri Aka DTO’da
Suat Hayri Aka DTO’da

Suat Hayri Aka DTO’da

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, İMEAK Deniz Ticaret Odası Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı’na katıldı. Suat Hayri Aka toplantıda DTO meclis üyelerine sektörle ilgili bilgiler verdi.

A+A-

Sektörün sorunlarının tartışıldığı İMEAK Deniz Ticaret Odası Müşterek Meslek Komiteleri Toplantı’sına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel MüdürüCemalettin Şevli, Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürü Hızır Reis Deniz, Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılığı Düzenleme Genel Müdürü Mehdi Gönülalçak, İstanbul Liman Başkanı Hüseyin Gani Aygün ile çok sayıda bürokrat ve meclis üyeleri katıldı.


‘ÖTV’siz yakıt, sektöre verilen tarihi destektir’
 

“Toplantıda ÖTV’siz yakıt üzerinde çok fazla duruldu. Denizcilik sektörüne tarihi boyunca verilmiş en büyük destek ÖTV’siz yakıttır. Tam 2.9 milyon ton yakıt ÖTV’siz kullanılmıştır. Bakanımızın bu sektöre verdiği önemin en büyük göstergesi de budur. Hatta Bakan Bey siyasi kariyerini bile riske ederek denizcilik sektörünün yanında olmuştur.” Diyen Suat Hayri Aka, şöyle devam etti: “Hala ÖTV’siz yakıt uygulamasının bitirilmesi için bir çok girişimde bulunuluyor. Ama Bakanlığımız direniyor. Yakıt kaçakçılığı ile de ÖTV’siz yakıt konusu ilişkilendiriliyor. Bu nedenle yeni bir uygulamaya geçiyoruz. ÖTV’siz yakıt tüketimini GPS ile otomatik olarak takip edeceğiz. Gemi nereden yakıt almış ne kadar kullanmış hepsi kayıt altına alınacak. Böylelikle aldığı yakıtı tüketmeden tekrar yakıt almak gibi bir durumla karşılaşılamayacak”


‘Hurda teşviki gündemimizde’


“Diğer sektörlerdeki uygulamalar aynı şekilde Denizciliğe uyarlanamaz. Kara ulaşımında yüz bin tane aracın vergileri silindi ve trafikten çekildi. Ama bu uygulama Karacıların kendi oluşturdukları fondan yapıldı. Harç, belge, eğitim, SRC paraları gibi çok çeşitli belge ve sertifikasyon karşılığı alınan paralar, sektöre teşvik ile yeniden iade edilmiş oldu. Ayrıca kara ulaşımında nakliyeciler aleyhine bir yüke dört araçlık bir dengesizlik vardı. Bu durumun da önüne geçmek adına böyle bir uygulamaya gidildi. Kosterde de böyle bir uygulama yapılamaz mı? Elbette yapılır. Ama bu sadece bizim Bakanlığımızı değil bir çok kurumu ilgilendiren bir konu. Bu yüzden konuyu her zaman gündemde tutuyoruz fakat diğer taraftan detaylıca üzerinde çalışmamız lazım”


‘Mesleki kriterlerin belirsizliği en büyük sorun’


“Denizcilikte en önemli sorun mesleki kriterlerin belirlenmemiş olması. Bu yüzden acilen sertifikalandırma çalışmalarına başladık. Örneğin kara ulaşımında bir şoförün ehliyet dışında Ulaştırma Bakanlığı’ndan aldığı SRC belgesi var. Yine Havacılığın tüm katmanlarında da mesleki yeterlilikleri belirlenmiş durumda. THY Genel Müdürü Temel Kotil Bey’in bile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden aldığı belge var. Denizcilik sektörü elbette tabiatı gereği biraz serbesti bir sektör ama bu konuda adımları atmamız lazım. Bir iki yıl boyunca ufak tefek sorunlar yaşayacağız ama sonrasında problemlerin üstesinden daha kolay bir şekilde geleceğiz”

‘SSK Türkiye genelinde bir sorun’
 

“Yabancı gemiler SSK ödemiyor ama bunun dışında bir sürü vergi ödüyor. Bizim sektörümüz ise sadece SSK ödüyor. Bunun dışında damga, KDV gibi vergileri ödemiyor. Bu sizin için büyük bir avantaj. Ayrıca SSK primleriniz yüksek ama bu Türkiye genelinde yaşanan bir sorun. Konu bizimle ilgili değil. Sektör olarak bu konuda avantajlarınız var.” Diye konuştu. Aka, Meclis üyelerinin zabitlerin çoğu zaman denizde olduğu için sağlık problemlerini yurt dışında hallettiğini ama SSK vergisinin yüksek olduğu hatırlatması ile ilgili ise “Bu konunun üzerinde duracağız”
 

‘Liman yapımında herkese izin veremeyiz’
 

“Liman işletmeciliğinin belli sorunları var. Bir çarpık yapılaşma durumu mevcut. Dünyanın belki de en kötü yapılaşmalarından biri Türkiye limanlarında. Biz bu konuda adım attık. Ve dur dedik. Çok bilinçli imar yapılarımız var. Ayrıca liman özel sektör liman yapamaz diye bir şey yok. Biz her istediği yere yapamaz diyoruz. Son dönemin en popüler yatırımlarından biri de denize 1 metre cephe önüne de bir iskele yaparak liman işletmek oldu. Ama biz herkese bu konuda müsaade edemeyiz”

2.20130718174744.jpg

3.20130718174801.jpg

4.20130718174816.jpg

5.20130718174831.jpg

6.20130718174846.jpg

7.20130718174900.jpg

8.20130718174914.jpg

9.20130718174931.jpg

virahaber.com

Bu haber toplam 1316 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.