1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Su ürünlerinin hedefi Uzakdoğu
Su ürünlerinin hedefi Uzakdoğu

Su ürünlerinin hedefi Uzakdoğu

Dünya ticaretinin ekseninin Çin ve Hindistan'a kayması sebebiyle Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG) da Uzakdoğu'yu hedef pazar olarak belirledi.

A+A-

Dünya ticaretinin ekseninin Çin ve Hindistan'a kayması sebebiyle Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG) da Uzakdoğu'yu hedef pazar olarak belirledi. Hong Kong'da düzenlenen Asya Su Ürünleri Fuarı'nda Türk levreği, çipurası ve alabalığını görücüye çıkardı. STG Başkanı Melih İşliel, Çin'de alım gücü yüksek 200 milyon kişilik müşteri kitlesi olduğunu, bunlara Türk balığı yedirmek istediklerini belirtti.

Türkiye'nin ihracatta yıldız sektörlerinden su ürünleri, Avrupa pazarında yüzde 25 paya ulaştıktan sonra yönünü Çin ve Hindistan'a çevirdi. STG, 6-8 Eylül 2011 arasında Hong Kong Convention&Exhibition Center'da düzenlenen Asya Su Ürünleri Fuarı'na info stantla katıldı.Çin ve Hindistan'ın 2020 yılında dünya ekonomisinde büyük pay sahibi olacağını belirten STG Başkanı İşliel, Hong Kong'un da Çin'e açılan kapı konumunda olduğuna işaret etti. İşliel, "Farklı lezzet ve türleri denemek istiyorlar. Bizim levrek ve çipuralarımız, hem Akdeniz mutfağı menülerini sunan restoranlara hem de geleneksel Çin mutfağına girmiş durumda. Salt ürünlerimizi değil, aynı zamanda Türk mutfağını da tanıtarak Hong Kong ve Çin'de sürdürülebilir bir pazar payına erişmek için projeler üreteceğiz." dedi.

Hong Kong'un Çin için antrepo ve re-eksport merkezi durumunda olduğunu belirten Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan ise 2010'da 100 standın yer aldığı Asya Su Ürünleri Fuarı'na bu yıl 148 firma ve kuruluşun katıldığını, ziyaretçi sayısının ise 6 bin kişiyi aştığını kaydetti. Hong Kong'un, Asya'nın en büyük serbest pazarı ve limanı, en işlek ticaret, endüstri ve turizm merkezi olması özelliklerini dikkate alarak fuara katılma kararı verdiklerini belirten Kızıltan, "Hong Kong dünya ticaret hacmi sıralamasında 13, ticaret hizmetleri ihracatı sıralamasında 12. sırada. Ayrıca bölge merkezleri ve temsilcilik ofisleri için popüler bir yer. Diğer yandan bu ülkenin Çin'in en önemli ticaret ortağı olma konumu da gitgide artıyor. Çin'le iş yapmak isteyen yabancı şirketler, Hong Kong'u daha güvenli bir seçenek olarak görüyor." şeklinde konuştu.

Asya bölgesinde kişi başına su ürünleri tüketiminin, yıldaortalama 36 kg. olduğuna işaret eden Sinan Kızıltan, şöyle konuştu: "Balık yanında karides, istiridye, deniz patlıcanı gibi ürünler de yeniyor.Hong-Kong'un 2010 yılı itibariyle su ürünleri ithalatı 2,7 milyar dolar. 2010 yılında ithalatı en fazla artan fasıllar gıda olup, balıkçılıkta yüzde 19,4 artış oldu. Hong-Kong'a çok yakın mesafede ve Çin'e bağlı özel yönetim bölgesi olan Makao ise kaliteli otellerin çok olduğu bir yer. Oraya bile ihracat yapılsa büyük kazanç elde edilecektir."

STG, Asya Su Ürünleri Fuarı'nda ziyaretçilere ihraç ürünlerini tanıtıcı katalog, balık yemekleri kitapçığı, su ürünleri ihracatçılarının iletişim bilgilerinin de yer aldığı CD ve çeşitli promosyon malzemeleri dağıttı. Aynı zamanda Türkiye'nin balıkları sergilendi ve Türk balığı imajı oluşturulmaya çalışıldı. Fuarda Türkiye'yi STG Başkanı Melih İşliel, Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Sagun, Başkan Yardımcısı Vehbi Merzeci, Ege İhracatçı Birlikleri Şefi Serap Ünal ve Uzman Özlem Gökkan'dan oluşan heyet temsil etti.

Zaman

Bu haber toplam 1016 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.