1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Su ürünleri yetiştiriciliği yüzde 12,5 arttı
Su ürünleri yetiştiriciliği yüzde 12,5 arttı

Su ürünleri yetiştiriciliği yüzde 12,5 arttı

Türkiye'nin su ürünleri üretiminde yetiştiriciliğin payı her geçen daha da artıyor. 2000'li yılların başından itibaren Türkiye'nin su ürünleri yetiştiriciliğine büyük yatırımlar yapıldı.

A+A-

Türkiye'nin su ürünleri üretiminde yetiştiriciliğin payı her geçen daha da artıyor.

Türkiye'nin su ürünleri üretimi 2012 yılında bir önceki yıla göre yüzde 8.34 azalarak 644 bin 852 tona gerilerken, aynı dönemde su ürünleri yetiştiriciliği yüzde 12.51'lik artışla 212 bin 410 tona ulaştı.

Özellikle 2000'li yılların başından itibaren Türkiye'nin su ürünleri yetiştiriciliğine büyük yatırımlar yaptığını belirten Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, su ürünlerinin geleceğinin yetiştiricilikte olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin 1986 yılında 3 bin ton seviyesinde olan su ürünleri yetiştiriciliğinin sonraki yıllarda sürekli artarak 2000 yılında 79 bin tona ulaştığını anlatan Kızıltan, "Su ürünleri yetiştiriciliği 2000 yılı sonrasında Türkiye'de yapılan büyük yatırımlarla üretim artışını devam ettirdi ve 2012 yılı sonunda 212 bin tona ulaştı. Toplam su ürünleri üretimindeki payı yüzde 33 seviyesine ulaştı. Önümüzdeki 10 yıllık dönemde bu oranın yüzde 50'nin üzerine çıkmasını hedefliyoruz. Yetiştiricilik sayesinde doğadaki av baskısı azalıyor ve doğal stokların korunması da sağlanıyor" diye konuştu.

Su ürünleri yetiştiriciliğinde iç sularda yüzde 52,42'lik payla alabalık üretimi en fazla üretilen balık olurken, denizlerde ise levrek yüzde 30.84'lük payla ilk sırada yer aldı. Levrek üretimini yüzde 14.47'lik payla çipura izledi.

Su ürünleri yetiştiriciliğindeki büyük artışın Türkiye'nin su ürünleri ihracatına da yansıdığına dikkati çeken Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türkiye'nin 2000 yılında 59 milyon 655 bin dolar olan su ürünleri ihracatının 2012 yılı sonunda 467 milyon doları aştığını, en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa ülkelerinde daha sağlıklı olduğu için kültür balığının tercih edildiğini, 2023 yılında ise sektörün 1.5 milyar dolar ihracat hedefi belirlediğini belirtti.

İÇ TÜKETİMİ ARTTIRMAK İÇİN BALIK-EKMEK ŞENLİKLERİ DÜZENLENİYOR

Türkiye'nin su ürünleri ihracatını arttırmak ve iç tüketimi yükseltmek amacıyla 2008 yılında Su Ürünleri Tanıtım Grubu'nu Ekonomi Bakanlığı ve Ege, İstanbul ve Akdeniz Su Ürünleri İhracatçı Birlikleri işbirliğinde kurduklarını anlatan Kızıltan, "Su Ürünleri Tanıtım Grubu ihracatımızı arttırmak için uluslararası gıda fuarlarında Türk su ürünlerinin tanıtımını başarıyla gerçekleştiriyor. Büyümeyi ve gelişmeyi kolaylaştıran, kemiklerin gelişmesine yardımcı olan, Omega 3 deposu, kalsiyum, demir, fosfor, iyot ve vitamin yönünden zengin, merkezi sinir sisteminin gelişimine yardım eden, zihinsel sağlığa olumlu etki eden, öğrenim başarısını, beyin gelişimini destekleyen, kan ve dolaşım sistemi konusunda koruyucu etkisi olan, algılama ve dikkat yetisini güçlendiren, kilonun sağlıklı düzeyde tutulmasına yardımcı olan balığın iç tüketimini arttırmak içinde ilköğretim okullarında balık-ekmek şenlikleri düzenliyoruz. Bu çalışmalar sonucunda iç tüketimi de kişi başı 8 kilogramdan, 15 kilograma çıkarmayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

 

virahaber.com

 

Bu haber toplam 1033 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.