Sualtında Gökkuşağı: Sukuşağı
Belgesel yapımcısı ve sualtı fotoğrafçısı Ali Ethem Keskin sualtında oluşan gökkuşağını dünyada ilk kez görüntüledi.
Belgesel yapımcısı ve sualtı fotoğrafçısı Ali Ethem Keskin sualtında oluşan gökkuşağını dünyada ilk kez görüntüledi. Keskin’in, Isparta Yazılı Kanyon’da yaptığı tatlı su araştırmaları sırasında çektiği renk oyununu meteoroloji mühendisi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu “sukuşağı” olarak adlandırırken, fotoğrafının çekilmesinin büyük başarı olduğunu söyledi. Dünyaca ünlü coğrafya dergisi National Geographic ise Nisan sayısında Isparta’daki sukuşağına 5 sayfa ayırdı.
Türkiye’nin göllerinde ve akarsularında yaptığı araştırmalarla dikkat çeken belgesel yapımcısı Ali Ethem Keskin, dünyada sualtındaki gökkuşağını ilk görüntüleyen kişi oldu. Tatlı sulardaki zenginliklerimizin tanınmasını sağlamak ve korunması için çalışmalar yapan Keskin, Isparta Yazılı Kanyon’a Mart ayında gittiğinde ilginç bir doğa olayına tanıklık etti. Keskin, ekipmanıyla 5 metre derinliğindeki Aksu deresi’ne daldığında sualtında ters kemer şeklinde görülen gökkuşağını görüntüledi. Suda güneş ışınlarının ayrışması sonucu oluşan renk cümbüşünü çeken ilk kişi olan Keskin, “Isparta’nın Çandır Köyü yakınlarındaki Yazılı Kanyon’un kenarından yürüyordum. Su kaynağına vardığımda derenin suyunun coşkulu şekilde aktığını gördüm. Suya girdiğimde bana eşlik eden arkadaşımı çekmeye hazırlanırken soğuktan adeta nefesim kesildi. Akan suya biraz dikkatli baktığımda gözlerime inanamadım. İleriye baktığımda sualtında tıpkı gökkuşağında olduğu gibi ışığın kırılıp renklere ayrıldığını gördüm. Çok heyecanlandım hatta birkaç saniye fotoğraf çekemedim. Bu muhteşem doğa olayını görüntülerken de heyecanım hiç bitmedi. Hayatım boyunca tatlı sulardaki güzellikleri ortaya çıkarmayı amaçlarken, dünyada hiç görüntülenmeyen bir doğa olayını Türkiye’de gerçekleştirdim” dedi.
Sukuşağını görüntülemek büyük şans
Dünyaca ünlü coğrafya ve gezi dergisi National Geographic ise Keskin’in fotoğraflarından oluşan makale için Nisan 2011 sayısı için 5 sayfa ayırdı. NG’ye konuşan İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise, “ Farklı derinlik ve yoğunluktaki suda güneş ışığının kırılması sonucu su kuşağı oluşuyor. Gökkuşağından farkı ise, ters kemer şeklinde olması ve renk dizilişinin de ters olması. Yeryüzünde bile çok sık görülmeyen bu doğa olayının sualtında görüntülenmesi büyük şans” dedi.
Gökhan Karakaş/Milliyet Gazetesi
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.